7 tipov ako nestratiť motiváciu do tréningu v prechodnom období

Tagy:
7 tipov ako nestratiť motiváciu do tréningu v prechodnom období>

Hlavná cyklistická sezóna je pomaly na svojom konci. Teplé a pekné dni začínajú byť minulosťou a aj tma je už akosi skoro. Osobne mesiace neskorej jesene a zimy nazývam „aj temným obdobím cyklistu“. Ako sa motivovať do tréningu v tejto časti sezóny si poďte prečítať v nasledujúcom príspevku.      

V posledných rokoch mi obdobie neskorej jesene, či zimy začalo akosi vadiť. Je to hlavne z toho dôvodu, že zima už dávno nezodpovedá svojím počasím ročnému obdobiu, ktorého názov nesie. Namiesto snehu, slnka a mrazu tu máme často totálny sychráč, hmlu, dažď a dni, či týždne v ktorých slnko vidíme len na obrázku. Navyše najbližšie preteky sú nedohľadne a preto sa motivácia do tréningu hľadá o niečo ťažšie. Čo by vám mohlo pomôcť si prečítajte v nasledujúcich tipoch.

1. Nájdite si trénera 

Ak patríte k ambicióznejšej skupine cyklistov a pravidelne sa zúčastňujete na pretekoch a cyklistických akciách, tak ideálna voľba pre vás môže byť nájsť si trénera. Po sezóne určite máte tendenciu zvoľniť, či vypustiť tréning. Na určitý čas to nie je zlé, no ak túto dobu prestrelíte, návrat do tréningu je vždy fakt ťažký. Navyše hobby pretekári majú tendenciu trénovať stále to isté v rovnakej intenzite a takáto rutina počas celého roka môže byť dosť nudná. 

Úplne novou skúsenosťou a iskrou pre vašu prípravu môžu byť riadené tréningy pod vedením skúseného trénera, ktorý vášmu plánu dodá zmysel, čo sa rýchlo pozitívne odrazí  na časovom  manažmente vášho dňa i na samotnej výkonnosti. Ak by ste mali záujem kľudne mi napíšte rád vám s tréningom pomôžem.

2. Jazdite s parťákom alebo v skupine 

Ak patríte k cyklistom, ktorý nemajú pretekové ambície a trénera jednoducho nepotrebujete, tak je super, keď vytiahnete na tréning podobne ladeného kámoša alebo sa pridáte do skupiny „makačov“ v podobnej kondícii. Dlhší vytrvalostný tréning rýchlejšie ubehne, keď máte s kým prehodiť pár slov. Naopak pri intenzívnejších tréningoch si môžete dať nejakú výzvu alebo challenge. Napríklad kto bude na kopci prvý, pričom sa určite viac „hecnete“ ako pri individuálnej jazde. 

3. „Buchnite“ si segment na STRAVE

Moderné cyklistické aplikácie ponúkajú fakt super funkcie. Jednou z takýchto funkcií sú aj segmenty v aplikácii strava, ktoré si viete stiahnuť do cyklo computera a ísť ich „live“. Táto appka pohltila aj mňa a neraz sa prichytím, že pri intervalových tréningoch po pípnutí segmentu idem „šrot“ ako v pretekoch. 

Keď chcem v rankingu poraziť iných borcov, tak aj v takomto tréningu sa viem poriadne zaprieť. Myslím si, že aj toto je jedna z možností, ktoré vás môžu motivovať. Pravdaže v tomto prechodnom období to so segmentami nepreháňajte, pretože príprava nie je až tak o intervalovom tréningu. No sem – tam nie je zlé vytočiť diesel a takto sa zabaviť. 

4. Kúpte si niečo nové   

Ďalšou vecou, čo si myslím, že dokáže potešiť a motivovať do tréningu každého cyklistu je kúpa novej veci na bajk. Či už investujete do samotnej výbavy alebo oblečenia, tak vždy sa na najbližšie výjazdy budete tešiť. Napríklad ja som si v poslednej dobe z Holokolo objednal pár zaujímavých kúskov oblečenia, ktoré zároveň aj testujem a to ma ťahá vyraziť aj do horších podmienok. 

5. Vyhnite sa stereotypu

Ideálne je keď vlastníte viacero bicyklov na rôzne štýly jazdy. Poprípade striedate viac aktivít. Takto si môžete každý deň zajazdiť alebo zatrénovať niečo iné a vaša príprava naberie nový smer. Skúste to vyskúšať tak, že jeden deň si pôjdete zajazdiť na cestu, ďalší deň do terénu, poprípade na gravel. Potom si zabehajte alebo zacvičte v „posilke“. Pri všetkých outdoorových aktivitách sa snažte zachovať aj pestrosť trás a nevaľte každý deň to isté.  

6. Skúste cyklo – gastro – turistiku

Ak ste neskúsili túto disciplínu cyklistiky, tak vám to môžem len odporučiť. Minule som so svojím otcom absolvoval parádny 100 km tréning s prevýšením 2000 m v teréne v tomto jazdnom štýle. Princíp takejto cyklistiky je veľmi jednoduchý. V rámci výjazdu si vyberiete trasu, kde sa na najvyššom bode nachádza bufet. Po dosiahnutí tejto méty si v ňom dáte nejakú miestnu špecialitu

V konkrétnom tréningu sme vyšliapali na vrch Sitno v Štiavnických Vrchoch a kapustička bola super odmenou po náročnom stúpaní. Pravdaže aby ste z takéhoto výletu mali väčšiu radosť, tak si pre jeho realizáciu vyberte krajšie počasie. 

7. Dajte si cieľ

Na záver asi to najdôležitejšie. Je jasné, že ani ten najväčší hobby jazdec, či pani, ktorá sa vybrala na ohnivej liberte do obchodu „nebajkujú“ bezcieľne. Preto si myslím, že jednou z najlepších foriem motivácie, a to počas celého roka, môže byť nejaká výzva - challenge. Či už to bude vo vašom prípade zlepšenie kondície, posilnenie zdravia, redukcia hmotnosti, everesting, účasť na pretekoch alebo zdolanie nejakej porcie kilometrov, tak predovšetkým jazdite hlavne s radosťou a úsmevom na tvári. Veď nakoniec aj kanibal Eddy Merckx povedal: „Jazdi tak veľa alebo málo a tak dlho alebo krátko ako vládzeš. Ale jazdi.“

Verím, že som vás týmto článkom motivoval a aj vďaka uvedeným tipom vám rýchlejšie ubehne „temné cyklistické obdobie“. Športu Zdar!