Ako sa obliecť na bicykel do jesenných podmienok

Tagy:
Ako sa obliecť na bicykel do jesenných podmienok >

Ani sme sa nenazdali a už tu máme znovu koniec hlavnej cyklistickej sezóny.  Ak ste cyklista pre ktorého sezóna nikdy nekončí a neodradí vás ani tréning v horšom počasí, tak si poďte prečítať článok v ktorom vám dám pár tipov ako sa správne obliecť práve do tohto obdobia.

Jesenné počasie je charakteristické spektrom rôznych podmienok, ktoré môžete v tomto období zažiť. Teda krásne babie leto sa zo dňa na deň môže zmeniť na studený a vlhký zimný deň. Pravdaže počasie sa môže výrazne meniť aj krátkodobo počas samotného tréningu. Ak chceme v tomto období komfortne trénovať je potrebné vlastniť kvalitné oblečenie, inak  riskujete zdravotné problémy v podobe nepríjemného prechladnutia. 

Zásady ktorými sa riadim pri voľbe oblečenia v tomto období by som zhrnul do nasledovných bodov:     

1. Vrstvenie

Vo svojom staršom článku som vám už vysvetlil prečo je dôležité nosiť funkčné oblečenie a ako ho správne navrstviť. V jesennom období je toto dôležitý aspekt každého výjazdu, pretože teplota ovzdšia sa počas tréningu dynamicky mení a z tohto dôvodu je potrebné udržať konštantnú telesnú teplotu. To dosiahnete voľbou kvalitného termo oblečenia, ktoré vám zabezpečí, že na tele ostanete suchý, vďaka čomu si vie váš organizmus ideálne regulovať  podľa potreby. Odporúčam vám vyskúšať nejaké termo od firmy Holokolo momentálne testujem zaujímavý kúsok WINTER BASE LAYER.

2. Voľba vrchnej vrstvy

V dnešnej dobe je trh presýtený rôznymi kvalitnými bundami doslova od výmyslu sveta a preto môže byť ťažké sa v tomto sortimente správne zorientovať. Inak to nebolo ani u mňa, no nakoniec som sa rozhodol, že si zaobstarám viac kvalitných vecí, aby som bol pripravený do každých podmienok. Vrchnú vrstvu teda volím podľa času tréningu, aktuálnej teploty a dennej predpovede počasia nasledovne: 

  • ranný tréning – je charakteristický v tom, že ho začínate v čase, keď je vonku ešte chladno, no počas tréningu sa postupne otepľuje. V takomto prípade obliekam kombináciu dlhého dresu a vestu v teplotnom rozsahu od + 5 do 20 stupňov. Pri výjazde kopca vestu zhodím dole, no a pri zjazde si ju oblečiem naspäť. Takto si počas tréningu udržujem tepelný komfort, pričom ma neprefúka. V tomto roku sa mi osvedčila vesta od Castelli s označním pro thermal mid

  • tréning okolo obeda – v tomto čase je jazda na bajku najkomfortnejšia a ak sa k tomu pridá ešte babie leto, tak je to úplný ideál a v pohode ešte vyrážam aj v krátkom drese. Pravdaže pláštenku mám vždy so sebou a vždy ju obliekam v zjazdoch, predsa vzduch je už o poznanie chladnejší. S príchodom neskoršej jesene je už aj babie leto studenšie a začínajú prevládať aj sychravejšie dni bez slnečných lúčov, kedy teplota klesá pod 10 stupňov. V takýchto dňoch volím univerzálnu bundu Castelli Perfeto Ros v ktorej viete trénovať v teplotnom rozsahu od + 5 do +15 stupňov.
  • poobedný a večerný tréning – v tomto prípade väčšinou vyrazíte za relatívne dobrého počasia, no tendencia je že sa bude výrazne ochladzovať a preto tak isto volím univerzálnu bundu od Castelli.

3. Voľba spodnej vrstvy 

Tak isto ako pri vrchnej vrstve je dostatok produktov na trhu. Problém jesenného počasia vidím v tom, že ako sa hovorí „klame telom“ a na pocit sa vám môže zdať, že zdržíte viac chladu.  Počas bicyklovania intenzívne makáte nohami a tak logicky aj chlad pociťujete menej. No to neznamená jeho absenciu a netreba zabúdať nato, že sa pohybujete relatívne vysokou rýchlosťou. Ak vás prefúka v citlivých partiách, tak si koledujete o poriadne nepríjemnú situáciu. Veď nadarmo sa nehovorí, že od nôh najskôr prechladneš, preto vám odporúčam nasledovnú voľbu.    

  • ranný tréning – zateplené krátke bibsi + návleky. Ak sa bude otepľovať, návleky jednoducho dáte dole a pokračujete v krátkych. Ak je ráno veľmi studené a je predpoklad, že teplota neprekročí +10 stupňov, tak určite volím dlhé gate. 
  • tréning okolo obeda – počas babieho leta a teplote nad +20 stupňov krátke gate. Pri teplote od +10 do +15 stupňov krátke gate + návleky. Pod +10 stupňov Zateplené krátke bibsi a návleky alebo dlhé gate.
  • poobendý a večerný tréning – zateplené krátke gate a návleky alebo dlhé gate. 

4. Čiapka pod prilbu a bufka

Aj keď sa to nezdá, tak paradoxne najviac tepla strácate z hlavy. Preto neodmysliteľnou súčasťou jesenných výjazdov by mala byť čiapka pod prilbu. Znovu vyberám podľa počasia, ktoré v daný deň panuje. Ak je od +15 do +20 stupňov volím klasickú šiltovku. Od tých +10 do +15 stupňov dávam tenkú čiapku ktorá mi prekryje aj uši. No a pod +10 stupňov, už nasadzujem hrubšiu čiapku. Ak teplota klesá pod + 10 stupňov, tak na krk nasadzujem aj bufku.

Tip: Cyklistická čiapka Holokolo - THERMAL CAP

5. Rukavice

Čo sa týka ochrany rúk je to veľmi individuálne poznám ľudí ktorý aj v -10 stupňoch rukavice nepotrebujú a sú aj taký čo v + 15 obliekajú už dlhé rukavice.

6. Návleky na tretry alebo zimné tretry

Tu sa odporúčam obliecť znovu viac. No tiež je to individuálne a na Holokolo si môžete vybrať zo širokého spektra zimných doplnkov

Jesenné obdobie je charakteristické aj nižšou viditeľnosťou, preto si vyberajte moderné oblečenie, ktoré disponuje reflexnými farbami a prvkami. Určite nezabudnite na blikačky a to aj vpredu. Verím, že som vám článkom pomohol pri voľbe správneho oblečenia a bicykel ešte nezazimujete. Športu Zdar!