Ako zvýšiť svoju bezpečnosť pri tréningu na bicykli

Tagy:
Ako zvýšiť svoju bezpečnosť pri tréningu na bicykli>

Tak toto je otázka, ktorú si kladiem každý deň už dlhé roky. V poslednej dobe sa mi zdá, že na našich cestách sa stáva cyklista ohrozeným druhom, no pravdaže, nepríjemná „galiba“ sa vám môže rýchlo prihodiť aj pri jazde v teréne.  Počas tréningu na nás pôsobí veľa nebezpečenstva. Niektoré situácie má pod dohľadom „vyššia moc“ a nevieme ich úplne ovplyvniť, no skúsenosťou, dobrým prístupom a správnou výbavou vieme do istej miery zásadne zvýšiť svoju bezpečnosť. V dnešnom článku vám dám TOP tipy, ktoré môžete aplikovať hneď na najbližšom tréningu.   

Nebezpečenstvá, ktoré na nás číhajú v cestnej premávke

V súčasnej dobe sa z výkonnostného športu, akým je cestná cyklistika, stal šport adrenalínový. Môže za to nedostatočná infraštruktúra našich pozemných komunikácií, ich stav a pravdaže prebytok vozidiel i cyklistov v cestnej premávke. V minulom roku sme zaznamenali niekoľko devastačných nehôd, pri ktorých, bohužiaľ, zahynuli aj slovenskí reprezentanti v cyklistike, a tu si myslím, že  je načase sa zamyslieť nad sebou, či už ako vodič alebo aj ako cyklista, pričom je potrebné sa zamerať na obojstranné eliminovanie nebezpečenstva, a tak zabrániť podobným fatálnym nehodám. Aké opatrenia na zvýšenie svojej bezpečnosti môžete spraviť ako cyklista? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Výber trasy tréningu  

Ak máte možnosť, svoj tréning plánujte primárne po cestách II. a III. triedy. Využívajte čo najviac cyklistické chodníky a určite jazdite za krajnicou. Ak uprednostňujete skupinové jazdy a váš balík presahuje 5 cyklistov, podľa novej legislatívy už môžeme jazdiť aj dvaja vedľa seba, a tak z hľadiska bezpečnosti odporúčam využiť aj túto možnosť. Kde, ako a prečo je takáto formácia bezpečná, si môžete prečítať v mojom staršom článku TU. 

Cyklistická prilba ako základ výbavy

Zásadným prvkom cyklistickej výbavy je prilba. Pri výbere cyklistickej helmy je dôležité sa zamerať na veľa rôznych aspektov, ktoré pekne popísala a vysvetlila Katka v článku TU.

Ja by som sa v tomto odseku zameral na novinku, ktorou disponujú napríklad prilby od Speciallized alebo POC, a to je systém nazývaný MIPS ANGIE. Jedná sa o čip, ktorý sa nachádza na zadnej strane prilby a je párovateľný s mobilnou aplikáciou, v ktorej si viete zvoliť emergency kontakty a v prípade nehody tento systém automaticky pošle správu s vašimi súradnicami. 

Systém je celkom premakaný a nerobí paniku pri menších nárazoch. Výhodou tohto systému je aj to, že pomocou appky viete ľahko určiť svoju polohu a aplikácie sú kompatibilné s mapami alebo aplikáciou trail fox. Čiže ak sa aj niekde stratíte, viete sa pomerne rýchlo zorientovať a vrátiť na správnu cestu

Prečítajte si článok: Bezpečnosť na bicykli: 5 dôvodov, prečo si vybrať POC

Garmin varia 

Ďalšou vychytávkou, ktorá vie zásadne zvýšiť vašu bezpečnosť na cestách, je zariadenie garmin varia. Jedná sa o radar s led blikačkou, ktorý sa umiestňuje na sedlovku bicykla. Radar sníma pohyb objektov za vami a ukazuje ich vzdialenosť na computeri. Vy sa tak pri odbočovacích úkonoch, obchádzaní prekážky nemusíte neustále ohliadať za seba a môžete sa plne sústrediť na situáciu pred vami.

Led svetlo ktoré je integrované v radare má neskutočnú svietivosť, pričom sa intenzita svietenia zvyšuje, keď sa objekt k vám približuje. Zariadenie je kompatibilné zo všetkými computermi ktoré podporujú ANT+ a bluetooth.

Blikačky a svetlá

Garmin varia je dosť drahá záležitosť a nie každý je ochotný vykonať tak zásadnú investíciu. No určite by som vám odporučil porozmýšľať nad kúpou kvalitných led svetiel s funkciou blikania.

Možno si niektorí poviete: Čo plašíš, však ide leto, viditeľnosť bude „good“. A tu nastáva zásadný problém, pretože v úsekoch, kde cesta prechádza popod stromy, sa logicky vytvára tieň a vodič v takýchto úsekoch ostáva doslova slepý.  

Pokiaľ nemáte na „bajku“ svetlo alebo neblikáte, stávate sa doslova neviditeľní. Ľudské oko je našťastie dokonalý orgán, ktorý primárne reaguje na podnety blikania, aj keď je videnie obmedzené, napríklad prechodom slnko – tieň. Preto určite pozrite na Holokolo.sk, kde majú super svetlá a blikačky od Lezyne či Ravermen.

Rokmi jazdenia na cestách by som vám odporučil aj blikačku dopredu, mne sa to napríklad osvedčilo pri prejazde mestom. Na križovatkách ma vodiči skorej zaregistrujú, a tak sa už menej bojím, že mi nedajú prednosť v niektorej križovatke. Pri zníženej viditeľnosti sú takéto svetlá neodmysliteľnou súčasťou mojej výbavy.

Oblečenie

Výber oblečenia môže mať tiež výrazný vplyv na vašu bezpečnosť pri jazde na cestách či v teréne. Osobne som typ človeka, ktorý preferuje tmavé farby (čierna, khaki, maskáče, neavy modrá). No postupom času a vývojom situácie na cestách či v teréne prechádzam aj ja na krásnu cestársku reflexnú farbu alebo nejaké živé, dobre viditeľné odtiene.

Tu to funguje presne tak isto ako pri blikačkách, ľudské oko aj v neprehľadných situáciách alebo situáciách za zníženej viditeľnosti vyberá a vidí objekty vo výrazných farbách. Túto filozofiu som po prípadoch, kedy poľovník zasiahol cyklistu, začal raziť aj v teréne.

Tie prvé modely takéhoto oblečenia naozaj pôsobili ako kusy zo šatníka pracovníka regionálnych ciest. 
No dnes napríklad dres Castelli Entrata, Holokolo Rainbow, či UYN Biking Airwing
vyzerajú perfektne, doslova ako z inej dimenzie.   

Na záver si nezabudnite určite na každú jazdu so sebou zobrať mobilný telefón, ktorý je už neodmysliteľnou súčasťou každého z nás. V prípade núdze viete sebe alebo aj niekomu inému rýchlo privolať pomoc. 

V tomto článku som sa snažil poukázať na tie najzásadnejšie vychytávky, ktorými môžete zvýšiť vašu bezpečnosť na tréningu. Verím, že sa vám článok páčil. Prajem vám veľa bezpečných kilometrov. Športu zdar!