5 TIPOV, KTORÉ VÁM POMÔŽU PRIPRAVIŤ SA NA PRVÉ PRETEKY

Tagy:
5 TIPOV, KTORÉ VÁM POMÔŽU PRIPRAVIŤ SA NA PRVÉ PRETEKY>

VYBERTE SI SPRÁVNU KATEGÓRIU

Či už ste cestní alebo horskí cyklisti, keď pomýšľate na svoje prvé preteky, v prvom rade je potrebné zvoliť si vhodnú kategóriu. Ak patríte k borcom v top forme, jazdíte 10 tisíc km ročne a viac, pričom chcete pretekať pravidelne, je na mieste požiadať miestny cyklistický zväz o vydanie licencie na pretekanie. S cyklistickou licenciou sa môžete potom zúčastňovať na pretekoch v príslušnej vekovej kategórii. Ak jazdíte menej, no máte srdce pretekára, tak aj pre vás je tu možnosť v podobe takzvaných „cyklomaratónov“. Tu si stačí vybrať len tie správne preteky,  prihlásiť sa a môžete ísť pretekať. 

ZVOĽTE SPRÁVNU TRASU

V rámci cyklomaratónov je spravidla vždy na výber viacero trás. Trasy sú rozdelené podľa náročnosti od menej náročných až po trasy, ktoré preveria aj profesionálov. Z tohto dôvodu nikdy nepreceňte svoje schopnosti a vyberte si trasu parametrami podobnú vašim bežným tréningom.  

DO PRÍPRAVY ZARAĎTE INTENZITU

Cyklistické preteky majú veľmi špecifickú atmosféru. Na štarte stojíte s ďalšími cyklistami rôznej výkonnosti. Po štarte pretekov, ako sa hovorí v cyklistickom slangu, sa idú hneď „bomby“, pričom sa selektujú výkonnostné skupiny jazdcov. Aby ste boli schopní prežiť takúto selekciu a chytiť si skupinu vám podobnej výkonnosti, je potrebné zaradiť intervalové tréningové jednotky, v ktorých sa zameriate na rozvoj nad hranicou laktátového prahu. Kto z vás trénuje bez sledovania srdcovej frekvencie a výkonu, je to tá hranica, kde už vplyvom výkonu a zrýchleného dýchania nedokážete rozprávať.

STRAVA A PITNÝ REŽIM POČAS PRETEKOV

Počas celých pretekov budete v maximálnom nasadení, a tak sa vám pod vplyvom adrenalínu a endorfínov môže stať, že zabudnete jesť a piť. Toto je to najhoršie, čo sa vám počas pretekov môže stať, pretože asi po hodine maximálneho výkonu vyčerpáte glykogén, vplyvom čoho by vás mohlo „vypnúť“. Ďalej by ste pretekmi len putovali, alebo by ste z nich museli odstúpiť. V pretekoch šliapete na plný výkon a preto zjesť niečo tuhé je dosť veľký problém. Z tohto dôvodu vám odporúčam zobrať si so sebou energetické gély, ktoré si len vytlačíte do úst a zapijete ich vodou, pričom vám výborne doplnia palivo pre váš špičkový výkon. Gél vám odporúčam zjesť každú hodinu výkonu a vždy zapiť len čistou vodou. Čo sa týka samotného pitia - pite podľa vašej individuálnej potreby. V jednej fľaške noste iontový nápoj a v druhej čistú vodu. Na stránke Holokolo nájdete kvalitné gély a nápoje od firmy Powerbar, ktoré v pretekoch používam aj ja. 

NEZABUDNI NA ZÁKLADNÝ SERVIS

Pokiaľ nie ste licencovaný pretekár, ktorý má k dispozícii mechanické vozidlo, alebo pretekáte v teréne na horskom bicykli, nezabúdajte na základné náradie. Vždy sa hodí multikľúč, duša, bombička, montpáky. V prípade poruchy je jasné, že preteky už asi nevyhráte, no vždy je lepšie preteky dokončiť a zobrať ich ako kvalitný tréning, ako ostať visieť niekde v lese alebo putovať v „zberáku“.

V súčasnosti sa s cyklistickými akciami „roztrhlo vrece“ a je len na vás, ktorú z nich si vyberiete. Veríme, že tento článok vám pomôže v príprave na vaše prvé preteky. No a nakoniec nezabúdajte že: „Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa!“