Ako správne nastaviť kufre na tretrách?

Tagy:
Ako správne nastaviť kufre na tretrách?>

Pri bicyklovaní nie je nič dôležitejšie ako nohy. Môže to znieť ako grandiózne tvrdenie, ale pri každej jazde generujete státisíce úderov pedálom. A ako vydávate svoju námahu? Cez nohy, samozrejme. Správne nastavené kufre na tretrách môžu pozitívne a negatívne ovplyvňovať nasledovné: chodidlá, členky, kolená, boky, kríže a všetko medzi tým.

NASTAVENIE KROK ZA KROKOM

Je všeobecne platné, že je potrebné umiestnenie kufrov tak, aby stred pedálu bol v jednej línii s chodidlom vašej nohy - to znamená biomechanicky optimálne nastavenie účinnosti  šliapania a prenosu sily. Aby ste sa uistili, že je to tak, postupujte podľa týchto jednoduchých krokov.

  1. Začnite s odmontovaním starých kufrov z tretier, alebo si pripravte novo zakúpené kufre.

 V tomto okamihu je to možno tiež príležitosť popremýšľať o vybavení nových kufrov najmä ak sú tie vaše už značne opotrebované.

  1. Obujte si topánky a nájdite bruško chodidla.

Uistite sa, že máte na sebe bežné cyklistické ponožky. Obujte si tretry a utiahnite ich obvyklým spôsobom. Stlačením palca alebo prsta pozdĺž vnútorného okraja topánky by ste mali nájsť bruško chodidla. Toto by malo byť celkom ľahké nájsť, pretože ide o kostné kĺby vyčnievajúce do strán v dolnej časti palca na nohe. 

  1. Označte si bruško chodidla.

Čo najpresnejšie označte bočnú časť topánky v stredovom bode bruška chodidla. Ak je to potrebné, požiadajte o pomoc niekoho iného. Toto všetko opakujte aj pre druhú nohu.

  1. Pozdĺž podrážky vyznačte čiaru

Tretry si vyzujte a položte na rovný povrch. Pridržte napr. pravítko proti značke na topánke a čiaru preneste priamo dolu do rovnakého bodu na podrážke. Otočte tretru a uistite sa, že je na podrážke viditeľná vaša značka.

  1. Zarovnajte značku s okrajom kufrov

Po naskrutkovaní kufrov ich nasaďte voľne a zarovnajte značku s bodom na kufroch, kde bude stred osi pedálu. Väčšina kufrov má naboku značku (rysku), ktorá slúži ako zárez na označenie stredu osi pedálov, takže jednoducho svoju značku zarovnáte s týmto zárezom.

  1. Bočné nastavenie kufrov

Posuňte kufre voľne zo strany na stranu, aby ste ovplyvnili, ako blízko chodidlo sedí k stredovej osi bicykla. Ak jazdíte so širokými kolenami v hornej časti zdvihnutia pedálu, posuňte kufre dovnútra, aby ste posunuli chodidlo smerom von. Ak jazdíte s úzkymi kolenami, v hornej časti zdvihnutia pedálu posuňte kufre smerom k vonkajšej strane tretry a chodidlo smerom dovnútra. Úplne posledným krokom je poriadne zatiahnuť kufre a môžete s radosťou vyraziť na vaše obľúbené okruhy.

FAREBNE OZNAČENÉ KUFRE, ČO PRESNE TO ZNAMENÁ? 

Množstvo vôle sa určuje podľa rôznych farebných typov kufrov. Značka Look ponúka tri typy kufrov: čierna je pevná, šedá dáva možnosť vôle 4,5 ° a červená poskytuje vôľu 9 °. Shimano majú taktiež tri typy, akurát farebne inak odlíšené: červené sú fixované, modré majú uhol vôle 2° a žlté 6 °.

Zatiaľ čo mnoho profesionálnych pretekárov uprednostňuje super presné nastavenie a minimálnu vôľu, pre hobby jazdcov odporúčam používať kufre s určitým uhlom vôle pre pohodlnejšiu jazdu.

Kufre sú predmetom opotrebenia bez ohľadu na značku. To isté sa dá povedať o pedáloch, pričom niektoré držia lepšie ako iné. Majte na pamäti a raz za mesiac skontrolujte kufre, aby ste večer pred svojou veľkou nezistili príliš veľké opotrebenie.