PREČO JE DÔLEŽITÉ NOSIŤ FUNKČNÉ PRÁDLO AJ V LETE?

Tagy:
PREČO JE DÔLEŽITÉ NOSIŤ FUNKČNÉ PRÁDLO AJ V LETE?>

V letnom období vrcholí cyklistická sezóna, ktorá ponúka množstvo akcií, výjazdov a pretekov. Toto obdobie je pre športový výkon veľmi špecifické práve pre vysoké teploty nad 35°C, ktoré sa čoraz častejšie vyskytujú aj v našom pásme. Horúčavy vplývajú na ľudský organizmus nepriaznivo a enormne ho zaťažujú. Pri nesprávnom výbere oblečenia sa v krajnom prípade môžete dostať do krízovej situácie v podobe prehriatia organizmu, čo môže váš výjazd ukončiť predčasne.  Veď nakoniec to sami poznáte - pocitovo sú tréningy a preteky oveľa náročnejšie v horúčavách ako v optimálnych podmienkach. V dnešnom článku sa dočítate, ako môže zvýšiť váš komfort pri tréningu funkčné termoprádlo.

PREČO VRSTVIŤ AJ V LETNOM OBDOBÍ? 

 

Mnohí z vás si pri prečítaní úvodu tohto článku možno povedia: „to si mám akože dať na seba viac vrstiev aj v tomto safari?“ Síce to môže znieť paradoxne, no je to veľmi dobré a efektívne riešenie, ktoré zvýši váš tepelný komfort počas výjazdu. Ľudskému telu počas fyzického výkonu nevyhovuje náhla zmena teplôt, pretože okrem energetického krytia strát samotným výkonom musí potom energiou zabezpečiť aj tepelné výkyvy, čo sa pravdaže negatívne prejaví na výsledku tréningu alebo pretekov. Pri bicyklovaní prekonávame rôzne trasy prevažne v členitom teréne. Na začiatku výjazdu síce môže byť 35 stupňov, no počas tréningu absolvujete výjazd kopca, kde môže byť aj o 5 stupňov menej, následne zjazdujete a teplota prostredia sa znovu dynamicky mení. 

 

Pokiaľ jazdíte len v samotnom cyklistickom drese, stane sa vám to, že pri stúpaní na kopec sa poriadne prepotíte, pričom dres a vaše telo ostane úplne mokré, a tak vám pot upchá póry a telo sa nemôže ideálne ochladzovať a nastáva postupné prehrievanie organizmu, čím rapídne klesá aj váš výkon v tomto stúpaní. V zjazde vás naopak zase prefúkne a podchladí, pretože sa doň pustíte úplne mokrý a po jeho absolvovaní vám chvíľu bude trvať, kým sa znovu dostanete do ideálnej teploty a tempa. Jednoducho takéto teplotné výkyvy nerobia ľudskému organizmu dobre a neprajú ani športovému výkonu.

AKO TO RIEŠILI V MINULOSTI

 

Tento problém riešili už aj v minulosti - hore kopcom si pretekári úplne rozopínali dresy a dúfali, že sa ich organizmy neprehrejú. Po výjazde do kopca im potom členovia tímu okrem vody podávali aj noviny, ktoré si následne vkladali pod dresy. V tej dobe neboli také kvalitné materiály ako dnes a noviny slúžili na izolovanie tepelných strát a chladu, ktorý by pretekár pociťoval, keby ho v zjazde prefúklo cez prepotený dres. 

MODERNÉ MATERIÁLY A ICH FUNKCIA

 

Doba našťastie pokročila a od novín sme sa dostali k termoprádlu, ktoré je navrhnuté do najväčších horúčav, keď teplota a vlhkosť vzduchu zabraňujú dýchaniu vašej pokožky. Materiál je väčšinou sieťkovaný a extrémne ľahký a slúži ako medzivrstva oblečenia, čím tiež zabraňuje nepríjemnému škrabaniu a otláčaniu spoteného a mokrého odevu. Prádlo odvádza pot navonok a tým vytvára pocit sucha. Funkčné oblečenie má tak dôležitú úlohu, že reguluje telesnú teplotu. Pri zvýšenej fyzickej aktivite odvádza vlhkosť od tela do ďalších vrstiev oblečenia (teda do dresu). Vďaka tomu ostane telo v suchu a vy sa budete cítiť v pohode či už vo výjazdoch alebo aj v zjazdoch.  

VLASTNÁ SKÚSENOSŤ

V minulosti som takéto kvalitné termoprádlo nevlastnil, a tak som pretekal len v cyklistickom drese. V deň pretekov sme mali krásnych 35 stupňov a 120 km dlhú etapu v kopcoch pred sebou. V kopci sa šli neskutočné „bomby“. Celý som bol úplne mokrý, ako keby ste ma obliali kýbľom vody, a telo tak samozrejme nemohlo ideálne pracovať a ochladzovať ma. Asi v polovici pretekov som sa tak prehrial, že mi až začala byť zima a vtedy som vedel, že už je zle. Úplne mi „seklo“ a pri prejazde jednou obcou ma predbehla aj babka na Liberte, čo išla do miestneho obchodu na nákup.  Pochopiteľne z pretekov som musel ihneď odstúpiť. Keďže som sa cítil totálne zle, tak mi napadlo si bezprostredne po tomto výkone odmerať teplotu - nameral som až 39,5°C. Po upokojení a zotavení sa z výkonu som už teplotu nemal, čiže chorý som nebol. Týmto príbehom som chcel poukázať na to, akým extrémnym teplotným výkyvom počas výkonu vaše telo musí čeliť.  Myslím si, že keby som vtedy mal kvalitné termoprádlo, tak k takémuto extrému nedôjde a ja preteky v pohode dokončím. 

Ako som už spomenul, doba pokročila a dnes si môžete na stránke Holokolo vybrať z bohatej ponuky termoprádla do extrémnych horúčav. Úplne ideálne je, keď si k tomu zvolíte aj nejaký pekný set cyklistického oblečenia, ktorý bude taktiež určený do takýchto podmienok. Tak neváhajte, pretože s takýmto vybavením sa vaše tréningy alebo preteky v týchto extrémnych podmienkach stanu oveľa pohodlnejšími.