TEST: Termo tričko UYN  Evolutyon>

V tejto sezóne som stavil na kvalitné zimné oblečenie, pričom som si z Holokolo zaobstaral zimnú bundu Santini Vega Xtreme. Samotná bunda by však bez kvalitného termo prádla nemusela fungovať správne, preto som zvolil pod ňu tričko s dlhým rukávom od firmy UYN z radu Evolutyon. Či ma táto kombinácia chráni pred „vrtochmi“ zimného počasia si prečítajte v nasledujúcom článku.   

UYN Evolutyon parametre:

  • TECHNOLÓGIA: HYPERMOTIONDRYLIGHTHEATMEMORYFEELINESCOOLVENT
  • VYUŽITIE: univerzálne
  • TEPLOTNÉ MINIMUM: -10°C
  • TEPLOTNÉ MAXIMUM: +5°C
  • ROČNÉ OBDOBIE: jeseň, jar, zima
  • PREVEDENIE: zvýšený golier
  • DĹŽKA: dlhý rukáv
  • MATERIÁL: DUAFILNATEX, Polyamid, Polypropylén, Elastan

Unboxing

Po zadaní objednávky tu mám hneď na druhý deň svoje termo tričko. V balíku nachádzam originálnu krabicu, v ktorej je elegantne tričko zabalené. Na krabici je uvedená ďalšia kopa cenných informácii o produkte. Toto sa mi naozaj veľmi páči, pretože už na základe tohto štýlu mám pocit, že som si kúpil kvalitný produkt od naozaj kvalitnej firmy. 

Prvé pocity

Po vytiahnutí trička z krabice ma veľmi zaujal jeho dizajn. Volil som svoju obľúbenú čiernu farbu. V tejto farbe vyzerá toto termo brutálne dobre. Navyše má ešte biele nápisy s logom firmy, čo perfektné ladí. Je ľahučké a na dotyk príjemné. Volil som veľkosť L, čo je aj moja konfekčná veľkosť. Termo si hneď  obliekam na seba, pričom mi sadlo ako uliate. Veľmi sa mi páči, že nemá žiadne švy a vďaka svojmu inovatívnemu strihu na pažiach a ramenách, ktorý firma nazýva hypermotion cítim maximálnu slobodu pohybu

Ďalej ma zaujala technológia coolvent, ktorá umožňuje konštantné prúdenie vzduchu vďaka kanálikom prechádzajúcim cez vnútorný povrch. Tieto kanáliky sú na terme aj viditeľné a nachádzajú sa v oblastiach, kde sa človek najviac potí. Tričko je vďaka  elastanu kompresné, no vďaka použitým materiálom Natex, 100% organického nylonového vlákna, sa vytráca „hurka feeling“ a cítim sa v ňom naozaj komfortne. 

V akej kombinácii trénujem?

Termo kombinujem so zimnou bundou Santini Vega Xtreme, ktorá spĺňa parametre druhej aj tretej vrstvy súčasne. Z tohto dôvodu si pod ňu obliekam len jednu vrstvu termo prádla. Takto oblečený jazdím v teplotách od  5 až do -10 stupňov. 

Prečo práve UYN Evolutyon?

Máme mesiac január a teplota vonku sa často pohybuje pod bodom mrazu. Patrím k športovcom, ktorí radi trénujú intenzívnejšie. Pri takomto tréningu na bicykli je alfou a omegou zostať na tele suchý. Ak sa to nepodarí a pri výjazde do kopca sa prepotíte, tak pri jazde po rovine alebo v zjazde vás prevalcuje pocit chladu, ktorý môže ukončiť váš tréning predčasne. 

Pri iných termo oblečeniach sa mi dosť často stávalo, že v kopci som sa spotil tak, že termo nestihlo odviesť všetok pot do ďalšej vrstvy a v najbližšom zjazde, či pri jazde po rovine ma tak ofúklo, že som začal pociťovať nepríjemný chlad najmä v oblasti hrude a chrbta a musel som sa vrátiť domov. Neskôr som to riešil tak, že som si so sebou do ruksaku nabalil viac termo oblečenia a po absolvovaní kopca som si ich menil, čím som sa vyhol nepríjemnému podchladeniu. Riešenie to bolo síce dobré, len dosť nepraktické a preto som hľadal niečo naozaj kvalitné, čo vyhovie mojím náročným požiadavkám. Na e-shope Holokolo som zahliadol túto novinku a na základe sľubných parametrov som si ju objednal.

 

Ako sa mi osvedčilo termo tričko od UYN?

Zásadný rozdiel oproti iným termám, ktoré jazdím, alebo som jazdil, vidím v bezšvovej technológii a technológii coolvent, ktorá je podľa mňa dokonale premakaná a naozaj funguje.

V tempe, v ktorom jazdím sa pri jazde do kopca vždy dosť potím, no tu vďaka technológiam, ktoré sú tu použité mi pot nekondenzuje a nesteká po chrbte a hrudi a teda som v týchto oblastiach relatívne suchý. Keď si pomôžem rozopnutím zipsu na bunde po rovine, tak tričko stihlo dosť rýchlo uschnúť. Následne v zjazde som bol tepelne v pohode a termo bolo znovu pripravené na nápor potu, ktorý príde s ďalším výjazdom. V zimnej sezóne to s dĺžkou stúpaní nepreháňam, no u iných značiek boli tričká totálne mokré a musel som si ich do zjazdov a rovinatých pasáži prezliekať, čo tu nie je potrebné. Ak som tréning absolvoval prevažne v rovinatom teréne a nižšom tempe, domov som sa vracal úplne suchý. 

 

Ako obstálo tričko pri iných športoch?   

Zimná príprava nie je len o tréningu na bicykli a veľa sa venujem aj iným aktivitám, najmä bežeckému lyžovaniu a behu. Preto som hľadal niečo, čo bude vhodné aj pre tieto aktivity. Vieme, že sa jedná o intenzívnejšie športy, kde sa človek poriadne potí a tak som otestoval termo aj pri týchto športoch.  

Bežecké lyžovanie – tu som zvolil inú vrchnú vrstvu, tímovú bundu vyrobenú na štýl Castelli Perfecto RoS. Musím povedať, že pri tejto aktivite UYN obstál perfektne a po 2 hodinách behu na lyžiach som prišiel späť k autu, a keď som sa prezliekal, tak som mal suché telo a dokonca aj samotné termo. Vlhká bola len vrchná vrstva v oblasti chrbta. Bol som veľmi spokojný.

Beh – čo sa týka behu, tak tu neviem, či dokáže nejaký materiál obstáť na 100%, pretože táto aktivita je dosť intenzívna a pri behu po rovine, či dole kopcom sa neveziete ako na „bajku“, či bežkách a nenaberáte potrebnú rýchlosť, ktorá by mohla prispieť k jehu preschnutiu. Pri behu mi proste ani toto termo nefungovalo a nestíhalo odviesť pot. Po absolvovaní 10 km behu prevažne v kopcovitom teréne bolo mokré a aj na tele som bol mokrý. No určite to bolo menej ako pri termách, ktoré som nosil dodnes.  

 

Čo nato zub času?

Za 6 týždňov intenzívneho nosenia a prania tričko nestratilo na svojej kompresii, nevybledlo a nestratilo ani svoje funkčné vlastnosti. 

Záver

S termo tričkom od firmy UYN som veľmi spokojný. Počas zimnej prípravy prevažne trénujem na bicykli a bežkách. Pri týchto aktivitách je jeho funkčnosť 100% a výrazne prispieva k pocitu komfortu pri mojich tréningoch. 

Choďte do toho ak: Ste športovec, ktorý si rád užije komfort pri športe a ktorý rád trénuje za každého počasia v exteriéri, pričom si poriadne pri tom dávate do tela a hľadáte super kvalitu v cenovej hladine od 50 do 100 euro. 

Plusy: Cena, dizajn, vyrobené bez švov, regulácia vlhkosti, vhodné pod lyžiarsky odev, funkčný materiál na zimu, odvádza pot, kombinácia materiálov pre maximálny komfort, kompresia. 

Mínusy: Vyvýšený golier ma v kombinácii s bufkou tlačil na ohryzok. Nabudúce by som teda volil model bez goliera.