BUNDA SANTINI VEGA XTREME: Talianska „bellezza“ do najdrsnejších podmienok

Tagy:
BUNDA SANTINI VEGA XTREME: Talianska „bellezza“ do najdrsnejších podmienok>

Teplé a príjemné dni sú definitívne preč. Sezóna sa nám preklopila do prípravného obdobia, v ktorom panuje väčšinou sychravé a zimné počasie. V súčasnej dobe máme mnoho moderných a funkčných materiálov, ktoré nám dovoľujú jazdiť na bicykli celoročne. Do zimnej výbavy cyklistu teda neodmysliteľne patrí kvalitná zimná bunda, a tak si poďte prečítať, akú parádu som si zaobstaral na tohtoročnú zimnú sezónu.

Prišiel na cyklistu mráz

Posledné dni začína byť poriadna kosa a to hlavne zrána. V našej oblasti máme momentálne cez deň okolo 7 - 11 stupňov, no keď vyjdem do kopcov, tak teplota rapídne klesne a v dňoch, keď slnko nevyjde sa pohybuje v rozmedzí 0 až 6 stupňov. A tak je potrebné sa na tréning poriadne obliecť. 

Prechod na vyšší level

Ak chcete komfortne zvládnuť tréningy v tomto chladnom období, tak kvalitné oblečenie bude základom úspechu. V tomto roku som si vyhliadol zaujímavý kúsok od talianskej firmy SANTINI, ktorú som si zaobstaral vďaka Holokolo. Jedná sa o TOP zimnú bundu s názvom VEGA XTREME.

Prečo som sa rozhodol poriadne zainvestovať?

V posledných rokoch som sa stal celoročným „riderom“ a vymenil som jazdenie na trenažéri za zábavné tréningy vonku. Na „bajk“ vyrážam aj v tom najhoršom počasí a ak si chcem komfortne zatrénovať, pričom nechcem ochorieť, tak potrebujem naozaj oblečenie v super kvalite. Okrem toho aj bežkujem a zúčastňujem sa aj jednej bláznivej cyklo akcie, kde sa dokonca preteká aj v noci a teploty sa tu bežne pohybujú okolo -10°C. No a takúto záťaž už bežne dostupné oblečenie nie je schopné zvládnuť.    

Strih

Bunda má „slim“ športový strih, ktorý je pre zimné jazdenie ideálny. Osobne iné strihy ani nenosím, pretože ako cyklista chcem na bicykli vyzerať dobre. Okrem estetickej úlohy plní zúžený strih aj úlohu funkčnú, pretože z mojich skúseností vyplýva, že pri zimnom jazdení musí byť bunda poriadne vyrysovaná na tele. Ak by to tak nebolo a vznikli by medzery medzi telom a bundou, tak by v nich potom mohol kondenzovať pot a následne v zjazdoch by som na týchto miestach pociťoval nepríjemný chlad.

Akú veľkosť som volil?

Meriam 184 cm a vážim 83 kg. Podľa odporúčaní by som mal voliť o jedno číslo väčšiu bundu ako je moja konfekčná veľkosť. No z dôvodov, ktoré som uviedol v prechádzajúcom odstavci volím veľkosť L. Tá mi sadla dobre, presne podľa mojich očakávaní. Vetrovka mi nie je dlhá na prednej strane a aj na zadnej strane je to okej. Rukávy mi tak isto sedia na výbornú a tak som spokojný. Pod bundu určite ešte zmestím minimálne 2 vrstvy termo prádla. 

Čo si obliekam pod bundu?

Keďže nie je ešte taká zima, volím jednu základnú vrstvu termoprádla SIX TS1. Pri teplotách od -5 stupňov a nižšie určite pridám ešte jednu vrstvu, no teraz to ešte nebolo potrebné.

Vyrobená pre Jamesa Bonda?

V tejto bunde sa cítim veľmi dobre a pripadám si v nej ako agent 007 vo svojom zázračnom obleku. Pretože je vyrobená z materiálu POLARTEC windblock. Je univerzálna, 3-vrstvová s hmotnosťou 280 g. Je 100% odolná proti vetru a vysoko odolná voči dažďu. Pritom všetkom dýcha a pri teplotách okolo 0 sa v nej vôbec nepotím.

Golier je podšitý vysoko pokrokovou, ultraľahkou a izolačnou látkou ALPHA®, ktorá je rýchlo-schnúca, priedušná a termoregulačná. Je dostatočne dlhý a natoľko teplý, že pri jazde si vôbec nepotrebujem prekryť krk bufkou.  

Rukávy sú ergonomicky strihané a ukončené nepremokavou manžetou na rukách. Toto je výborné riešenie, pretože keď si nasadím rukavice, tak zápästia mám úplne zakryté a nepociťujem tu vôbec žiadny chlad.    

Spodná zadná časť je vyrobená z látky superroubaix s podšívkou z flísu, s plne vodotesnou dúhovou a reflexnou vonkajšou vrstvou PU. Pokiaľ neprší, tak ho rolujem dnu. Keď prechádzam mokrou vozovkou alebo pasážou v teréne, tak ho dám von. Jeho funkcia je výborná, pričom mi chráni zadok a kríže pred ofŕkaním vodou z cesty. Toto hodnotím veľmi pozitívne, lebo osobne nie je horšieho pocitu na bicykli, ako keď mám mokrý zadok a je mi zima na kríže.  

Dodatočné vodotesné zadné vrecko na zips podšité priedušnou membránovou látkou, kde si dávam osobné veci a mobil, ktoré potrebujem, aby ostali počas celého výjazdu v suchu. Inak sú vrecka riešené v štandardnej veľkosti a nemám problém s umiestnením gélu, traťovky, či náradia, ktoré so sebou nosím.

Reflexné prvky - keďže som volil čiernu farbu, tak oceňujem obojstranný ramenný pás a nápis na chrbte, pričom tieto prvky zaisťujú maximálnu bezpečnosť aj v najtmavších denných hodinách. Pravdaže nezabúdajte, že tieto prvky nie sú všetko a určite noste v tomto období aj blikačky.  

Zips je pri zimných radovánkach v sedle bicykla veľmi dôležitá časť každej bundy, pretože počas svojich výjazdov dosť búšim do pedálov. Pri takejto intenzite sa poriadne zapotím, nech je už oblečenie vyrobené z hocičoho. Preto často pracujem so zipsom tým spôsobom, že ho stále v kopci rozopínam a následne do zjazdov zapínam. Na vetrovke ide zips úplne ľahko a navyše na bežcovi sa nachádza veľký a robustný kruh, pričom sa mi s ním celkovo výborne manipuluje aj v zimných rukaviciach.     

Vega Xtreme atakuje cenovku 240€, čo nie je málo, no aj napriek tomu sa mi už dnes javí ako veľmi dobrá voľba a investícia. Cítim sa v nej super pričom jej funkčnosť je na TOP úrovni.

 

CHOĎTE DO TOHO AK: Ste zimný „rajder“, ktorý jazdí na bicykli v extrémne náročných podmienkach, pričom v prvom rade dbáte na svoje zdravie a tepelný komfort pri jazde.

PLUSY: profi dizajn, strih, funkčnosť, reflexné prvky, moderné doplnky (golier, rukávy, zadné vrecko, spodná zadná časť), hmotnosť, pohodlnosť, zips.

MÍNUSY: Bundu jazdím pomerne krátky čas, a tak ich ešte neviem uviesť, no v prípade, že sa nejaké vyskytnú, určite ich doplním.

Zima sa rýchlo a nezadržateľne blíži. Meteorológovia ju znovu predpovedajú silnú a dlhú. Či im to výjde uvidíme, no s touto bundou budete určite pripravení na všetko.  A preto vám ju odporúčam objednať zo stránky Holokolo, kým je ešte skladom.