5 VÝHOD TERMO OBLEČENIA PRI ŠPORTOVANÍ V ZIMNOM OBDOBÍ

Tagy:
5 VÝHOD TERMO OBLEČENIA PRI ŠPORTOVANÍ V ZIMNOM OBDOBÍ>

Nech už máte akúkoľvek drahú a výbornú zimnú bundu či nohavice, bez kvalitnej spodnej termo bielizne to nepôjde. Pred tým, ako si povieme základné zásady a funkcie termo prádla, je potrebné pochopiť ako funguje regulácia teploty ľudského organizmu.

Telesnú teplotu ovláda hypotalamus 

Toto nervové centrum sa nachádza v našom mozgu a  je zodpovedné za zachovanie ideálnej telesnej teploty tela. Pri fyzickej aktivite teda funguje tým spôsobom, že keď nám začne byť  teplo a organizmus sa začne prehrievať, vyšle signál potným žľazám, ktoré ihneď začnú svoju činnosť, pričom nás vylúčením potu ochladia. Naopak, ak nám ostane zima, tak spôsobí to, že nás začne triasť a vplyvom svalových kontrakcií organizmus vyprodukuje potrebné teplo, ktorým odvráti podchladenie. Vzhľadom na tieto okolnosti je jasné, že pri zimných aktivitách nám obyčajné tričko a sveter stačiť nebudú,  preto vám odporúčam pozrieť shop Holokolo, kde nájdete kvalitnú termobielizeň. 

Aké výhody má termo prádlo?

  1. Odvádza pot z pokožky.
  2. Rýchlo schne a keď zvlhne, jeho váha sa nezvýši.
  3. Nechladí na tele.
  4. Neobmedzuje v pohybe.
  5. V zime zahreje, v lete ochladí.

Ako sa správne obliecť na tréning do zimy?

V prvom rade musíte na tréning vyraziť s pocitom mierneho chladu a myslieť na to, že vplyvom aktivity sa zahrejete. Teda je potrebné sa obliecť tak akurát, čo je dosť individuálne a ideálnu mieru musíte nájsť sami. Pri obliekaní sa, však myslite na to, že ak to s oblečením preženiete, bude vám príliš teplo, tým pádom sa budete nadmerne potiť a taký nápor nemusí zvládnuť ani kvalitné termo. Naopak, ak vám ostane zima počas celého výjazdu, tak prechladnutie vás určite neminie. 

Zásada vrstvenia

Kľúčovou zásadou komfortných zimných tréningov je obliecť sa spôsobom vrstvenia. Princíp troch vrstiev je jednoduchý a funkčný , kde kombinácia rôznych vrstiev zaisťuje maximálny komfort športovca. Ideálny systém ktorým je potrebné sa riadiť je nasledovný:

  1. Transportná vrstva (termo bielizeň). Prvá vrstva oblečenia, ktorá je v priamom kontakte s pokožkou. Obopína ju a má za úlohu odvádzať pot z tela.
  2. Termo izolačná vrstva (oblečenie z fleecu, vlny, polyesteru). Druhá vrstva oblečenia neprepúšťa von teplo vytvorené telom a zároveň bráni prenikaniu chladného vzduchu dovnútra. Takisto nasáva pot zo spodného oblečenia a odvádza ho preč.
  3. Ochranná vrstva (bundy, vesty, nohavice). Vrchná vrstva oblečenia je nepremokavá a odolná proti vetru. Musí však byť priedušná, aby sa nezaparovala.

Na čo sa pri výbere terma zamerať? 

Počas mojej cyklistickej „kariéry“ som už zažil rôzne situácie. Zo začiatku som okolo kvalitných materiálov ani neprešiel a tak ma pri tréningoch neraz „klepala kosa“. S nástupom moderných materiálov som začal experimentovať, no vždy som bol trochu lakomý a hľadal som aj lacnejšie alternatívy. Výsledkom šetrenia bolo, že kvôli nesprávnej funkcii materiálu som zostal na tele mokrý a po absolvovaní zjazdu ma fajne prefúklo a znovu ma poriadne vyklepala kosa. Ako mladík som to v pohode zvládal bez následkov, no zlom nastal po 30-tke. Myslím si, že po dosiahnutí tohto veku nie je priestor na takéto experimenty, pretože to nemusí vždy zostať bez následkov a po takýchto podchladeniach neraz prišlo aj prechladnutie. 

Preto sa pri výbere termo oblečenia riaďte nasledovnými zásadami: 

  1. Nebojte sa zainvestovať.
  2. Vyberajte termooblečenie do správneho ročného obdobia (pozrite si teplotný rozsah)
  3. Zvoľte slim obtiahnutý strih ktorý úplne kopíruje telo
  4. Zamerajte sa na výber oblečenia s plochými švami alebo aj bez švov
  5. Vyberajte moderné materiály (syntetika, merino, kombinácia týchto materiálov)
  6. Kupujte oblečenie od overených značiek
  7. Nezabudnite na zásady správneho vrstvenia

Myslím si, že v dnešnej dobe by bez termo prádla v zime na bicykli jazdil len „samovrah“. Ak si chcete kúpiť niečo, čo je naozaj kvalitné, pozrite v eshope na Holokolo, v sekcii funkčné prádlo. V súčasnosti stadiaľ testujem termotričko UYN Evolutyon, ktoré vám predstavím v ďalšom článku. Dovtedy makajte a športu zdar!