"Ako mi má sedieť cyklistická prilba?"

Tagy:
"Ako mi má sedieť cyklistická prilba?">

Začnem tým, že sa naozaj veľmi čudujem ľuďom, ktorí jazdia bez prilby. Možno je to tým, že mne osobne už raz prilba zachránila zdravie a život. A viem, že určite nie som sama. Takže sa vždy veľmi čudujem, keď vidím cyklistov bez prilby. Argumenty, ktoré často počujem, typu „ale veď ja nejazdím tak rýchlo“, alebo „je to drahá investícia“ sú úplne na smiech, keďže nehoda sa nemusí stať vo veľkej rýchlosti, ani ju pravdepodobne nezapríčiníte vy. A pri argumente o tom, že prilby sú drahé, si neodpustím trocha čierneho humoru: invalidný vozík je predsa oveľa drahší. A okrem toho - prilba sa dá zohnať naozaj lacno, u nás napríklad prilba Scrambler už od 45€. Takže prosím, noste vždy prilbu – a noste ju na hlave, nie zavesenú na riadítkach.

Moja prilba po páde v háku

Prilba samozrejme nie je vašou „životnou poistkou“ a aj medzinárodné výskumy o efektoch ochrany sa líšia. Vedieť, či prilby znižujú riziko poranenia hlavy o 88%, o 65% alebo o 50% (len pre uvedenie niektorých údajov), je dôležité hlavne pre štatistické účely, čo je sekundárny faktor, ak hovoríme o prevencii. Najdôležitejším aspektom je, že prilby znižujú riziko poranenia hlavy. [1]

Áno, sú prípady, keď sa cyklisti vážne zrania aj napriek tomu, že majú na hlave prilbu. Vtedy sa možno pýtate, prečo teda nosiť prilbu? Prilba neochráni celé vaše telo, jej úlohou je chrániť tú najdelikátnejšiu a najzranitelnejšiu časť – vašu hlavu. A aj keď dynamika nehody môže spôsobiť zranenie hlavy, prilba zmierňuje následky a zabraňuje smrteľným zraneniam. [1]

Predpokladám však, že keďže si čítate tento blog, tak ste sa už pre kúpu prilby rozhodli a potrebujete len poradiť. A s tým vám rada pomôžem. Takže ako na to?

Krok 1: Pomerajte sa

Predtým, ako sa vôbec začnete rozhodovať, akú prilbu si kúpite, je dôležité vedieť, akú potrebujete veľkosť. A tá sa určuje na základe obvodu vašej hlavy. Aby ste si zmerali obvod správne, použite obyčajný krajčírsky meter a začnite od stredu čela. Merajte asi 1cm nad obočím a okolo hlavy v tej najširšej časti – nie príliš vysoko ani príliš nízko.

Asi by bolo fajn, keby vám s tým niekto vedel pomôcť, alebo si pre istotu skontrolujte v zrkadle, či máte meter v tej správnej časti.

Ak náhodou nemáte k dispozícii krajčírsky meter, môžete použiť aj kúsok nite, ktorú potom priložíte k pravítku.

Krok 2: Aký typ prilby chcete?

Pri výbere prilby je dosť dôležité, akému typu cyklistiky sa chcete venovať. Cestnej, gravel, MTB, Enduro? Alebo mestskej či e-bike? Alebo potrebujete niečo univerzálne? Našťastie v Holokolo vám vieme ponúknuť veľký výber pre (skoro) každý typ cyklistiky. Tak aspoň stručné zhrnutie tých najpredávanejších:

Cestné prilby: sú ľahké, dobre odvetrané a aerodynamické.

MTB prilby: sú dobre odvetrané a väčšinou majú šilt, ktorý chráni tvár nielen pri páde ale aj pred vetvami. Taktiež majú predĺženú zadnú časť, pretože biker padne dozadu pravdepodobnejšie ako cyklista na cestnom bicykli.

Rekreačné alebo Urban prilby: sú najekonomickejšie a poskytujú základnú ochranu pre rekreačných alebo hobby cyklistov.

Prilby na elektrobicykle: tieto prilby sú špeciálne vyvinuté a testované na nárazy vo vyšších rýchlostiach v porovnaní s mestskými bicyklami. Pozrite si prilby Limar Urbe alebo Suomy E-cube.

Výber prilby do veľkej miery závisí aj od vášho budgetu, keďže suma sa ľahko môže vyšplhať aj nad 200€. Dôležité je však si pamätať, že to, že je prilba lacná, neznamená, že nie je bezpečná. Samozrejme, že si môžete doplatiť za extra ochranné prvky, ako je napríklad technológia MIPS®, ktorá zvyšuje bezpečnosť pri páde vďaka špeciálnej vrstve vo vnútri prilby. Ale všetky prilby by mali podliehať veľmi prísnemu európskemu štandardu CE EN 1078, takže si určite vždy overte, či vaša nová prilba má takúto nálepku. [1]

Krok 3: Vyskúšajte ich niekoľko

Keď už viete, akú veľkosť a typ prilby chcete, je dobré si vyskúšať niekoľko prilieb priamo v kamennej predajni. Ak takúto možnosť nemáte a nakupujete online, radšej si objednate 2-3 rôzne prilby a vráťte tie, ktoré vám nesadnú. Niektoré prilby totiž môžu mať takú istú veľkosť, ale pocitovo ich budete vnímať úplne inak, keď si ich vyskúšate. Najmä ak sú od rôznych výrobcov.

Tu sa zase dostávame k vášmu budgetu. V zásade platí, že čím ľahšia prilba tým drahšia. Prilby, v ktorých jazdia profíci, sú úplne odľahčené, pretože pri pretekoch zaváži každý gram. Taktiež sa prihliada na tvar, ako veľmi je prilba aerodynamická, koľko má vetracích otvorov atď. Náš tím v zákazníckom centre vám rád poradí so všetkými otázkami, ktoré prípadne máte, takže ich neváhajte kontaktovať.

A ešte jeden typ – ak už máte zakúpené cyklistické okuliare, skúšajte si vašu novú prilbu s nimi. Je to kvôli tomu, aby ste sa uistili, že okuliare a prilba sa nebudú nikde dotýkať a pekne do seba zapadnú. Toto samozrejme platí aj naopak – čiže pri kúpe okuliarov majte pri sebe aj prilbu. Overte si aj, či si budete vedieť okuliare zastrčiť do otvorov na prilbe, keď ich nebudete chcieť mať na očiach. Verte mi, že vám to veľmi uľahčí život.

Krok 4: Dolaďte detaily

Každá hlava je samozrejme iná, a preto má väčšina prilieb niekoľko možností, ako ich poriadne doladiť. Keď ste si už vybrali prilbu, ktorá vám dobre sedí, prispôsobte si po nasadení uťahovacie koliesko na zadnej strane tak, aby bola prilba na hlave stabilná.

Ďalej je potrebné prispôsobiť remienky. Začnite ušami – remienky by mali smerovať smerom nadol v tvare V pod ušami – toto si viete prispôsobiť vďaka plastovej pracke. Je dôležité, aby vás remienky neomínali, bude vám to pri jazde vadiť, najmä keď sa spotíte.

Zapnite si remienka pod bradou. Tu je veľmi dôležité prispôsobiť remienka do správnej dĺžky. Ak ich pritiahnete príliš, budú vás škrtiť. Ak ich nepritiahnete dostatočne, nebudú plniť svoju úlohu pri prípadnom páde.

Aby ste to odhadli správne, mali by ste vedieť prepchať dva prsty medzi zopnutými remienkami a vašou bradou, tak, ako je to na obrázku dole.

Prilbu si nakoniec nasaďte tesne nad obočie – tak, ako ste si merali hlavu v kroku 1.

Krok 5: Zatraste hlavou

Keď vám už prilba pohodlne sedí na hlave, jemne ju potlačte dopredu, potom dozadu a zo strany na stranu. Ak sa pohne o viac ako pol cm hociktorým smerom, musíte ju lepšie doladiť, alebo vám je veľká. Ak sa však nehýbe vôbec, je vám pravdepodobne príliš malá. Ak však cítite, že pohyby sú primerané, skúste ešte hlavou pomykať do všetkých strán. Ak sú veľkosť a nastavenia správne, mala by sa prilba hýbať len minimálne.

AKO SA O PRILBU STARAŤ?

Ako pri akomkoľvek športe, aj pri bicyklovaní sa budete potiť. O to viac, ak máte na hlave pokrývku. Cyklistické prilby majú našťastie dômyselne premyslené otvory, ktoré slúžia ako na aerodynamiku tak aj na odvetrávanie. Avšak potiť sa budete tak či tak, takže je potrebné prilbu občas očistiť.

Vo vnútri prilby sa nachádza výstelka, ktorá je pripevnená o tvrdú časť prilby suchým zipsom. Túto výstelku je potrebné vybrať a oprať. Stačí, ak použijete mydlovú vodu a osušíte najlepšie na slnku. Tvrdú časť prilby potom utrite vlhkou handrou ako z vnútra tak aj z vonka. V lete odporúčam takto čistiť ak nie po každej jazde, tak minimálne raz do týždňa – podľa toho, ako často jazdíte.

KEDY MENIŤ?

Určite je potrebné prilbu vymeniť po každom páde. Aj keď sa môže zdať, že „veď sú to iba škrabance“,  prilba však pri náraze utrpí hlavne na vnútornej strane, čo nie je veľakrát voľným okom viditeľné. A ak sa aj zdá, že jej nič nie je, pri ďalšom páde vám už nemusí poskytnúť dostatočnú mieru ochrany. [1]

Prilbu je však potrebné meniť nielen po páde, ale ak ju nosíte pravidelne, tak aj po určitom čase. Je to kvôli tomu, že na ňu vplývajú faktory ako slnko, pot a vibrácie, čo ovplyvňuje ochranné kvality materiálu. Takže sa odporúča prilbu meniť každých cca 5 rokov, ak je nosená často. [1]

DOBRÉ SPRÁVY NA ZÁVER!

Taliansky výrobca Limar, ktorého výrobky môžete nájsť aj na stránke Holokolo, je jedným z výrobcov, ktorí ponúkajú unikátny program CRASH REPLACEMENT. V podstate to znamená, že ak sa pri kúpe Limar prilby zaregistujete na ich webovej stránke, v prípade poškodenia vašej prilby, a to aj v prípade pádu (!), budete mať nárok na 50%-nú zľavu na novú prilbu od tohto výrobcu. Ak by sa vám podarilo spadnúť a helmu poškodiť, stačí, ak im pošlete vaše osobné údaje a fotku vašej poškodenej Limarky na emailovú adresu info@limar.com a zľava na novú prilbu je vaša. Samozrejme, že tu platia nejaké pravidlá, ako napríkad, že zľava platí na plnú sumu prilby a tovar musí byť skadom.

Budem držať palce, aby ste toto nikdy nemuseli využiť, ale prosím, nebuďte sebeckí a noste prilbu. Aj keď idete len na skok do samošky.

Zdroje:

[1] https://limar.com/faq/?lang=en#1527244966877-f0454c78-83be