AKO MI MÁ SEDIEŤ DRES?>

V mojom blogu z minulého leta 5 TIPOV NA VÝBER CYKLISTICKÉHO DRESU ste sa dozvedeli už potrebné informácie o materiáloch, dizajnoch a rôznych vychytávkach na dresoch. V tomto blogu by som sa chcela zamerať viac na strih dresu a na to, ako vám má sedieť. Mnohí sa totiž pýtate, prečo sú niektoré dresy obtiahnuté a iné voľné a ktorý strih si vybrať.

Táto téma je dosť rozsiahla a preto som sa rozhodla ju rozdeliť do dvoch blogov. Toto je časť prvá.

CESTNÁ CYKLISTIKA

Strih dresu na cestnú cyklistiku je optimalizovaný špecificky pre pozíciu, v ktorej jazdíte. Väčšina takýchto dresov má predĺženú zadnú časť, ktorá prekrýva kríže.

Môže sa zdať, že predný diel je až prikrátky. Je to kvôli tomu, aby sa vám na bruchu nezbierala prebytočná látka, keď ste v predklone pri držaní riaditok.

Možno sa vám zdá, že keď stojíte, dres vám je príliš úzky okolo ramien. Skúste sa však opäť mierne predkloniť a predpažiť ruky, ako keby ste držali riaditka, aby ste sa naozaj presvedčili. Je mnoho dresov, ktoré sú schválne strihané týmto spôsobom.

Pred kúpov dresu sa samozrejme zamyslite, na aký typ cyklistiky ho budete používať. A nemyslím tým iba cestnú, gravel, či horskú cyklistiku. Plánujete najmä skupinové výjazdy a zastávky v kaviarňach a bufetoch? V tom prípade sa možno budete cítiť komfortnejšie v drese s voľnejším strihom. Ale ak plánujete trénovať a súťažiť, určite choďte do obtiahnutého aero strihu.

 

Aký cestný dres teda potrebujete?

Keď sa zamyslíte nad strihom, funkčnosťou a poveternostnými podmienkami, väčšina cestných dresov patrí do týchto štyroch podkategórii:

  1.     Rovný strih

Ide o pohodlný strih určený na ľahké či výletné jazdy. Perfektné na víkendové jazdy po kaviarňach ako aj na gravel bike či bikepacking. Odporúčam napríklad Castelli Classifica pre pánov alebo Sosio dres od Bianchi Milano pre dámy.

Castelli Classifica

Tento dres vyhráva klasifikáciu kombináciou čistého vzhľadu a skvelého výkonu. Jeho špeciálne zafarbený materiál micro piqué prináša pohodlie a sofistikovanosť v drese, v ktorom budete radi jazdiť celý deň.

Bianchi Milano Sosio Lady

Štýlový dámsky cyklistický dres so športovou kvetinovou potlačou. Vysoko elastické rukávy a bočné časti optimalizujú voľnosť pohybu. Vlhkosť sa rýchlo odvádza, takže zostanete po celú dobu jazdy v suchu.

  1.     Zúžený strih

Po anglicky sa táto kategória nazýva performance, čo znamená výkon alebo výkonnostný. Takéto dresy majú zúženejší strih, čo znamená, že materiál sedí tesnejšie na tele, vďaka čomu uľahčuje výkon cyklistu. Ideálne na každodenný tréning alebo rýchle klubové jazdy. Na stránke Holokolo máme najširší výber práve z týchto dresov. Preto odporučím hneď niekoľko a výber bude potom na vás, podľa vášho vkusu a budgetu:

Santini Tono Freccia

Slim fit extra priedušný dres vyrobený z kombinácie ľahkých materiálov a s rukávmi strihanými laserom pre maximálny výkon. Ideálne pre dlhé horúce jazdy.

Alé Delta

Materiály a povrchové úpravy opätovne potvrdzujú dokonalé spojenie medzi vzhľadom a výkonom radu PRR. Alé sa snažilo, aby bol dres ešte ľahší a výkonnejší vďaka mäkkému materiálu Microperforated bez toho, aby zabudli na priedušnosť a odvod vlhkosti na rukávoch a na chrbte. Teplom lepený spodný diel dresu a aerodynamické rukávy, ktoré sú strihané laserom, zaručujú, že vám dres dokonale sadne.

Holokolo Frosted

Dres je vyrobený z príjemného, priliehavého materiálu, ktorý odvádza pot a vďaka silikónovému lemu drží skvele na svojom mieste aj počas jazdy. Vďaka unisexovému strihu a zosilneným zadným vreckám perfektne sadne a unesie všetky vaše jazdecké potreby.

Alé Fiori Lady 

Tento elegantný dres nosia profesionáli a amatéri po celom svete a práve vďaka spätnej väzbe od nich Alé vylepšujú materiály a strih. Je to prekrásna kombinácia funkčnosti a vzhľadu - s úžasným dizajnom a technickými, ľahkými tkaninami, ktoré vás udržia v chlade a pohodlí počas jazdy bez ohľadu na to, aký náročný výkon podáte.

Santini Giada Maui Lady

Dres klasického strihu s bočnými extra ventilačnými sieťovanými panelmi. Má štýlový vzor a vysoko reflexné detaily na zadnej strane.

3.    Aero strih

Aero alebo aj race* strih bude zo všetkých najaerodynamickejší, ako už napovedá názov. Je veľmi pravdepodobné, že budete mať pocit, že je vám tento dres malý, že je zle ušitý, prikrátky či priúzky. Mnohí zákazníci nám už dres takéhoto strihu vrátili s tým, že sme im omylom poslali detské číslo :D

    Avšak, voľný materiál alebo nadbytočná látka vytvára aerodynamický odpor, takže čím je dres obtiahnutejší, tým je logicky viac aerodynamický. Aero dresy sú spravidla z najvyšších radov, pretože majú špeciálne materiály a strihy. A preto ak plánujete pretekať alebo zbierať výškové metre vo veľkom, určite zvoľte dres takéhoto strihu. Taktiež TT jazdci (TT = time-trial) nosia extrémne aero dresy, ktoré majú napríklad štruktúrované rukávy, ktoré narúšajú prúdenie vzduchu.

    *Race = preteky po anglicky

     

    Castelli Aero Race 6.0 

    Keď Castelli vytvorili prvý aero dres pre cestné preteky v roku 2006, každý si myslel, že sú blázni. Vtedy sa aero používalo len v triatlone. Profesionálne oblečenie vtedy znamenalo len riadenie odvodu vlhkosti. Vy môžete vyhrať Tour de France s dresom, ktorý je trochu viac ako polyesterové tričko. Teraz sú Castelli na šiestej veľkej revízii tohto dresu. Každá generácia sa stala viac vzdušnou a s lepším strihom. Verzia 6.0 je zatiaľ ich najviac aero a najpohodlnejším dresom.

    Sportful Bora Hansgrohe 2021 Bodyfit PRO Light a Tour de France Bomber

    Navrhnuté a vyvinuté pre pro-level pretekanie vo vysokých teplotách alebo pri potrebe maximálnej priedušnosti. Ľahké, otvorené štruktúry ponúkajú rýchle schnutie a vynikajúcu reguláciu vlhkosti. Ergonomické prispôsobenie sa zvyšuje ľahkou elasticitou materiálu.

    Vynikajúce výsledky dosiahnuté v aerodynamickom tuneli viedli k ďalšiemu zlepšeniu línie dresov pre pretekárov s ešte ľahším a príjemnejším produktom.

    Castelli Climber’s 2.0 Lady

    Tento dres, ktorý bol stvorený pre horúce počasie, umožňuje dostatočné prúdenie vzduchu prostredníctvom prednej časti, rýchlo sa vysuší a blokuje viac ako 90% UV lúčov na chrbte. Skvelá voľba pre vaše dlhé letné jazdy.

    4.    Dresy do zlého počasia a zimy

    Ak patríte k tým, ktorých od tréningu neodradí ani zlé počasie, určite budete potrebovať dresy, ktoré sú zateplené a odolné voči elementom.

      Sportful Bora Hansgrohe 2021 Fiandre Light

      Tento dres bol testovaný veľmi skúsenými cyklistami a profesionálmi na flámskych cestách.

      V tejto novej verzii si dres Fiandre Light zachováva svoju prednú ochranu a odolnosť voči ľahkému dažďu. Spodok v zadnej časti je dlhší pre väčšie pokrytie pred dažďom a pohodlnejšie nosenie. Konštrukcia goliera sa tiež zlepšila s väčšou pozornosťou na tvar. Technológia NoRain umožňuje odvod potu a zároveň zabraňuje prenikaniu dažďa.

      Ak je dosť dobrý pre Flámsko, tento dres nemá žiadne obmedzenia.

      Holokolo kolekcia zimných dresov 

      Dres je vyrobený z príjemného, rýchloschnúceho a priedušného materiálu a zateplený flísom. Silikónový elastický pás udrží dres na mieste, reflexné prvky zas zaručia vyššiu viditeľnosť. Výhodou je tiež unisexový strih, ľahký a spoľahlivý zips, 3 veľké zadné vrecká a precízne ušitie, ktoré sadne každému. Odporúčané do teplôt od 8 do 16°C.

      Alé Bullet Lady Winter

      Dres špeciálne navrhnutý pre intenzívny tréning a je obľúbený pre jeho skvelé vybavenie a zateplenie. Má vynikajúce vodoodpudivé vlastnosti, no zároveň úplne zachováva priedušnosť, zabraňuje prenikaniu vlhkosti a nečistôt do vlákien.