Aký je rozdiel medzi cyklistickou bundou a zimným dresom?

Tagy:
Aký je rozdiel medzi cyklistickou bundou a zimným dresom?>

Letná sezóna sa už pomaly, ale s istotou blíži ku koncu. Ale pre tých z nás, ktorí sa nechystáme naše bajky zazimovať, je potrebné vedieť, ako sa správne obliecť. Každý druhý zákazník sa ma pýta, aký je vlastne rozdiel medzi zimným dresom a bundou – veď na prvý pohľad, a hlavne na obrázku, vyzerajú úplne rovnako. Ale zdanie klame. V tomto blogu vám vysvetlím nielen aký je medzi nimi rozdiel, ale prečo budete potrebovať obidva, ak to s bicyklovaním v chladnom a vlhkom počasí myslíte naozaj vážne.

Určite dobre viete, že tým najviac používanejším slovíčko pri zimnej výbave (a to nielen pre cyklistov, ale taktiež pre bežcov, lyžiarov, bežkárov, skialpinistov, korčuliarov atď.) je vrstvenie. To znamená, že čím nižšia teplota vonku, tým viac tenkých vrstiev budete potrebovať. A práve tu prídete na to, prečo je potrebný vo vašej výbave aj zimný dres aj bunda. Ale poďme teraz k tomu, aký je vlastne medzi nimi rozdiel.

Zimný dres

Na prvý pohlaď ho odlíšite od bežného dresu tým, že má dlhý rukáv. Ale to nie je všetko – exitujú totiž aj dresy s dlhým rukávom, ktoré sú určené na leto. Tieto letné dresy sú však tenké, majú iba jednu vrstvu (väčšinou z lycry) a sú určené na jarné alebo jesenné jazdy, keď slniečko ešte/už nepečie a vám je pri tej rýchlej jazde zima na ruky. Zimný dres je však zateplený jemným flísom. Je podstatne hrubší a teplejší, určený do počasia, keď teplota klesne pod 15°C. Už vám nie je zima iba v chládku, ale dokonca aj keď svieti slnko. Vietor je už bežnou súčasťou jazdy, stmieva sa priskoro a častejšie ako nie vás zastihne dážď. Avšak keď sa poriadne zapriete do pedálov, vaše telo sa rozohreje a vy nechcete hrubú bundu, ináč by ste sa asi uvarili. Do takéhoto prechodného počasia sa nosí zimný dres. Ja si vždy pribalím do vrecka aj vestu proti vetru, alebo ak hrozí, že zmoknem, tak aj nepremokavú bundu. Ak mám šťastie a počasie vydrží, tak tieto vrstvy mi v zadných vreckách nezavadzajú.

Zimná bunda

Zimné alebo zateplené bundy slúžia ako vrchná vrstva v naozaj chladnom alebo mokrom počasí. V zásade sú nepremokavé, vetruodolné, izolačné, termoregulačné a zateplené hrubším flísom. Každý výrobca ponúka a používa rôzne technológie, ktoré zaručujú tieto vlastnosti. Medzi takéto patentované technológie patria napríklad GORE-TEX®, DWR (Durable Water Repellent), NANOTECH atď. Tieto technológie sa líšia, avšak majú spoločné to, že zabraňujú prieniku vody, vetra a chladu cez vašu vrchnú vrstvu (či už je to odev alebo topánky). Ďalej sa vyznačujú tým, že napriek tomu, že vás chránia pred vlhkom a chladom, sú dostatočne priepustné na to, aby odvádzali nakumulovaný pot vonka a preč od vášho tela. Aj keď samozrejme nemôžme predpokladať, že takéto bundy budú také priedušné, ako tenké letné dresy.

Zimné bundy majú aj ďalšie „vychytávky“, ako napríklad zvýšený krk, predĺžené a utesnené lemy na rukávoch, predľžený „chvost“ (resp. zadnú časť), spodnú vrstvu, ktorá je prepojená s bundou, má však oddelený zips, utesnené švy na pleciach, výraznejšie reflexné prvky pre lepšiu viditeľnosť v tme a tak ďalej, a tak ďalej. Výrobcovia sa pretekajú, aby sa práve ich bunda odlíšila od konkurencie s tou navychytanejšou vychytávkou. Na Holokolo sme výber túto sezónu naozaj rozšírili, a som si istá, že si budete vedieť vybrať.

Teraz keď sú jasné rozdiely medzi zimným dresom a bundou, by som sa rada vrátila k môjmu obľúbenému slovu vrstvenie. Vrstvíme samozrejme podľa počasia, ale keď je už vonka naozaj kosa, odporúčam nasledovné vrstvy:

Prvá vrstva: Funkčné tričko – najlepšie s dlhým rukávom a ešte lepšie s merino vlnou, ak nemáte precitlivenú pokožku.

Druhá vrstva: Zimný dres

Tretia vrstva: Zimná bunda

Môžete ešte pridať návleky na rukyvetruodolnú vestu, ak je vonka naozaj hnusne. Nezabúdajte vrstviť aj spodnú časť tela – v Holokolo ponuke máme aj dlhé spodky, prípadne návleky na nohy a samozrejme široký výber dlhých zimných nohavíc.

Samozrejme, že môžete ktorúkoľvek vrstvu vynechať, podľa toho ako uznáte za vhodné. Dôležité je si zapamätať, že nesmiete byť naobliekaný natoľko, aby ste sa príliš potili, lebo sa môže stať, že keď náhle zastanete, vaše telo sa rýchlo ochladí a vy prechladnete. Naopak, ak nemáte na sebe dostatočné množstvo vrstiev hrozí, že ani pri námahe a záťaži sa nezahrejete a jazdu si tak neužijete.