5 tipov na výber cyklistického dresu>

Správne oblečenie na akýkoľvek šport je dôležitou investíciou – cyklistiku nevynímajúc. Dobrý cyklistický dres má byť komfortný, priedušný a musíte sa v ňom vedieť ľahko pohybovať. Musí vám skrátka sedieť. A v neposlednom rade je dôležité, aby ste sa cítili aj ako súčasť cyklistickej komunity. V drese budete vyzerať ako profesionál a cítiť sa úžasne pri jazdách na biku.

Dresov je však na výber veľmi veľa a rozhodnutie, ktorý si kúpiť, býva neľahké – hlavne pre cyklistov začiatočníkov. Na výber sú stovky dresov, ktoré sa líšia materiálom, kvalitou, dizajnom, strihom ale aj cenou.

V tomto blogu vám chceme ukázať, ktoré sú najdôležitejšie faktory pri výbere nového dresu.

1. Materiál

Možno to znie neuveriteľne, ale prvú vec, ktorú by ste mali brať do úvahy pri výbere dresu, je materiál. Vo väčšine prípadov sú dresy vyrobené z polyesteru – v rôznom pomere s inými materiálmi. Možno si hovoríte, že by ste sa umelým vláknam radšej vyhli a radšej by ste išli do prírodných materiálov, ako je napríklad bavlna. Avšak takéto rozhodnutie by ste určite oľutovali. Bavlna môže byť veľmi nepohodlná, keď sa prepotí a nalepí sa vám na pokožku. Polyesterové látky sú priedušné a rýchloschnúce – odvádzajú pot od vašej pokožky, takže počas jazdy neucítite chlad a vlhko.

Ak ale predsa len trváte na prírodných materiáloch, potom odporúčame MERINO vlnu. Merino vlna je prirodzene rýchloschnúca a zostane teplá, aj keď sa prepotí alebo premokne. Navyše je prirodzene odolná voči zápachu. Tento materiál je preto veľmi dobrý aj na spodné vrstvy, ako funkčné tielka a tričká, ponožky, čiapky atď. Pozrite si ponuku produktov z Merino vlny na Holokolo.

Na horúce letné jazdy sú napríklad najvhodnejšie dresy vyrobené z tzv. SUPPERLEGRA („super ľahký“ z taliančiny) materiálu. Tento materiál je takmer ako sieťka, veľmi ľahký a priedušný. Je však aj veľmi tenký a pri dlhých jazdách vás neochráni pred škodlivými UV lúčmi a pred spálením.

Zvláštnou kategóriou sú tzv. funkčné dresy. Na Holokolo ich ponúkame od dvoch talianskych značiek: BiotexSix2. Zvláštne sú tým, že sú vyrobené z materiálov veľmi podobným funkčnému prádlu. Nosia sa ako vrchná vrstva na funkčnom tielku alebo tričku. Ich výhodou sú špeciálne vlákna, ktoré často (aj keď nie vždy) obsahujú aj karbónové vlákno. Tieto vlákna prenášajú teplo vygenerované vašim telom naspäť do svalov a generujú tak hĺbkové vyhrievanie. Toto vyhrievanie podporuje prietok krvi a tým stimuluje svaly k lepšiemu výkonu, pomáha udržovať telo v konštantnej teplote a redukuje spotrebu kyslíka, čím zaručuje menšiu únavu svalov.

Drahšie dresy sú zvyčajne vyrobené z niekoľkých panelov z rôznych materiálov. Viac panelov znamená, že vám dres bude lepšie sedieť a prispôsobí sa krivkám vášho tela (o tomto sa dočítate viac dole nižšie). Ale viac panelov znamená aj strategickejšie využitie materiálov a ich kombináciu na zvýšenie technického výkonu dresu. Napríklad vetru-odolný materiál môže byť použitý na prednej časti dresu (na hrudi a pleciach) a sieťovaný, ľachko-schnúci materiál na chrbtovej časti a pod ramenami.

Je dobré si urobiť rešerš, prípadne si vyskúšať niekoľko dresov, aby ste si boli istý, ktorý vám naozaj sadne. Prispôsobte svoj dres druhu cyklistiky, ktorú chcete jazdiť (cestnú, MTB atď.). Vaše peniaze budú dobre vynaložené, keď bude váš nový dres priedušný, bude napomáhať k udržiavaniu konštantnej teploty vášho tela, a navyše ak bude mať UV ochranu a antibakteriálne vlastnosti.

2. Strih alebo „fit“

Keď sa pozriete na obrázok hore, hneď si určite všimnete, že dresy sa od časov Eddyho Mercksxsa dramaticky zmenili. Pri dnešných dresoch platí „čím obtiahnutejšie, tým lepšie a aerodynamickejšie“. Možno ako začiatočník nebudete inklinovať k úplne obtiahnutým dresom – k takým, v akých jazdia profesionáli. Faktom ale je, čím lepší fit, tým menej vzduchu za sebou budete ťahať a tým menej budete „trepotať“. „Trepotajúci“ dres vás len spomalí a na dlhších jazdách určite pocítite rozdiel, čo sa týka výdaja energie. Takže ak sa aj nedáte nahovoriť na úplne obtiahnutý, aerodynamický dres, určite si zadovážte taký, ktorý vám bude sedieť, v ktorom sa budete cítiť pohodlne, a tým zvýšite váš výkon.

Ďalším dôležitým faktorom pri výbere dresu je jeho dĺžka – uistite sa, že dres je dostatočne dlhý, hlavne ak ste vyššieho vzrastu. Posledné, čo potrebujete, je si každú chvíľu dres sťahovať dole, a to aj počas jazdy. Najlepšie sú dresy, ktoré sú vpredu krátke, takže sa vám nebude na bruchu zbytočne hromadiť materiál, keď ste v jazdnej polohe. Zadná časť má byť predĺžená, aby vám dostatočne prekryla kríže, keď ste prehnutí dopredu.

Nezabúdajte ani na dĺžku rukávov. Dlhé rukávy sú vynikajúce v chladnejšom počasí, ale na leto budete potrebovať určite dres s krátkym rukávom alebo bez rukávov. Ak máte obmedzený rozpočet, zvoľte dres s krátkym rukávom a k nemu návleky na ruky, ktoré stoja len zlomok toho, čo by stál dres s dlhým rukávom.

Možno už máte skúsenosť s kúpou oblečenia od talianskych výrobcov. Ak áno, tak určite viete, že Taliani majú odlišné veľkostné tabuľky od tých európskych, čiže je potrebné zakúpiť oblečenie o jedno až dva čísla väčšie, ako je vaša štandardná veľkosť. Dávajte pri tom pozor nie len na strih dresu a ako vám sadne na šírku, ale taktiež na jeho dĺžku a obvod rukávov. My v Holokolo spolupracujeme s niekoľkými vynikajúcimi talianskymi dodávateľmi, ako napríklad Castelli, Santini, Alé, Nalini, Bianchi Milano, Gaerne, Sportful atď. Pri všetkých týchto značkách je potrebné brať toto do úvahy.

3. Vrecká

Klasické trio – štandardné dresy majú tri zadné vrecká, ktoré sú otvorené na vrchu. Slúžia na uloženie peňaženky, kľúčov, výživy a iných maličkostí. Môže sa vám zdať, že veci vám z vrecka počas jazdy môžu vypadnúť, ale v skutočnosti sú dosť hlboké, takže toto nebýva problém. Väčšinou majú elastický lem na vrchu, ktorý tiež pomôže.

Niektoré dresy majú extra vrecko / vrecká so zipsom. Toto je pridaná hodnota, lebo vám to zaistí, že nestratíte ani úplné maličkosti, ako napríklad mince.

Pri MTB dresoch bývajú vrecká väčšinou na zips, keďže je tam väčšia pravdepodobnosť jazdy po nerovnom povrchu a pádu.

 

4. Zips

Zipsy sú dôležité, pretože si ich môžete prispôsobiť podľa toho, aké je počasie, aby vám zaručili tú správnu mieru ventilácie. Zatiaľ čo niektoré dresy majú krátky alebo polovičný zips, väčšina ho má po celej dĺžke. Dôležité je, aby váš nový dres mal zips, a to kvalitný. Je totiž veľmi otravné, keď počas jazdy musíte bojovať so zaseknutým zipsom. YKK je vynikajúci výrobca zipsov a väčšina kvalitných dresov má práve túto značku zipsu, tak isto ako aj iný výrobcovia športových odevov. Ďalšou vychytávkou pri zipsoch je tzv. CamLock zips. Toto je patentovaná technológia, pri ktorej sa zips zablokuje, keď ho otočíte smerom nadol. Pri cyklistických dresoch je toto naozaj výhodou, keďže cyklisti sa často odopínajú jednou rukou počas jazdy. Ak chcete aby vám zips zastal v určitej výške, stačí ho otočiť smerom nadol, a tým zablokovať. Pozrite si video dole nižšie.

Ďalšími detailami, ktoré sú pri zipsoch pridanou hodnotou, sú napríklad prekryté zipsy na vrchu goliera. Je to v podstate malý kúsok látky, ktorý prekrýva vrch zipsu, keď je vytiahnutý úplne ku krku. Okrem komického názvu „zipsová garáž“ z anglického prekladu „zip garage“ má aj veľmi dôležitú funkciu - zabraňuje iritácii pokožky na krku alebo zachytávaniu zipsu o bradu (au!).

   

5. Dizajn

Všetci máme radi, keď vyzeráme dobre a cítime sa dobre. Vyberte si dizajn, ktorý sedí nielen vášmu telu, ale aj vašej osobnosti. Či už chcete vyniknúť alebo zapadnúť do partie, na Holokolo máme na výber stovky krásnych, kvalitných a farebných dresov. Určite si vyberiete.