9 tipov nevyhnutného oblečenia pre horských cyklistov

Tagy:
9 tipov nevyhnutného oblečenia pre horských cyklistov>

Niektoré oblečenie robí horskú cyklistiku príjemnejšou. Pri športe, kde sedíme v rovnakej polohe a pohybujeme sa rovnakým spôsobom často hodiny, je pohodlie najvyššou prioritou. Tu je našich 9 najlepších položiek, bez ktorých by sme sa v MTB nezaobišli.

  1. Elastické šortky s vložkou

Kvalitný pár lycrových šortiek s vložkou je doslova záchranou života alebo záchranou zadku, nech sa na to pozriete, akokoľvek chcete. Osobne odporúčam nosiť krátke nohavice s trakmi pod klasickými voľnými kraťasmi. Je to preto, lebo tieto nohavice majú spravidla lepšiu cyklovložku v porovnaní s boxerkami s cyklovložkou a vďaka trakom sedia na miestach tak, ako majú. A môžte ich samozrejme využiť aj na cestnom alebo gravel biku.

Vložka je v podstate kúsok výplne umiestnený v oblasti, kde sa vaše telo stretáva so sedlom. Lycrové šortky s vložkou sú vo všeobecnosti rýchloschnúce a majú antibakteriálne vlastnosti, ktoré sú potrebné na dlhé hodiny v sedle. Tvar a hrúbka bude závisieť od osobných preferencií, môžeme len povedať, že nešetrite výdavkami v tejto oblasti, nebudete ľutovať.

 

  1. MTB šortky 

Šortky pre MTB sú dodávané v rôznych tvaroch a materiáloch určených pre rôzne disciplíny jazdenia. Kraťasy na XC sú zvyčajne ľahšie a majú kratšiu dĺžku. Trail šortky sú dlhšie a zvyčajne majú viac funkcií a nakoniec downhillové kraťasy, ktoré sú ťažšie a vyrobené z hrubšieho materiálu, aby odolali nárazom a chránili vás.

Na bežné jazdenie odporúčame kúpiť šortky na horské bicykle, ktoré nemajú šev v oblasti rozkroku, aby sa zabránilo treniu, a ktoré sú dobre odvetrané. Pri bežnom trailovom jazdení by ste mali vyhľadať šortky, ktoré končia tesne pod kolenom, aby zodpovedali vašim kolenným chráničom a poskytovali ďalšiu ochranu. Dobrý výberom budú aj šortky, ktoré majú sú na zadnej časti alebo v páse pružné a umožnia vám tak pohodlne sa dostať do cyklistickej polohy.

 

  1. Dres 

Dresy špecifické pre MTB majú švy na správnych miestach a strih navrhnutý pre všeobecnú jazdnú pozíciu a preto zabraňujú treniu a odreninám, ktoré by vám mohli spôsobiť. Dresy vyhovujú danému účelu a často poskytujú ďalšie funkcie ako napríklad vrecká alebo utierku okuliarov. 

Existuje veľké množstvo rôznych dresov, od vzdušnejsích dresov cez dresy s viacerými vrstvami a so zipsom, až po merino tričká vhodné na vrstvenie. Odporúčame mať v šatníku tenký dres a hrubšiu základnú vrstvu merino, aby ste mohli kombinovať a vrstviť.

 

  1. Chrániče na kolená 

Chrániče na kolená sú v dnešnej dobe na trailoch bežné a ponuka výberu je astronomická. Pri každodennom trailovom jazdení vám odporúčame hľadať chrániče, v ktorých sa vám ľahšie bude šliapať do pedálov, ale zároveň vás ochránia pri páde.

Pozrite sa na chrániče, ktoré obsahujú materiál D3O. Tieto chrániče budú mimoriadne pružné, ale zároveň dostatočne pevné, aby vás chránili aj pri páde na kameň. Pri nákupe skontrolujte, či chrániče pri pohybe pevne zostávajú na svojom mieste a nezliezajú vám k členkom. 

 

  1. Bunda 

Nepremokavévodeodolné cyklistické bundy sú navrhnuté tak, aby čo najlepšie sedeli, boli dlhšie v zadnom leme a na rukáve, aby sa prispôsobili polohe, keď sa natiahnete na riadidlá alebo budete na biku zjazdovať. 

Opäť platí, že míňanie peňazí v tomto segmente je naozaj dôležité, čím priedušnejšiu bundu si môžete dovoliť, tým menej potu, vlhkosti a rôzneho neporiadku budete mať na sebe. Tiež sa nám páčia bundy s dostatočne veľkou kapucňou, ktoré sa zmestia na prilbu (mala by sa tiež schovať), a taktiež vždy hľadáme nepremokavé zipsy, ktoré zastavia prípadný silnejší dážď.

 

  1. Rukavice 
Rukavice nie sú určené len na to, aby udržali vaše ruky v teple, ale taktiež aby vám poskytli lepšie držanie na riadidlách a brzdových pákach a navyše cennú ochranu pri náraze. Tiež sa nám páčia rukavice, ktoré nám umožňujú používať mobilný telefón bez toho, aby sme si ich vyzliekli - ako inak zverejníme príspevok v polovici jazdy na Instagrame? :)

  1. Okuliare 

Ochrana očí je vec, ktorá so sebou vždy prináša zmiešané názory. Niekto rád nosí okuliare, len keď ide z kopca, zatiaľ čo iní najradšej nosia okuliare počas celej jazdy. 

Nech už si zvolíte čokoľvek, ochrana očí pred nízkymi konármi alebo odletujúcou špinou je dobrý nápad. Ja osobne preferujem číre šošovky, pretože sú všestrannejšie na použitie za každých svetelných podmienok v porovnaní s tónovanými. Ak sa rozhodnete zaobstarať si nejaké okuliare, za rozumnú cenu si ich môžete kúpiť s vymeniteľnými sklami, takže môžete si ich prispôsobiť pre slnečné dni, alebo si ich upraviť pre tmavé dni či pre jazdu v lese. Viac o správnom výbere nájdete v Katkinom blogu 3 TIPY PRI KÚPE CYKLISTICKÝCH OKULIAROV.

 

  1. Tretry

Tretry na horské bicykle sú zvyčajne tuhšie ako bežné tenisky, taktiež budú zvyčajne vybavené SPD podrážkami, vďaka čomu je ľahšie udržať vaše nohy na pedáloch. Ak už jazdíte bez SPD pedálov, je viac než pravdepodobné, že už máte obuté špeciálne topánky pre horskú cyklistiku s “malými štuplíkami“ na podrážke. Pre tých z vás, ktorí jazdíte flaty (pedále bez SPD), by sme určite odporučili zaobstarať si nejakú špeciálnu obuv s tuhšou podrážkou (pomáha rovnomerne rozložiť silu) a priľnavá gumová zmes podrážky okamžite zlepší vaše jazdenie.

  1. Prilba 

V neposlednom rade – dobrá MTB prilba je základ! Je z čoho vyberať, vrátane základných modelov prilieb s nevyhnutnými vlastnosťami až po drahšie kúsky s technológiou MIPS a plne nastaviteľným vnútrom. K dispozícii sú tiež novšie možnosti s odnímateľnými dielmi brady, ktoré poskytujú väčšiu ochranu. 

Brázdenie vášho obľúbeného trailu je predovšetkým o hľadaní dobrodružstva, spoznávaní sveta okolo seba a zábave. Nezaškodí však pritom vyzerať dobre. Existuje veľa skvelých možností pre MTB oblečenie, ktoré je vysoko funkčné a nabité sviežim štýlom. Preto vyberajte vaše oblečenie zodpovedne, hlavne aby bolo určené vášmu štýlu jazdy a podľa predpokladaného využitia.