3 tipy pri kúpe cyklistických okuliarov

Tagy:
3 tipy pri kúpe cyklistických okuliarov>

Aj keď by sa to mohlo zdať nováčikom v cyklistike čudné, veľa ostrieľaných jazdcov požíva okuliare po celý rok – nielen keď je slnečno. Je všeobecne známe, že o oči je potrebné sa dobre starať. Koniec koncov, sú to citlivé orgány a drvivá väčšina informácií prijatých ľudským mozgom je prijímaná očami. Okuliare nám ponúkajú extra ochranu – nielen pred škodlivými UV lúčmi, ale taktiež pred hmyzom, prachom, špinou, dažďom, snehom atď.

Okrem ochrany očí môžu okuliare tiež znižovať bolesti hlavy spôsobené škúlením do slnka. Dobré okuliare znižujú žiarenie zo slnka a poskytujú kontrast a jasnosť, aby ste mohli dobre vidieť napríklad na výtlky na cestách, ktoré sú prekryté tiemi stromov a tým predísť nebezpečným situáciám.

Navyše, cyklistické okuliare sú dizajnované tak, aby vám perfektne sadli na hlave a plne prekrývali vaše oči, takže ich chránia zo všetkých uhlov. A ak vám okuliare naozaj dobre sedia a sú v harmónii s vašou prilbou, tak sú na hlave úplne stabilné, čo znamená, že sedia aj pri jazde cez nerovný terén.

Cyklistické okuliare sú navyše extrémne ľahké, aerodynamické a odolné a pri väčšine modelov si viete prisôsobiť nosové sedielko tak, aby vám naozaj sadli ako uliate.

Na čo teda pozerať pri kúpe cyklistických okuliarov?

ŠOŠOVKY

Šošovky sú najdôležitejšou časťou okuliarov. Na stránke Holokolo si môžete vybrať hneď z niekoľkých možností:

Vymeniteľné šošovky – poskytujú ochranu do rôzneho počasia a aj keď majú malú nevýhodu v tom, že asi pravdepodobne nikdy nebudete so sebou nosiť všetky tri sklíčka, doma pred jazdou si môžete vybrať tie najvhodnejšie podľa počasia.

  • Tmavé šošovky vhodné do slnečného počasia, ktoré chránia vaše oči pred UV žiarením.
  • Žlté alebo ružové šošovky, ktoré sú vhodné do oblačného a poloblačného počasia. Tieto majú za účel rozžiariť sivé okolie a pridávajú kontrast a svetlo.
  • Priesvitné šošovky sú ideálne do upršaného, sychravého počasia alebo na jazdy v tme.

Fotochromatické šošovky – automaticky menia svoj odtieň v závislosti od úrovne expozície svetla. Áno, za túto technológiu si priplatíte. Avšak je vhodná pre tých, ktorí jazdia často v premenlivých podmienkach. Predtým, ako investujete do okuliarov s fotochromatickými okuliarmi, si však overte u predajcu rozsah zatmenia a zosvetlenia, aby ste potom neboli sklamaní. Veľakrát takéto okuliare nemajú až taký svetelný rozsah, ako by ste mohli očakávať.

Polarizované šošovky – obsahujú laminovaný filter, ktorý umožňuje priechod iba vertikálne orientovanému svetlu. Tým blokuje horizontálne svetlo, takže oslnenie je takmer eliminované. Sú vhodné najmä na zníženie oslnenia povrchov ako voda, sneh a sklo. Je to preto, lebo odlesky z oslnenia skresľujú skutočnú farbu predmetov a tým sťažujú ich rozlíšenie.

Polarizované slnečné okuliare môžu byť obzvlášť užitočné pri určitých športoch (medzi nimi samozrejme aj cyklistika) a taktiež pri šoférovaní, pretože pomáhajú zvyšovať viditeľnosť a tým sa vyhnúť možným rizikám.  

RÁM

Ako som už spomínala vyššie, okuliare vám musia sedieť ako uliate. Pred kúpou je vhodné si vyskúšať niekoľko typov rámov a osobne by som odporučila vždy okuliare skúšať aj s prilbou, aby ste sa uistili, že si navzájom nebudú zavadzať, čo by pri jazde určite spôsobovalo nemalé nepríjemnosti.

Rám by mal byť ľahký, flexibilý a pevný a okuliare musia sedieť na hlave pri pohľade dole a keď pomykáte hlavou. Proste by ste ani nemali vedieť, že ich máte na hlave, a zároveň musia zostať vždy na mieste.

Na stránke Holokolo máte na výber z troch rôznych možností: celorámové, polorámové alebo bezrámové okuliare. Je na vás, aké si vyberiete, ale ak by som vám ja mala nejaké odporučiť, tak čím väčšie, tým lepšie. Záleží však nielen na osobnom vkuse, ale hlavne aby vám sadli.

Okrem agresívnejších športových dizajnov sú k dispozícii aj takzvané lifestylové alebo imidžové okuliare, ktoré možno nemajú toľko výhod pri športovom výkone, ale sú flexibilnešie a môžte ich nosiť aj pri bežných činnostiach.

OSTATNÉ „FÍČURKY“

Cenník okuliarov má naozaj širokú škálu, takže záleží od vášho budgetu, aké okuliare si vyberiete. Šošovky sú obyčajne tou najdrahšou časťou okuliarov – najlepšie šošovky neponúkajú len výnimočnú viditeľnosť, ale aj vlastnosti ako oleofóbne ošetrenie*, vetracie otvory proti zahmlievaniu a napriek tomu sú odolné voči poškriabaniu pri náraze. Tie najdrahšie okuliare ponúkajú extrémne ľahké rámy (niektoré dokonca vyrobené z karbónu), ktoré sú ohybné za ušami, takže sa dajú perfektne prispôsobiť veľkosti hlavy a taktiež sú odolné a len tak sa nepoškodia ani pri páde.

Nezabúdajte však, že ani tie najdrahšie okuliare vám nemusia sadnúť. A preto radšej vyskúšajtie viac druhov a dizajnov, zvážte, na aký druh cyklistiky ich budete využívať a do akých podmienok.

*Oleofóbne / hydrofóbne alebo hydroleofóbne ošetrenie šošoviek je vonkajší povrchový náter zo špeciálnej chemickéj zlúčeniny, ktorá odpudzuje nečistoty a zabraňuje ich usadzovaniu na šošovke.