Poznáte disciplíny cyklistiky? Aj „tanec“ a „skákanie“

Tagy:
Poznáte disciplíny cyklistiky? Aj „tanec“ a „skákanie“>

Zrejme prvé cyklistické preteky sa konali v  roku 1868, keď v Paríži vyhral Angličan James Moore na bicykli z dreva so železnými kolesami. Odvtedy sa športová cyklistika poriadne rozrástla. V roku 2023 sa majú v škótskom Glasgowe uskutočniť revolučné majstrovstvá sveta s 13 disciplínami a s tisíckami zúčastnených cyklistov.

CESTNÁ CYKLISTIKA

Najstaršia, globálne najlepšie financovaná a minimálne z pohľadu počtu divákov najpopulárnejšia disciplína cyklistiky. Cestné preteky sa delia na jednodňové a etapové. Najprestížnejšie jednodňové preteky, takzvané klasiky, majú dlhú tradíciu a v Európe sa jazdia najmä na dlažobných kockách alebo prudkých kopčekoch, “bergoch”.

Na etapových podujatiach sa okrem bežných dní s hromadným štartom pelotónu organizujú aj individuálne a tímové časovky. Etapovými vrcholmi sezóny sú tri trojtýždňové Grand Tour: Giro d'Italia, Tour de France a Vuelta a Espaňa.  

DRÁHOVÁ CYKLISTIKA

Jej korene tiež siahajú do 19. storočia. Jazdí sa na ováloch, takzvaných velodrómoch, a to na krytých aj otvorených. Cyklisti zvyčajne využívajú bicykle s pevným prevodom a bez bŕzd. Preteky dráhovej cyklistiky sa delia do troch základných skupín: šprintérske, vytrvalostné a kombinované. Disciplíny sú individuálne aj tímové.

HORSKÁ CYKLISTIKA (MTB)

Spopularizovala sa až v druhej polovici 20. storočia a má najbližšie k terénu, k prírode. Základné skupiny pretekov sú cross-country (XC), cross-country marathon (XCM), downhill (DH), four-cross (4X) a enduro (END).

Olympijská disciplína cross-country (XCO) sa jazdí na dynamických okruhoch s technickými i prírodnými prekážkami s dĺžkou okolo 5 kilometrov. Cross-country maratón (XCM) je jej predĺženou verziou s dĺžkou od 60 do 160 kilometrov. Cross-country Eleminator (XCE) sa jazdí extrémne dynamicky na trati dlhej od 500 do 1000 metrov. V každom kole dvaja pomalší vypadávajú, dvaja rýchlejší postupujú ďalej. Až sa napokon rozhoduje v štvorčlennom finále. Pomerne mladou kombináciou ostatných disciplín horskej cyklistiky je enduro (END).

CYKLOKROS

Cyklokros je špecifický tým, že sezóna vrcholí v zime. Jazdí sa na krátkych okruhoch so striedaním asfaltovej, lesnej a poľnej cesty. Náročnosť trate miestami núti cyklokrosárov k zosadnutiu z bicykla.

BMX

Disciplína Bicycle moto cross (BMX) sa zrodila v druhej polovici 20. storočia v USA. Zjednodušene vznikla tak, že deti a tínedžeri sa inšpirovali motokrosom. Pre BMX sú charakteristické malé bicykle a motokrosový štýl dresov i okruhov. Na okruhoch rozhoduje čas, zatiaľ čo pri BMX freestyle na rampách majú hlavné slovo rozhodcovia.

TRIAL

Skákanie s bicyklom po prírodných a technických prekážkach. Na čas. Zeme alebo prekážky sa môžu dotýkať iba pneumatiky, inak sa pripočítavajú trestné body. 

KRASOJAZDA

Tancovanie na bicykli. Krasojazda na bicykli je spojením umenia a športu. V mnohom sa podobá na krasokorčuľovanie alebo gymnastiku. Jednotlivci, páry či tímy predvádzajú choreografiu na bicykloch v sprievode hudby. Ich výkony hodnotia rozhodcovia. 

CYKLOBAL        

Bicyklobal, cyklobal či sálový futbal na bicykloch. Exkluzívne mužská disciplína. Hrajú dvaja proti dvom a vyhrávajú tí, ktorí dostanú loptu viackrát do brány súpera. Legendami tohto športu sa v minulom storočí stali bratia Pospíšilovci, ktorí vyhrali majstrovstvá sveta dvadsaťkrát.

OSTATNÉ

Cyklistické ultramaratóny, extrémne rýchle mestské zjazdy či zjazdy na snehu, duatlony a triatlony obsahujúce cyklistiku. Športová cyklistika má nekonečno zákutí. Množstvo inšpiratívnych ľudských príbehov ponúka tiež paracyklistika, v ktorej sa podujatia organizujú najmä na ceste a na dráhe.