5 spôsobov, ako sa na bicykli chrániť proti hmyzu

Tagy:
5 spôsobov, ako sa na bicykli chrániť proti hmyzu>

Mušky, komáre, kliešte, včely či sršne. Cyklistom dokážu znepríjemniť jazdu rôzne druhy hmyzu. Extra pozor si musia dávať alergici. Aj z profesionálnej cyklistiky poznáme prípady, keď uštipnutie hmyzom prinútilo cyklistu k odstúpeniu z dôležitých pretekov. Pretekať sa totiž nedá, keď sa napríklad na oku objaví opuch s veľkosťou marhule.    

Hmyz ale určite nie je dôvodom, aby ste sa nebicyklovali. Poznáme viaceré účinné spôsoby, ako sa proti nemu brániť.  

Vhodné oblečenie a výbava

Začnime riešením otázky, čo si obliecť. Na bicykel odporúčame originálne priliehavé cyklistické oblečenie. Hmyzu tak obmedzíte prístup do citlivej intímnej oblasti, prípadne nezačne zúriť uväznený na vašom chrbte. Ochranu proti hmyzu zvyšujú tiež okuliare, prilba so sieťkami a nákrčník. Okrem priliehavosti zlepší vašu obranu výber vhodnej farby oblečenia. Všetko má svoje pre a proti. Pestré farby síce lepšie vidia šoféri, ale zároveň sú príťažlivejšie pre hmyz. Tmavé farby viac priťahujú slnečné lúče, ale na hmyz pôsobia neatraktívne.  

Repelenty

Ďalšou základnou obrannou stratégiou je používanie repelentov. Na trhu nájdete rôzne prírodné verzie či repelentné náramky. Ak jazdíte dlho v lese, hodí sa nosiť so sebou špeciálnu pinzetu na odstraňovanie kliešťov a dezinfekciu.

Bez sladkého závanu

Dajte si tiež pozor, aby ste hmyz zbytočne nelákali na sladké vône. Trebárs na vôňu prezretého banánu vo vrecku vášho dresu alebo vo vrecku športového vaku.

Výber lokality a času

Čím ste bližšie k vodnej ploche a k večeru, tým viac hmyzu môžete očakávať v tesnej blízkosti. A agresivitu hmyzu zvyšuje suché počasie. Určite poznáte tieto dve zjednodušené pravidlá správania sa hmyzu. Občas sa hodí ich mať na pamäti pri plánovaní cyklistického výletu.     

Byť pokojný

Čo dodať? Aj keď použijete najlepšie oblečenie a repelenty, vždy vám môže skrížiť cestu neposlušný jedinec alebo roj hmyzu, ktorý má práve zlý deň. Vtedy zachovajte pokoj. Hysterické oháňanie sa rukami a nohami väčšinou nepomáha.