Hudba na bicykli. Áno či nie?>

Približne každý štvrtý cyklista na bicykli počúva hudbu. Vyplýva to z hlasovania cyklonadšencov na našom Facebooku. Hudba nás dokáže motivovať či upokojovať. Znižuje vnímanú námahu, zvyšuje hladinu energie a vytrvalosť. Nielen subjektívne. Dokazujú to rôzne športové výskumy a štúdie. Lenže na bicykli môže byť hudba nebezpečná, rušivá, pre niekoho zbytočná.

Reproduktor, mobil, inteligentná prilba

Niektorí cyklisti počúvajú hudbu prostredníctvom reproduktora alebo mobilu uchyteného na riadidlách. V tomto prípade môžete potešiť, rozosmiať či nahnevať iných členov civilizácie, ktorých počas jazdenia stretnete. Koľko štýlov hudby a koľko ľudí, toľko reakcií. Záleží od nastavenia hlasitosti a prostredia, v ktorom jazdíte. Inteligentné prilby s bluetooth technológiou a zabudovanými malými reproduktormi predstavujú ďalšie možné riešenie. Pohodlné, bezpečné, ale finančne najnáročnejšie.

Zrejme najpoužívanejšou možnosťou sú slúchadlá. A to buď športové slúchadlá, ktoré sa nedávajú priamo do ucha, ale zavesia sa naňho. Alebo klasické slúchadlá. „Počúvam hudbu len v jednom slúchadle a nie príliš hlasno. Vždy počúvam cez pravé ucho,“ opísal nám svoje jazdenie jeden z fanúšikov na Facebooku.

Jedno ucho a bez kriku

Jedno z odporúčaní pri jazde v premávke je práve nepočúvať hudbu cez ľavé ucho, ktoré lepšie vníma okolité zvuky dopravných prostriedkov. Teda ak nejazdíte vo Veľkej Británii. Existujú rôzne kvalitnejšie slúchadlá, pri ktorých až tak nerozpoznáte rozdiel pri zapojení len jedného ucha.

Odporúčame tiež, nepočúvajte hudbu hlasnejšie ako je 60% z maximálnej úrovne hlasitosti prehrávača. Hlasitosť ľudskej reči sa pohybuje na úrovni 40 až 60 decibelov. Hlasná hudba vás možno viac pohltí, ale je to ako keby na vás niekto kričal z bezprostrednej blízkosti. To pre uši nie je zdravé.

Zaujímavou novou príležitosťou 21. storočia je počúvanie podcastov počas bicyklovania. Či už o cyklistike alebo inej téme. Súčasne sa pritom rozvíja telo i rozum.

Niektorí z nás, cyklistov, používajú slúchadlo iba na zdvihnutie a rýchle riešenie telefónnych hovorov. Alebo počúvame hudbu iba v lokalitách, kde je minimálne riziko stretu s automobilom, turistom či divou zverou. Napríklad na bezpečnom cyklistickom chodníku na vodnej priehrade.

Zvuky prírody, bicykla a vlastného dychu

„Ja jazdím vždy bez hudby. Rád počúvam zvuky okolia. Vtákov a prírodu,“ prezradil nám jeden z nás, cyklistov, na Facebooku.    

Výhodami nepočúvania hudby na bicykli sú vyššia bezpečnosť, lepšia koncentrácia na prírodu či okolie alebo lepšie sústredenie na vlastný výkon. Pre niekoho je čarovné ísť pokojným lesom. Počúvať len zvuky bicykla, vlastný dych a tep. Takže hudba na bicykli? Áno aj nie. Hlavne nech si každú jazdu užijeme a bezpečne sa vrátime domov.