Zwift – skvelý pomocník pre zimné obdobie

Tagy:
Zwift – skvelý pomocník pre zimné obdobie>

Čo je Zwift?

Zwift je niečo ako počítačová hra, ktorá vám umožní prepojiť smart trenažér s počítačom, tabletom, telefónom alebo smart televízorom. Umožní vám tak jazdiť s inými cyklistami vo virtuálnom prostredí, a tým pomôže zmierniť nudu spojenú so zimným obdobím.

Zwift ponúka okrem klasických jázd vo virtuálnom svete aj súťaženie proti ostatným jazdcom v pretekoch. Taktiež môžete získať prístup k tréningom navrhnutým profesionálnymi trénermi, ktoré je možné absolvovať v skupinách s jazdcami, ktorí trénujú v rovnakej intenzite na základe percenta svojho FTP*. 

*FTP - Functional Threshold Power, čo znamená funkčný prahový výkon. Definícia je taká, že sa jedná o maximálny možný priemerný výkon, aký je jazdec schopný ísť po dobu jednej hodiny.

Kde môžete vo Zwifte jazdiť?

Na Zwifte je k dispozícii deväť máp: obrovská základná mapa Watopie, menšie mapy v Londýne, New Yorku, Richmonde, Harrogate a Innsbrucku. V poslednom čase pribudlo aj niekoľko nových prírastkov do Zwift svetov, pričom trasy sú teraz k dispozícii po Francúzsku, Paríži a najnovšie na ostrovoch Makuri.

Zatiaľ čo trasy Richmond a Innsbruck sú kópiami tratí z cestných majstrovstiev sveta 2015 a 2018, Watopia je vymyslený svet, ktorý bol vytýčený niekde na Šalamúnových ostrovoch. New York ponúka trasy vybudované väčšinou v medziach Central Parku. Mapa Francúzska bola veľmi očakávaným vydaním, pretože obsahuje virtuálnu repliku obávaného Mont Ventoux, zatiaľ čo Paríž je pohodovou trasou slávneho dokončovacieho okruhu záverečnej etapy Tour de France.

Spoločnosť Zwift vydala v máji novú mapu s názvom Makuri Islands s rôznymi druhmi ciest, vrátane rovných a kľukatých ciest, prašných ciest a kociek, pričom si jazdci môžu vychutnať zelené polia a lesy plné mystických tvorov, čerešňových kvetov a chrámov.

Koľko Zwift stojí?

Nie je zadarmo. Zwift stojí 14,99 € mesačne, ale odber môžete kedykoľvek zrušiť. Nemusíte sa ani zaväzovať - pretože pre všetkých nových členov je k dispozícii sedemdňová bezplatná skúšobná verzia.

 

Aké vybavenie potrebujete na Zwift?

Je jasné že keď chcete používať Zwift, je potreba smart trenažér. Dobrou voľbou trenažérov sú značky ako Wahoo alebo Tacx.

Tieto trenažéry majú vo všeobecnosti priamy pohon, vstavaný merač výkonu a variabilný odpor. Trenažéri zmerajú váš výkon a potom tieto údaje odošlú do Zwiftu, aby poháňali vášho virtuálneho jazdca. Variabilný odpor na smart trenažéroch vám tiež umožní cítiť sa, akoby ste skutočne jazdili v online svete, takže keď idete do kopca na obrazovke, odpor sa zvýši a keď idete z kopca, zníži sa. Podrobnejšie informácie o smart trenažéroch sa dozviete v ďalšom pripravovanom článku.

 

Čo sa týka oblečenia, pre indoor tréning odporúčam čím menej vrstiev, tým lepšie. Ja osobne nosím klasické cyklo šortky s kvalitnou vypchávkou, aby nebolel zadok. A ako ďalšiu časť setu pre indoor nosím ľahké funkčné tričko, ktoré dobre odvádza pot. Keďže sa indoor tréning stáva čoraz populárnejším, niektoré značky už vyvinuli cyklo oblečenie určené špeciálne na trenažér. Sú špecifické tým, že sú z veľmi tenkých, ľahkých a priedušných materiálov. Napríklad šortky môžu byť aj na 80% vyrobené zo sieťky, čo zaručuje vynikajúce odvetrávanie. 

V rámci tréningu medzi štyrmi stenami sa oveľa viac potíte, preto vzdušné a ľahké tričko je veľmi nápomocné. Okrem oblečenia sa ako ďalšia výbava pre indoor trénovanie používa aj špeciálna podložka pod trenažér, ktorý nielenže pohlcuje pot, ale aj utlmuje vibrácie a hluk od trenažéra. Podložka je vhodná pomôcka najmä do panelákov.

Nezabudnite mať po ruke uterák, lebo sa zaručene poriadne zapotíte a stekajúci pot do očí nie je úplne príjemný. No a v neposlednom rade budete určite potrebovať ventilátor.

Čo všetko Zwift dokáže?

Pravdepodobne vás bude najviac zaujímať workout mód vo Zwifte a tzv. „group rides“.

V režime group rides trénujú všetci jazdci na rovnakej úrovni - na základe percenta ich FTP. Samozrejme aplikácia má charakter aj sociálnej siete, takže si môžete pridávať priateľov, organizovať s nimi spoločné výjazdy. Ďalšou funkciou je výber veľkého množstva tréningov. Môžete vyskúšať FTP test, individuálne tréningy na základe času alebo druhu cvičenia.

Úplne samostatnou časťou sú preteky. Áno! Na Zwifte viete pretekať na rôznych podujatiach. Preteky na Zwifte sú zverejnené buď na obrazovke hlavnej ponuky pred spustením hry, alebo v ich sprievodnej aplikácii. Samozrejme existujú kategórie pre preteky. Sú založené na vašom FTP: 

A: 4,0 w/kg FTP alebo vyšší

B: 3,2 w/kg až 4,0 w/kg FTP

C: 2,5 w/kg až 3,2 w/kg FTP

D: Menej ako 2,5 w/kg FTP

Veľkou novinkou sú majstrovstvá sveta vo Zwifte, kde sa môžete zúčastniť úvodných etáp a kvalifikovať sa na e-majstrovstvá sveta vo Zwifte.

Osobne používam Zwift už tretiu sezónu, práve cez zimné obdobie je to skvelý a zábavný pomocník, ako si udržať kondičku. Vyskúšal som vo Zwifte viacero pretekov, súťaží, tréningov.  Zwift si zakladá aj na prestižnosti, napr. často konajú tréningy so známymi cyklistami, ja som absolvoval group ride spolu s Mathieu van der Poelom.  V pamäti mi taktiež utkvelo Tour de Zwift, kedy sa musíte zúčastniť každého kola pretekov, čiže som si zažil niečo ako malú Tour de France. Cez zimu som na cesťáku nikdy nejazdil, nemám rád chladné počasie, jednoducho mi to nevyhovuje. A práve vďaka Zwiftu som si našiel vhodnú alternatívu k posilňovni.