Prečo je cyklistické oblečenie lepšie ako tepláky?

Tagy:
Prečo je cyklistické oblečenie lepšie ako tepláky?>

Cyklistické oblečenie poskytuje jazde rôznorodé výhody. Či už ste začiatočník alebo pokročilý. Či už ste cyklista zameraný na výkon, na efektívnu dopravu do práce alebo na pohodové obdivovanie prírody. Zhrnuli sme najpodstatnejšie výhody kvalitných cyklistických dresov, búnd a nohavíc.

Rukávy na dresoch a bundách bývajú predĺžené „až k rukaviciam“, aby sa citlivá oblasť zápästí schovala pred nápormi teplého či chladného vzduchu. Mierne predĺžené cyklistické dresy a bundy zakrývajú pri typickom posede v predklone dolný chrbát. A vďaka priľnavosti cyklistických nohavíc sa zbytočne nedostávate do kontaktu s pedálmi, reťazou a s inými časťami dvojkolesového miláčika.

Priľnavosť cyklooblečenia lepšie bráni telo aj pred nechcenými návštevami hmyzu. Zároveň vylepšuje prúdenie vzduchu okolo tela, teda znižuje odpor vzduchu. Výrobcovia prispôsobujú potrebám cyklistov tiež rozmiestnenie vreciek a bezpečnostných reflexných prvkov. Navyše, kvalitné tkaniny lepšie chránia pokožku pred spálením, zodratím a otrasmi.

(Ne)prúdenie vody

Takmer samostatnou vednou disciplínou v cyklistike je termoregulácia Významná je odolnosť oblečenia voči vode, veď dažďové kvapky nás vedia neraz prekvapiť. Zároveň je pre zdravé jazdenie dôležitá priedušnosť použitých materiálov, aby pot nezostával na pokožke. Aby sa odparoval preč a neškodil nám.

A nezabúdajme ani na psychológiu a pocit spolupatričnosti. Byť nahodený v cyklistickom oblečení ako víťaz Tour de France či podobne ako dvaja kamaráti z miestneho minipelotónu, to má svoje čaro.