Pozor na zlodejov: 8 rád, ako ochránite bicykel

Tagy:
Pozor na zlodejov: 8 rád, ako ochránite bicykel>

Ročne sa na svete ukradnú milióny bicyklov. Väčšinu z nich majitelia už nikdy neuvidia a väčšina cyklistov krádež ani neoznámi polícii. Prečítajte si 8 rád ako chrániť bicykel pred krádežou.

  1. Bezpečné miesto na parkovanie

Ideálne je, keď si viete bicykel bezpečne odložiť do zabezpečenej miestnosti alebo do parkovacieho domu. Lenže vo väčšine prípadov musíte vo verejnom priestore hľadať iné riešenie.

Najrizikovejšie je parkovanie bicykla na odľahlom opustenom mieste. Lenže ani parkovanie v preľudnenej časti veľkomesta plnej bicyklov nie je výhrou nad zlodejmi. Platí totiž psychologicko-sociologický fenomén: Čím viac ľudí je svedkom udalosti, pri ktorej je potrebná pomoc, tým je štatisticky menej pravdepodobné, že niekto z nich pomôže.

Parkujte preto bicykel na dobre viditeľnom mieste, ktoré nie je ani preplnené, ani opustené. Navyše, ani každodenné parkovanie v presne rovnakom čase na rovnakom mieste nie je vhodné.  Pomôcť môže umiestnenie bicykla do záberu bezpečnostnej kamery, ak je to možné. Rozmýšľajte tiež nad tým, kde a komu prípadne publikujete fotografie vášho bicykla.

  1. Kvalitný zámok

Zámok na bicykel sa dá kúpiť aj za menej ako 10 eur, ale pri ochrane bicykla v hodnote stoviek eur ide o veľmi ľahkovážny spôsob prevencie proti krádeži. Pri kúpe zámku si rozmyslite, či vám viac vyhovuje spôsob uzamykania na kľúč alebo na číselný kód. Kľúč môžete stratiť a číselný kód zabudnúť. A zvážte tiež, akú prenosnosť zámku potrebujete a kde všade ho chcete používať. 

Najlacnejšie káblové a lankové zámky sú jednoduché, ľahké, ľahko prenosné a skladné. Ale zlodej vyrieši túto hádanku v priebehu niekoľkých sekúnd. Mierne skomplikovať sa dá pridaním zámku do rámu, ktorý ale váži aj viac ako jeden kilogram.

Bezpečnejšie sú reťazové oceľové zámky či titánové zámky, skladacie zámky a „U“ zámky. Nevýhodou je ich vyššia cena, hmotnosť či horšia skladnosť. Aj tieto dokáže zlodej prekonať, ale potrebuje viac času a hluku. Ideálne je preto kombinovať viaceré typy zámkov a chrániť rám aj kolesá bicykla.      

  1. Vždy ho chráňte

Aj keď si iba idete doplniť tekutiny do potravín, alebo si potrebujete odskočiť na čerpacej stanici, tak nenechávajte bicykel nechránený, ak je to možné. Väčšinu krádeží bicyklov zlodeji neplánujú a len zneužijú príležitosť.

  1. Registrujte svoj bicykel

Registrácia bicykla do databázy je dobrou prevenciou. Každý bicykel má svoje výrobné číslo, no nevyužíva sa tak ako v prípade automobilov. Cieľom registrácie je snaha zabrániť rozpredaju ukradnutého bicykla alebo ho aspoň skomplikovať. V rámci európskych krajín fungujú rôzne databázy podporované aj štátnymi inštitúciami. Napríklad v Česku a na Slovensku sa môžete zaregistrovať do systému CEREK (Centrálny register bicyklov).

  1. Inteligentné technológie

Ak máte naozaj cenný bicykel, tak sa porozhliadnite po cenovo drahších technológiách. Alarm, ktorý pošle správu do vášho mobilného telefónu. Nenápadný GPS lokátor, ktorý môže vyzerať ako bežné svetlo na bicykel či sedadlo.

  1. Nech je škaredý

Staré a opotrebované bicykle sú menej lákavé. Ak si nepotrpíte na „výzor“ vášho bicykla, tak ho môžete mierne zoškarediť páskami či nálepkami, ktoré mierne znížia jeho hodnotu.

  1. Poistite sa

Poistenie bicykla nie je na rozdiel od automobilu povinné. Pre niektorých cyklistov ale môže byť vhodným riešením. Dá sa spojiť s poistením proti úrazu na bicykli. Podrobne si ale preštudujte podmienky. Akú ochranu bicykla poisťovňa požaduje, kde všade vám ho môžu ukradnúť, aby ste dostali peniaze a podobne.

Poisťovne ponúkajú aj rôzne kombinované produkty ako poistenie domácnosti alebo cestovné poistenie s krytím bicykla.

  1. Nenakupujte kradnuté bicykle a diely

Nenakupujte cez internet z druhej ruky, ak máte podozrenie, že ide o ukradnutý bicykel alebo odcudzené náhradné diely na bicykel. Podporovali by ste tým zlodejov a čierny trh.