NAJČASTEJŠIE CHYBY ZAČÍNAJÚCICH CYKLISTOV

Tagy:
NAJČASTEJŠIE CHYBY ZAČÍNAJÚCICH CYKLISTOV>

Jedným z neočakávaných výsledkov pandémie je obrovské oživenie záujmu o cyklistiku. Na cestách i v teréne vidíme oveľa viac cyklistov. Niektorí sa k cyklistike s nadšením vrátili po rokoch, iní s týmto skvelým športom práve začínajú. Nech to je už akokoľvek, skúšanie nových vecí prináša rizikonováčikovských chýb“. No a prečo sa učiť na vlastných chybách, keď sa môžeme poučiť z chýb iných? V tomto článku sa dozviete, čomu sa vyhnúť hneď z úvodu, aby sa vaše výjazdy ubrali tou správnou cestou.  

VÝBER NESPRÁVNEHO BICYKLA

V súčasnosti je trh presýtený rôznymi typmi bicyklov. Ako začiatočník sa v tom nemusíte správne orientovať a môže sa vám stať, že si vyberiete nevhodný bicykel v nevhodnej veľkosti. Preto pri výbere bicykla je dôležité prihliadnuť na váš cenový strop, typ bicykla podľa preferovaného štýlu jazdenia, napríklad horský, cestný, gravel, e-bike a vybrať si aj správnu veľkosť podľa typu a výšky vašej postavy. Bicyklov je v súčasnosti málo, takže ak chcete začať jazdiť, dlho naváhajte, pretože sa vám môže stať, že bajk sa vám už neujde.    

ZLÝ VÝBER SEDADLA A NEVHODNÉ NASTAVENIE SPRÁVNEHO POSEDU 

Určite to niektorí z vás už zažili - po výjazde sa vraciate domov dolámaní, s bolesťou chrbta a sedacích partií. Dôvodom je, že v cyklistickom športe dlhé hodiny sedíme na bicykli v telu neprirodzenej polohe a pohybujeme sa prostredníctvom šliapania. Takáto lokomócia je taktiež telu neprirodzená, a preto základom pre pohodlné zvládnutie výjazdov bude správny výber sedadla a ideálne nastavenie posedu. Skôr, než vyrazíte, pozrite si manuály, ako si správne vybrať sedadlo a nastaviť posed na bicykli. Prípadne sa obráťte na odborníkov, ktorí sa na túto problematiku špecializujú.

STRACH Z NÁŠLAPNÝCH PEDÁLOV

Ako som už spomínal, pri cyklistike sa pohybujeme prostredníctvom šliapania. Veľa začiatočníkov má rešpekt alebo strach z nášľapných pedálov, pretože sa boja komplikácii a pádov, preto začínajú trénovať s obyčajnými pedálmi,v obyčajných botaskách. Botasky však nie sú vhodnou obuvou na bicykel, pretože nie sú dostatočné pevné a nehodia sa na cyklistiku. Ideálne je zakúpiť si rovno kvalitné cyklistické tretry. Čo sa týka samotného pohybu, bez nášľapných pedálov a tretier si zafixujete zlú pozíciu chodidla na pedáli a naučíte sa nevhodne vykonávať 360 stupňovú otáčku, pričom budete šliapať takzvane do kocky. Štatisticky postupom času aj tak každý, kto chce bicyklovať efektívne, prejde na nášľapné pedále a potom musí vykonávať korekcie pri zle zafixovanom návyku. Pri šliapaní je dôležité, že vždy jedna noha tlačí pedál a druhá noha ťahá opačný pedál, čo sa bez nášľapných pedálov nedá realizovať. Preto sa určite toho nebojte a radšej si hneď zaobstarajte super cyklistické tretry spolu s pedálmi. Nie je to žiadna veda - pred prvou jazdou vykonajte na bezpečnom mieste pár prípravných cvičení, ako správne nakopnúť a vykopnúť tretru z takéhoto pedálu a keď to už budete ovládať, môžete sa vydať na tréning.  

NEVHODNÝ VÝBER OBLEČENIA

Ďalším dôležitým aspektom pohodlnej jazdy na bicykli je správny výber oblečenia. Často si ako začiatočník vyberiete nie úplne vhodne a trpíte po viacerých stránkach - buď vám je teplo alebo zima, oblečenie vám nesedí, cyklistická vložka vás odiera a podobne. Táto problematika je veľmi široká a dalo by sa o nej veľa napísať. Výber správneho oblečenia je zásadná vec, do ktorej sa oplatí zainvestovať, pretože kvalitné oblečenie výrazne zvýši váš komfort po všetkých stránkach. V dnešnom svete existuje široké spektrum krásneho a funkčného oblečenia z rôznych materiálov, ktoré sú určené do rôzneho počasia. Preto určite navštívte eshop alebo predajňu Holokolo, kde vám odborníci na túto problematiku radi poradia a vyberú oblečenie a doplnky podľa vašich individuálnych predstáv a potrieb. 

PRECENENIE SVOJICH KONDIČNÝCH SCHOPNOSTÍ

Veľmi častá chyba začiatočníkov. Perfektné počasie vás vytiahne na bicykel a vy si bez predchádzajúcej tréningovej minulosti hneď strihnete gran fondo naplno. Domov sa vrátite totálne vyčerpaní s tým, že bicykel už nechcete ani vidieť. Takýto tréning nemá žiadny zmysel, pretože sa budete cítiť „na šrot“ a nevyužijete ani zdravotné benefity, ktoré cyklistika ponúka. Preto treba začínať s nižšou intenzitou a vzdialenosťou a s postupne rastúcou kondíciou pridávať intenzitu aj s tréningovým objemom. Takáto cesta vám prinesie mnoho zdravotných benefitov a krásnych zážitkov v sedle bicykla, pričom sa budete tešiť na ďalšiu jazdu. 

NEVHODNÝ STRAVOVACÍ A PITNÝ REŽIM POČAS JAZDY

Cyklisti začiatočníci majú tendenciu podceniť príjem tekutín alebo jedla počas výjazdu, a tak sa im môže stať, že im „sekne“. To znamená, že počas výjazdu sa dehydrujú alebo im dôjde zásoba glykogénu, čo spôsobí totálny úpadok energie. Nasleduje úplný výpadok výkonu. Pokles glykogénu nazývaný aj hypoglykémia vyvoláva „vlčí hlad“ a videl som už aj taký stav, že cyklista doslova jedol trávu popri ceste. Preto je potrebné sa pri plánovaní tréningu alebo výletu dobre pripraviť aj po tejto stránke. Snažte sa každú hodinu výkonu vypiť 4 deci vody alebo iontového nápoja a prijať aspoň 30 g sacharidov, či už vo forme tyčinky alebo športového gélu. Takto počas tréningu nepocítite úpadok energie a výkonu, pričom sa určite vyhnete aj hypoglikémii a vlčím hladom počas alebo po tréningu. Na stránke a v predajni Holokolo nájdete aj kvalitnú športovú výživu, ktorá vám dodá potrebnú energiu pre vaše výkony. 

 

ZÁKLADNÝ SERVIS

Cyklisti začiatočníci, ale aj niektorí skúsení borci, nenosia so sebou základné prenosné náradie a ich tréning môže predčasne ukončiť defekt, roztrhnutá reťaz alebo nejaký iný problém, ktorý by sa dal hravo vyriešiť aj v teréne. Preto určite nezabudnite so sebou nosiť základnú výbavu na opravu defektu, ktorou je duša, pumpa alebo CO2, montpáky, pri galuskách lepiace mlieko, pri „bezdušovkách“ knôty a výborným pomocníkom je aj multiklúč, na ktorom sa nachádzajú základné imbusy a dokonca aj nitovač reťaze. Všetko toto náradie “spracete” do vrecka dresu alebo malej taštičky pod sedlo.  

Cyklistika je veľmi krásny šport, pri ktorom môžete zažiť mnoho pozitívnych zážitkov. Aj vďaka zasadám, ktoré sme vám v článku spomenuli, sa môžu vaše tréningy a výlety stať pohodlnejšie a efektívnejšie hneď z úvodu vašej „cyklistickej kariéry“. Ak by vás zaujímala niektorá z problematík podrobnejšie, určite nám napíšte a my sa jej povenujeme podrobnejšie. Športu Zdar!