Cyklo oblečenie pre začiatočníkov – Čo potrebujete na prvé jazdy?

Tagy:
Cyklo oblečenie pre začiatočníkov – Čo potrebujete na prvé jazdy?>

Určite budete potrebovať viac, ako len dobrý bicykel. So správnym cyklo oblečením sa budete na biku cítiť oveľa pohodlnejšie. A to ani nehovoriac o najdôležitejšej časti cyklistického outfitu: cyklistickej prilby! Ale ako si vybrať z toľkých možností? Presne na toto sme tu my z tímu Holokolo.

Prilba je neoddeliteľná súčasť vášho výstroja, to je všetkým jasné. Avšak aj cyklistické nohavice a poriadne cyklistické rukavice vám určite spríjemnia každú jazdu. Na toto myslí málo začiatočníkov cyklistov.

Cyklistická prilba: základ bezpečnej jazdy

Poriadna cyklistická prilba je snáď najdôležitejšia vec vo vašej výbave. Našťastie, výrobcovia sú si toho vedomí a ponúkajú širokú škálu typov a farieb prilieb, z ktorých si určite vyberiete takú, ktorá je nielen vhodná k vášmu typu bicykla, ale ju dokážete aj farebne zladiť s vašim outfitom.

Ale čo je naozaj dôležité pri kúpe prilby? Rôzne druhy prilieb sú vhodné na rôzne druhy cyklistiky. Na Holokolo ich máme rozdelené na štyri základné skupiny:

  1. Cestné – na cestnú cyklistiku
  2. MTB – na horskú cyklistiku, downhill alebo trek
  3. Urban – na mestskú cyklistiku, avšak tiež na skatebord alebo korčule
  4. Timetrial – na rýchlostnú cyklistiku (pozn. Tieto prilby nie sú úplne vhodné pre začínajúcich cyklistov.)

Cyklistické okuliare proti vetru, dažďu, slnku a hmyzu

Pár cyklistických okuliarov je úplné „must“. Kvalitné okuliare vás ochránia nielen pred slnečnými lúčmi, ale aj pred hmyzom, vetrom, blatom a dažďom. Zaručia vám najlepšiu viditeľnosť za každých okolností.

V ponuke od Holokolo nájdete rozličné druhy okuliarov, ako bezrámové, polorámové, celorámové, imidžové, downhillové, fotochromatické, polaroidné, s vymeniteľnými šošovkami... Mohli by sme ešte dlho pokračovať. A samozrejme, že aj s rôznymi cenovkami. Cenový rozdiel medzi najlacnejšími a najdrahšími je vyše 120 €. Ale znamená to, že tie drahšie sú aj lepšie? Vo väčšine prípadov áno, ale to neznamená, že tie lacnejšie nie sú dosť dobré.

Šošovky hýbu svetom okuliarov

Dôvodom týchto veľkých cenových rozdielov sú šošovky. Sú v ponuke v rôznych odtieňoch a percentách priepustnosti svetla. K úplnej špičke medzi šošovkami cyklistických okuliarov patria fotochromatické šošovky. Tieto šošovky sa automaticky adaptujú k poveternostným podmienkam. Šošovky stmavnú, keď svieti slnko a naopak sa zosvetlia, ak sa obloha zatiahne. Takže nepotrebujete so sebou nosiť náhradné šošovky alebo ďalšie okuliare – tieto vám úplne vystačia. Avšak táto technológia je drahá a pridá na cene okuliarov.

Ďalšou možnosťou sú vymeniteľné šošovky. V ponuke máme okulire, ktoré majú viac šošviek v balení a vy si ich môžete meniť podľa potreby. Pozrite si okuliare Davos od talianskej značky Tifosi. Napríklad tmavé šošovky do slnečného počasia, žlté šošovky, keď je pod mrakom a priesvitné, keď je počasie naozaj zlé. Mimochodom, stalo sa vám už, že vás na biku zastihol nečakaný dážď? Ak áno, tak určite viete, že bez okuliarov, ktoré chránia vaše oči pred kvapkami padajúcimi priamo do nich, je len veľmi ťažké mať oči poriadne otvorené. Takže investícia do cyklistických okuliarov určite nie je len rozmar.

Aký rám alebo model okuliarov sa vám hodí, záleží od tvaru vašej tváre a hlavy. Nie každý pár vám bude sedieť, avšak väčšina cyklistických okuliarov má nastaviteľné nosové sedielko, vďaka ktorému okuliare lepšie sadnú. Keď si už okuliare zakúpite, uistite sa, že vám naozaj dobre sedia. Nesmú sa hýbať alebo šmýkať z nosa ani pri najmenšom náraze na hrboľatej ceste.

 

Cyklistické dresy a funkčné prádlo

Pri bicyklovaní sa samozrejme zahrejete, aj v chladnejšom počasí. Aby sa vaše telo zbavilo tepla, začne sa potiť. A pot potrebuje niekde ísť... a práve z tohto dôvodu obyčajné bavlnené tričko nie je postačujúce pre cyklistiku. Navyše, bavlnené tričko schne pomaly a dlho, čo nie je práve najpríjemnejší pocit. Keď zastanete, tak sa vaše telo automaticky ochladí a mokré tričko sa nalepí na vašu pokožku ako studený pancier. A ak do toho zafúka vietor, zaručene nebudete mať z bicyklovania príjemný pocit.

Funkčné prádlo udrží správnu teplotu vášho tela

O nespočetných výhodách funkčného prádla si môžte prečítať v našom blogu PREČO NOSIŤ TERMOPRÁDLO A AKO SA OŇ STARAŤ? Nájdete tam rady, aký druh termoprádla je vhodný do ktorého počasia a taktiež konkrétne odporúčané produkty zo stránky Holokolo.

Nepostrádateľný cyklistický dres

My v Holokolo sme špecialisti na cyklistické dresy. Máme ich v ponuke vyše 1000 - ako pánskych, tak aj dámskych. A stále pribúdajú. My proste milujeme dresy! A vieme prečo. Dresy sú nielen funkčné, priedušné, aerodynamické, ľahké, rýchloschnúce, anatomické, strečové atď., ale sú aj štýlové a krásne na pohľad. Nosia sa ako druhá vrstva na funkčnom prádle a majú veľa benefitov, ktoré vám zaručia, že bicyklovanie bude nielen zábavné, ale aj pohodlné.

Cyklistický dres má špeciálny strih prispôsobený na jazdu na bicykli. Má zips (väčšinou po celej dĺžke dresu), zadné vrecká, do ktorých si môžete uložiť potrebné maličkosti (napríklad kľúče, proteínovú tyčinku, vreckovky, telefón, peniaze, ale aj návleky na ruky a nohy alebo nepremokavú bundu) a nemusíte si so sebou brať ruksak. Exitujú rôzne strihy cyklo dresov, napríklad Aero (pretekárske), rovný pohodlný strih alebo MTB dresy s voľným strihom na jazdu v teréne.

Exitujú aj dresy s dlhým rukávom, a to buď letné, vhodné hlavne na jar alebo skorú jeseň alebo zimné, keď už prituhuje a vy potrebujete vode a vetruodolný dres.

 

Vetru a vodeodolné bundy a pláštenky

Ďalšia vec do vašej povinnej výbavy je pláštenka, ktorá je ľahká a kompaktná a ľahko ju poskladáte do zadného vrecka vášho dresu. Môžete ju potom kedykoľvek vytiahnuť v prípade, že vás zastihne nečakaný dážď alebo vietor. Prečítajte si náš blog OTESTOVALI SME PRE VÁS PLÁŠTENKY. KTORÁ JE NAJLEPŠIA NA JARNÚ BIKOVAČKU? Nájdete tu užitočné rady a odporúčania na nákup pláštenky.

 

Poriadne cyklistické nohavice s cyklovložkou

Cyklistické nohavice s vložkou sú také dôležité ako sedlo samotné a sú neoddeliteľnou súčasťou vašej výbavy. Rozdeľujú sa na pánskedámske.

Je to tak preto, lebo cyklovložky pre ženy majú iný tvar ako tie pánske. Muži a ženy majú rozdielne panvy a stavbu tela a dobré cyklovložky sú týmto rozdielom prispôsobené. Ženská panva je situovaná viac do šírky, čo znamená, že ženská cyklovložka je automaticky širšia na zadnej časti.

Takisto existujú rôzne hrúbky cyklovložiek. Väčšinou sú penové, ale môžu mať aj silikónové alebo gélové výplne. Avšak v takom prípade môže byť kompromitovaná priedušnosť. Výber cyklovložky záleží od osobnej preferencie a taktiež od sedla na bicykli. Je vaše sedadlo relatívne mäkké? Tak vám postačí tenšia cyklovložka. Avšak pri tvrdom sedle sa odporúča hrubšia vložka.

Hrubá vložka vám na mäkkom sedadle môže spôsobiť diskomfort a bolesť sedacích svalov. Efekt mäkkého sedadla sa tým stráca. Naopak, ak použijete hrubú cyklovložku na tvrdé sedadlo, tak sa do nej „ponoríte“, avšak tvrdé sedadlo zabráni prílišnému ponoreniu sa. Tenká cyklovložka na tvrdom sedadle je taktiež jedna z možností – toto naozaj záleží na tom, čo sami osobne preferujete. Je vhodné otestovať ako hrubšiu, tak aj tenšiu cyklovložku, aby ste vedeli, ktorá vám sadne lepšie.

 

Cyklistické tretry dokončia váš outfit

Výber tretier záleží v prvom rade na tom, aké máte pedále. Máte pedále na cestný alebo horský bicyklel? A ak máte horský bicykel, sú vaše pedále s SPD alebo ploché? V prvom rade sa rozhodnite, aký budete mať bike a pedále predtým, ako si kúpite samotné tretry. Cestné tretry sú vhodné len na cestný bicykel, takže ak ste zarytý „cesťák“, tak určite odporúčame tieto. Avšak, ak jazdíte aj na cestnom, aj na horskom bicykli alebo ak chodíte na hodiny spinningu (stacionárne bicykle majú väčšinou MTB viazanie), tak odporúčame kúpiť si MTB pedále aj na cestný bicykel a môžete využiť jeden pár tretier úplne všestranne.

Cestné tretry majú na podrážke tri diery v tvare trojuholníka. Tieto sú vhodné na SPD-SL kufre. MTB pedále majú dve diery vedľa seba a sú vhodné na štandardné SPD kufre. Kufre sú súčasťou pedálov a je potrebné ich namontovať na tretry tak, aby perfektne sadli s pedálom. S týmto vám ochodne pomôžu odborníci v bike servisoch. Ešte existujú aj ploché pedále, ktoré nevyžadujú tretry s kuframi.

Podrážka robí tretru

Pri výbere tretier je podrážka asi ten najdôležitejší faktor. Modely pre začiatočníkov majú nylónové podrážky. Drahšie modely majú v podrážke zakomponovaný karbón. Tie najdrahšie tretry majú plne karbónovú podrážku.

Karbónová podrážka robí tretru oveľa ľahšou, ale hlavne oveľa tuhšou. Toto zabraňuje, aby sa podrážka ohýbala pri pedálovaní. Takéto tretry sú používané profesionálnymi jazdcami a taktiež majú určité nevýhody. Napríklad, že sú menej pohodlné. Na toto je potrebné si zvyknúť, hlavne pre začiatočníkov. My odporúčame kombináciu nylonovej a karbónovej podrážky, ktorá vám zaručí dostatočnú tvrdosť, ale aj väčší komfort.

Je potrebné povedať, že pri skúšaní tretier vám musia sadnúť. Ak cítite, že vás niekde tlačia, tak situácia sa pri bicyklovaní len zhorší. Tretry sa vám len málo pravdepodobne roztlačia. Preto je dôležité, aby boli od začiatku pohodlné.

Aká je ideálna veľkosť tretry?

Je dôležité, aby ste si vybrali správnu veľkosť a šírku tretry. Budete určite potrebovať nejaké miesto pre prsty. Samozrejme toto záleží od osobnej preferencie, avšak my odporúčame zakúpiť tretru o pol čísla väčšiu, ako je vaša štandardná veľkosť topánky. Skúste sa pri skúšaní tretry postaviť a ak sa vaše prsty dotýkajú špičky tretry, tak potrebujete o pol až jedno číslo väčšie. Máte pocit, že vám noha v tretre pláva? Tak sú vám príliš veľké alebo široké.

Takže tretry by nemali byť príliš tesné, ale ani príliš voľné. Také akurát. Nezabúdajte, že pri šľapaní do pedálov sa vám chodidlá zahrejú, a tým o niečo zväčšia. Výsledkom bude príliš tesná tretra a nepohodlný zážitok z bicyklovania.

 

Váš oufit je kompletný!

V tomto blogu sme si prešli základnými prvkami cyklistickej výbavy, takže váš outfit je kompletný. Ak však máte stále pochybnosti, ktorý produkt je pre vás ten najvhodnejší, nezabúdajte, že sme tu pre vás a radi vám poradíme s čímkoľvek.