Michal Procner – Moja cesta k profesionálnej cyklistike

Tagy:
Michal Procner – Moja cesta k profesionálnej cyklistike>

Ahoj cyklisti! Volám sa Michal Procner a pochádzam z Hornej Vsi pri Kremnici. Už od ranného detstva sa venujem športu. V mojom športovom živote mi najviac učarovala cyklistika, bežecké lyžovanie a kondičné posilňovanie.  

ZAČIATKY ŠPORTOVEJ KARIÉRY 

Keďže pochádzam z blízkosti mesta Kremnica, kde asi každý začínal s bežeckým lyžovaním, inak to nebolo ani v mojom prípade. S bežeckým lyžovaním som začal v 13. rokoch, čo mi dalo výborný a všestranný športový základ. V dorasteneckých kategóriách som sa stal dokonca aj majstrom Slovenskej republiky, takže moja kondícia už od detstva bola na výbornej úrovni. V rámci letnej prípravy sme do tréningového procesu zaraďovali aj bicykel, na ktorom som vždy vynikal.

LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT

Ešte oveľa skôr, ako som spoznal svoju manželku, som sa veľmi intenzívne v 14. roku života zamiloval do ženy menom cyklistika. Ako som už v úvode spomínal, ako bežci na lyžiach sme v rámci kondičnej prípravy často využívali bicykel. Môj otec bol tiež náruživým cyklistom, ktorý sa pravidelne zúčastňoval pretekov. Párkrát ma zobral na výjazd s jeho partiou, kde odhalil, že moja kondícia je na celkom slušnej úrovni a tak ma prihlásil na prvé preteky. V 14. rokoch som absolvoval svoj prvý MTB maratón v Dubnici nad Váhom, kde som ako 14-ročný „bažant“ medzi seniormi na krátkej trati obsadil 14. miesto. Tento výsledok naštartoval myšlienku odísť z bežeckého lyžovania a venovať sa ďalej cyklistike na vyššej úrovni. 

VYHĽADÁVANIE TALENTOV

V tom čase vznikla na Slovensku súťaž základných škôl, ktorá sa nazývala Národná cyklistická súťaž Antona Tkáča. Pravdaže, vyhrať oblastné kolo nebol pre mňa žiadny problém, a tak som postúpil na celoslovenské kolo, kde som obsadil 4. miesto. Ale keďže som rok narodenia 1990, tak celoslovenské kolo vyhral  náš legendárny cyklista Peťo Sagan. 

 „PRIČUCHNUTIE“ K VEĽKEJ CYKLISTIKE

V roku 2006 vznikol v Žiari nad Hronom cyklistický klub, kde som nastúpil v kategórii kadet a tu som už naozaj začal robiť cyklistiku na vysokej úrovni. Na výbornom všeobecnom základe z bežeckého lyžovania sa dalo dobre stavať a výkonnosť napredovala míľovými krokmi. Hneď v prvom roku pôsobenia v cestnej cyklistike som sa dostal do reprezentačného výberu Slovenskej Republiky, kde už v tom čase bol lídrom a „mazákom“ Peťo Sagan.  

 TRI ROKY NA VÝSLNÍ

Po absolvovaní kadetskej kategórie a prechode k juniorom som si vybudoval stabilnú výkonnosť, pričom som bol členom reprezentačného družstva a pravidelne som sa umiestňoval v TOP 3 Slovenského pohára. Husársky kúsok sa mi podaril v roku 2008, kedy  moja výkonnosť dosahovala svoj vrchol a týždeň po tom, ako sa Peter Sagan stal majstrom sveta v MTB XC, som ho dokázal poraziť v časovke jednotlivcov na ceste, pričom som sa vtedy stal v tejto disciplíne majstrom Slovenska. Rok 2008 bol pre mňa najlepším, nestratil som sa ani v pretekoch svetového a európskeho pohára, kde na európskom pohári sa mi podarilo umiestniť aj v TOP 10. Na majstrovstvách sveta som vtedy obsadil 50. miesto, čo bolo na naše podmienky vynikajúce.

 PRECHOD DO MUŽOV A PÁD NA DNO 

Na základe výborných výsledkov som nastúpil do DUKLY Trenčín. Na jarnom sústredení som sa necítil dobre a moja výkonnosť ako keby zo dňa na deň úplne zmizla. Keďže sa to nelepšilo, nasledovali lekárske vyšetrenia, kde mi diagnostikovali prekonanú mononukleózu a gilbertovú chorobu, pričom mi odporučili aspoň ročnú pauzu od pretekania. Pravdaže „som si dal povedať“ a už o mesiac som skúsil amatérske preteky, kde som to dal do TOP3. Toto však nebolo rozumné riešenie, lebo znova nasledoval pád. Výkonnosť sa mi nedarilo zastabilizovať, mal som 19 rokov a bol najvyšší čas sa zmieriť stým, že profesionálne to ďalej nepôjde. 

 PRIŠIEL ČAS POHNÚŤ SA ĎALEJ

Určitý čas bolo ťažké sa stým vyrovnať, no prišla tá správna cesta. Nastúpil som do zamestnania, v ktorom pôsobím až dodnes. Popri zamestnaní som si spravil Bc. stupeň vzdelania so zameraním na telovýchovu. Dokonca som 4 roky pôsobil aj ako tréner mládeže, kde som vychoval aj dvoch majstrov Slovenskej republiky v disciplíne časovka jednotlivcov. 

 HAPPY END

V súčasnosti žijem usporiadaným rodinným životom a cyklistike sa venujem na vysokej úrovni  aj naďalej. Mám vlastný projekt, kde mám pod sebou zverencov, ktorým pomáham v tréningovom procese. Organizujem aj malú cyklistickú ligu a sám aj úspešne pretekám v kategórii masters A v horskej i cestnej cyklistike. 

 SPOLUPRÁCA S HOLOKOLO

Pred sezónou som obzeral na nete kvalitné oblečenie, a tak som klikol na stránku holokolo.sk, kde som okrem super oblečka našiel aj „inzerát“, že sa hľadajú blogeri pre nádejný blog k stránke. Keďže mám potrebné skúsenosti, neváhal som a prihlásil som sa, keďže by som do blogu rád príležitostne prispieval svojimi článkami, ktoré sa budem snažiť zamerať na zaujímavý obsah. Verím teda, že sa vám budú moje príspevky páčiť. Športu Zdar.