Ako si správne vybrať cyklistický batoh?

Tagy:
Ako si správne vybrať cyklistický batoh?>

Výber správneho cyklistického batohu závisí do veľkej miery od vašich zámerov, aký typ cyklistiky preferujete. Poloha tela človeka pri jazde na bicykli je oveľa iná ako pri chôdzi, turistike, behu atď. Pamätajte, že batoh, ktorý kupujete, slúži na cyklistické účely, takže by ste sa mali pokúsiť nájsť batoh špeciálne navrhnutý pre tento účel.

Batoh pre cyklistov má správnu ergonómiu, ktorá zabezpečuje pohodlie cyklistu a stabilitu batohu. 

HORSKÁ CYKLISTIKA (MTB)

Batohy pre horské bicykle majú oproti bežným batohom pre cyklistov jednu hlavnú výhodu - majú jedny z najlepších systémov postrojov na trhu. Pri jazde v teréne sa jazdci musia pohybovať na bicykli, aby udržali rovnováhu a ťažisko na správnom mieste. Tento pohyb jazdca vedie dizajnérov batohov k výrobe systémov, ktoré udržujú batoh na svojom mieste, nech už sa deje čokoľvek. Výsledkom je, že kvalitné batohy na horské bicykle objímajú telo jazdca a sú vybavené nastaviteľnými pásmi s hrudnými, ramennými a bedrovými popruhmi.

CESTNÁ CYKLISTIKA

Cestní cyklisti len zriedkavo využívajú batohy, nakoľko všetky potrebné veci sa obvykle zmestia do vreciek na dresoch. Ak však predsa len potrebujete úložný priestor navyše, pravdepodobne hľadáte ľahký batoh s hydratačným vakom. Primárnou výhodou je nízka hmotnosť. V týchto typoch batohov nebudete toho toľko nosiť a najdôležitejší bude ľahký prístup.

 

DOCHÁDZANIE DO ZAMESTNANIA, ŠKOLY ČI INÉ LOKÁLNE PRESUNY

Ak sa má váš batoh použiť na cestu do školy alebo do kancelárie, zaobstarajte si taký, ktorý je na to určený. Batohy zvyčajne obsahujú polstrované priehradky na notebooky a tablety. Tiež majú tendenciu mať organizéry na perá, papiere a ďalšie rôzne predmety. Ak je tento typ batohu naložený, uistite sa, že sa v ňom jazdí pohodlne.Systém popruhov na týchto batohoch sú zvyčajne dobré ale nie vynikajúce. Ak vaša jazda vedie nerovným terénom a vyžaduje sa veľa pohybu tela, obzrite sa radšej po batohoch pre horských cyklistov.

AKÝ VEĽKÝ BATOH POTREBUJETE?

Pravdepodobne najdôležitejšou vecou, na ktorú treba myslieť pri výbere cyklistického batohu, je veľkosť.

Pri jazde na bicykli sa musíte cítiť pohodlne. Príliš veľký batoh môže spôsobiť trenie o zadnú pneumatiku alebo vás môže zatlačiť do nepríjemnej polohy tela. Naozaj si musíte premyslieť, akú veľkosť potrebujete mať, aby ste si doňho zmestili všetku potrebnú výbavu.

Určite ste si všimli, že väčšina batohov nesie označenie v litroch. Môžete jednoducho použiť nasledujúci zoznam ako rýchleho sprievodcu:

10 - 15l = malé, kompaktné

16 - 20l = stredná veľkosť

20 - 30l = veľké

30l a viac = pravdepodobne príliš veľký na bike

„FIČÚRKY“

Na výber sú stovky funkcií ako napríklad:

 

Vrecko na notebook

Ako už bolo spomenuté vyššie, notebooky a tablety často prenášajú dochádzajúci do zamestnania a školy. Mnoho batohov má polstrované vrecká, ktoré chránia vašich elektronických miláčikov. Do štandardnej priehradky na notebook sa zmestia až 15-palcové notebooky.

 

Vrecko na okuliare

Mnoho batohov má praktické vrecko špeciálne na uskladnenie okuliarov. Tieto vrecká sú podšité mäkkými látkami, aby sa vaše šošovky nepoškriabali a dostatočne ochránia vaše okuliare.

Pláštenka

Dažďové prikrývky chránia batoh pred dažďom alebo iných poveternostným nešvárom a vaše uložené veci ostanú suché. Ďalšou vychytávkou integrovaných dažďových prikrývok je, že majú tiež reflexné prvky, ktoré vám zaistia bezpečnosť. 

Priehradky na fotoaparát

Fotografi aj kameramani budú mať radosť z rozdeľovačov a špeciálnych priehradiek, ktoré zaistia bezpečnosť ich fotoaparátov a objektívov. Spravidla sa nachádzajú iba v batohoch špecifických pre fotoaparáty.

Reflexné prvky a pripevnenie svetiel

Ak jazdíte skôr, ako vyjde slnko alebo potom, ako zapadne, je dôležité vziať do úvahy reflexné prvky. Ak vás teda v noci osvieti auto, svetlomety spôsobia, že detaily budú odrážať svetlo dozadu, takže vodič vás bude vidieť. Upevnenie svetiel na batoh umožňuje použitie svetla, ktoré zostane na vašom batohu aj pri náročnom technickom teréne - svetlá jednoducho zostanú na svojom mieste a nestane sa, že ich musíte potom zbierať rozsypané na ceste. 

Hydro-vak

Batoh s priestorom pre hydratačný systém je ideálny pre ľudí, ktorí nechcú nosiť fľaše s vodou. Niektoré batohy sú skutočne vybavené hydratačným systémom, zatiaľ čo iné majú pre ne iba priehradku. Nezabudnite si to teda pred kúpou skontrolovať. Hydratačné vaky sa dodávajú tiež v mnohých rôznych veľkostiach, takže sa rozhodnite, koľko vody si myslíte, že budete potrebovať, aby ste si mohli kúpiť taký, ktorý bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám.

Vodeodolnosť/Vodotesnosť

Vyššie sme hovorili o najbežnejších prídavných vlastnostiach batohov, ale veľmi dôležitou veľmi a špecifickou vlastnosťou je vodotesnosť alebo vodeodolnosť.

Najskôr k tejto téme niekoľko otázok na zváženie:

  • Žijete vo vlhkom podnebí?
  • Prší stále, keď ste na bicykli?
  • Prepravujete veci, ktoré môže voda ľahko poškodiť, napríklad elektroniku?
  • Aj keď to nie je často, prinúti vás možnosť dažďu prehodnotiť vašu jazdu na bicykli?

Ak ste na niektorú z týchto otázok odpovedali kladne, musíte zvážiť, aký odolný by mal byť váš batoh.

Vodeodolné batohy vydržia slabý dážď a v krátkom čase udržia obsah batohu suchý. Sú funkčné pre väčšinu ľudí, ktorých zastihne na biku občasná prehánka. Avšak vodotesné batohy majú často potiahnuté zipsy a syntetické tkaniny, ktoré zaručujú, že sa vám do batohu nedostane voda. Ak prenášate na bicykli drahé zariadenia ako fotoaparáty alebo notebooky, odporúčam si zadovážiť vodotesnú variantu batohu.

Niektoré batohy sú vybavené dažďovou prikrývkou, ako som vyššie spomínal. Aj keď to nie je taká výhoda ako plne vodotesný batoh, dažďová prikrývka udrží váš obsah v suchu bez ohľadu na to, čo sa deje. Vytiahnuť a navliecť prikrývku na batohu je trochu trápenie, hlavne keď vás zastihne rýchla prehánka. Ak sa však jedná o bežný dážď, prikrývka môže byť jedinou ochranou, ktorú práve potrebujete.

Rovnako ako väčšina nákupov, aj ruksak na bicykel si vyžaduje veľa individuálneho premýšľania, aby si mohol každý zvoliť ten pravý. Pamätajte, že jazda na bicykli je tiež o tom, ako zostať fit a užiť si pohodlnú jazdu. Vyberte si kvalitný batoh na bicykel a dobre ho využite!