Ako si vybrať GPS cyklopočítač pre tréning a navigáciu?

Tagy:
Ako si vybrať GPS cyklopočítač pre tréning a navigáciu?>

Časy ťažkopádnych počítačov na bicykloch s prekážajúcimi drôtmi a magnetmi na kolesá sú dávno preč. Dnešné GPS cyklopočítače disponujú moderným dizajnom a najnovšími technológiami GPS, ktoré získavajú údaje priamo zo satelitov lietajúcich nad Zemou a bezdrôtovo komunikujú s inteligentnými senzormi kdekoľvek na bicykli alebo vašom tele.

Čo si všímať pri kúpe prvého cyklopočítača?

Mapy a navigácia

Väčšina cyklistických počítačov ponúka určitú formu zobrazovania máp na obrazovke, alebo sú aj schopné poradiť si s podrobnejšou navigáciou. Väčšina z nich vám tiež umožní predbežne nahrať trasy, po ktorých sa chystáte jazdiť a niektoré vám dokonca umožnia meniť trasu počas jazdy. Pri pravidelných jazdách v blízkosti domova pravdepodobne tieto mapové a navigačné funkcie nevyužijete. Iba v prípade, že plánujete dobrodružstvo v ďalekých a neznámych oblastiach, stanú sa cennými. Predtým, ako zaplatíte 500 eur za plnohodnotnú navigačnú jednotku, zvážte, koľkokrát túto funkciu využijete. Netreba však zabúdať aj na iné vychytávky, ktoré vám pri dlhších výjazdoch môžu pomôcť a nepokaziť vám zážitok z jazdy. Môžu to byť kvalitné okuliare, ktoré dostatočne ochránia zrak. Alebo kvalitné cyklo oblečenie, ktoré Vám pomôže prekonať nečakané nepriaznivé poveternostné podmienky ako dážď a vietor.

Batéria

Ak plánujete stráviť dlhé hodiny v sedle, budete sa musieť poobhliadnuť po cyklopočítači s dlhšou výdržou batérie. Väčšina cyklistických počítačov vydrží až 18 hodín, čo by malo byť postačujúce pre každého bikera. Pre každý jeden model je uvádzaná výdrž batérie. Životnosť batérie môže ovplyvňovať veľa faktorov: jas obrazovky, interval zaznamenávania trasy, pripojené senzory, prepojenie so smartfónom a dokonca aj to, čo je na obrazovke - neustále aktualizovaná farebná mapa čerpá viac energie.

Kompatibilita senzorov a snímačov

Môže sa jednať o externý monitor srdcového tepu alebo snímač kadencie, v každom prípade musíte skontrolovať schopnosť cyklopočítača pripojiť sa k snímačom a zariadeniam. Niektoré umožňujú pripojenie iba jedného súčasne, väčšina však umožňuje viac pripojení pomocou protokolu ANT+ alebo Bluetooth.

Konektivity s mobilným telefónom

Pripojenie k mobilnému telefónu je žiaduce z viacerých dôvodov. Mnohé modely značiek cyklopočítačov ponúkajú pripojenie Bluetooth. Zahŕňajú funkcie ako ovládanie hudby, zobrazujúce sa prichádzajúce hovory a textové správy, notifikácie a dokonca aj možnosť nahrávať údaje o jazde do cloudu. Samozrejme je vhodné mať mobilný telefón uložený pri sebe vhodným spôsobom. Keď jazdíte cestu, určite padne vhod cyklistický dres so zipsom, kde si v bezpečí zapnete svoj mobil a nestane sa, že by sa cestou niekde vytriasol. Druhou variantou je kapsička pod sedlo, do ktorej už sa dá vložiť viacero doplnkov a nemusíte všetko voziť po kapsičkách v drese. Ak radi brázdite lesy a traily, vhodným spoločníkom je batoh, ktorý obsahuje špeciálnu priehradku pre uloženie telefónu aby nedošlo k jeho poškodeniu.

Aký GPS cyklopočítač by som si vybral ja?

Na trhu s cyklistickými GPS počítačmi dominujú značky ako Garmin, Wahoo, Polar, Bryton, Suunto, Lezyne. Tým, že jazdím viac MTB, vybral by som si cyklopočítač, ktorý má potenciál v mapových podkladoch, pretože v lesoch nevedie vždy jasná cesta, alebo neexistuje veľa možných ciest, najmä v podmienkach zlej viditeľnosti, keď nemôžete rozpoznať veľa orientačných bodov. Preto by som volil cyklopočítač s presnými mapovými podkladmi.

Ďalšou mojou podmienkou by bolo, že si môžete stiahnuť rôzne trasy/traily z online sietí (Strava, Trailforks) do cyklopočítača. Niektoré populárne cyklistické a trailové portály poskytujú stiahnuteľné údaje o trasách (vo forme súboru GPX) a dôležité trasové body. Niektoré zariadenia dokonca ponúkajú informácie o okolitých kaviarňach, obchodoch s bicyklami, nemocniciach a iných cieľoch, ak jazdíte niekde inde.

Ďalším pozitívnym využitím GPS cyklopočítačov je bezpečnosť. Niektoré modely majú schopnosť zasielať presné súradnice, kde sa nachádzate, vašim zvoleným kontaktom, čo môže veľmi urýchliť záchranu v prípade úrazu alebo nehody.

Rovnako ako väčšina elektroniky aj cyklistické GPS počítače sa vyvíjajú a rýchlo menia. Objavujú sa neustále nové modely, ale aj existujúce modely získavajú nové funkcie prostredníctvom aktualizácií. To znamená, že základné funkcie typického cyklistického počítača - zobrazovanie rýchlosti, vzdialenosti, času, nadmorskej výšky, kadencie a srdcovej frekvencie - sa za veľa rokov nezmenili. Okrem týchto základných funkcií sa objavujú aj nadštandardné funkcie, kde sa značky snažia prinútiť vás, aby ste si kúpili ich produkt alebo inovovali na najnovší model. Niektoré z týchto funkcií ako napríklad navigácia, detekcia nehôd, spárovanie smartfónov či zabudovaný koučing môžu zlepšiť vašu bezpečnosť, kondíciu a celkový pôžitok z jazdy. Pred investíciou do drahého cyklopočítača, ktorý má veľa funkcií, ktoré nikdy nepoužijete, zvážte svoje potreby.

Najčastejšie používané pojmy pri výbere GPS zariadení:

ANT +

Najbežnejší bezdrôtový protokol v cyklistike GPS a elektroniky. Používa sa na komunikáciu medzi senzormi, ako sú merače výkonu, kadencia, monitory rýchlosti a srdcového tepu a zariadenie hlavnej jednotky.

Barometrický výškomer (barometer)

Tam, kde niektoré zariadenia použijú na odhad výšky nadmorskú výšku mapy, používajú lepšie zariadenia barometer na presné meranie nadmorskej výšky. V niektorých zariadeniach sa používa aj na presnejšie sledovanie súradníc.

Bluetooth

Forma samostatného bezdrôtového prijímača / vysielača, ktorá je štandardom v technológii inteligentných telefónov. Teraz sa stáva čoraz populárnejším v jednotkách GPS na synchronizáciu s telefónmi.

GLONASS

je skratka pre Global Navigation Satellite System, poskytuje alternatívne satelity ku GPS (Global Positioning System). Jednotky, ktoré ponúkajú GLONASS, majú často spoľahlivejšie pokrytie a zaznamenávanie máp spolu s rýchlejším spustením.

IPX7

Týka sa to odolnosti proti vode. IPX7 je štandardný štandard mnohých elektronických zariadení a znamená, že položka vydrží náhodné vystavenie vode až do jedného metra po dobu až 30 minút. To znamená, že použitie v daždi bude bez obáv.