Aby vám na biku neomrzli prsty na rukách

Tagy:
Aby vám na biku neomrzli prsty na rukách>

Rada by som nadviazala na môj predchádzajúci blog o návlekoch na tretry do najchladnejšieho počasia. Uznávam, že hrubé zimné rukavice sú na biku poriadna otrava (za každým ich treba vyzliekať, keď chcete použiť telefón, alebo zjesť tyčinku za jazdy), ale bez nich by sme teda ďaleko nezašli. Hlavne keď je poriadna kosa a teplota klesne pod nulu. Môžte mať tú najlepšiu výbavu, ale podobne ako pri návlekoch na tretry, ak vám je zima na prsty na rukách, asi to rýchlo otočíte a zaleziete niekam do teplúčka.

V Holokolo ponuke máme niekoľko zimných rukavíc, a predstavím vám do detailu päť najpredávanejších.

CASTELLI ESTREMO

Najteplejšie rukavice od talianskeho výrobcu Castelli, vyvinuté pre nízke teploty a zlé počasie (výrobca uvádza teplotný rozsah od -5°C do 5°C). Vrchná časť rukavice je z vode a vetruodolného GORE-TEX INFINITUM™ X-Fast materiálu. Dlaň je z flísu, ktorý je takmer úplne pokrytý silikónovou potlačou, čo zaručuje dobrý grip (uchopenie riadítok).

Rukavice majú froté palec, čo sa určite zíde, keď vám začne tiecť soplík. Ďalšou výhodou je široký suchý zips na zápästí na zjednodušené sťahovanie z rúk a následné naťahovanie aj počas jazdy. Tento model má vo výbave aj naša Liv, ktorá ich otestovala aj počas dlhých zimných výjazdov v mínusových teplotách. Aj napriek tomu, že rukavice pôsobia na prvý pohľad dosť robustne, nijako neobmedzujú citlivý pohyb prstov pri brzdení či prehadzovaní.

Jedinú vec, ktorú by som týmto rukaviciam vytkla je, že nemajú žiadne reflexné prvky. Zima, tma a temno predsa idú ruka v rukáve a bezpečnosť by vždy mala byť na prvom mieste.

Cena: 99€

SANTINI VEGA EXTREME

Rukavice, ktoré majú veľa výhod ale aj nevýhod. Vonkajšia vrstva je vyrobená z PU (polyuretán) materiálu, ktorý je úplne vode a vetruodolný. Vnútorná vrsta je z príjemného Super-Roubaix flísu. Podľa výrobcu sú tieto rukavice do najdrsnejších podmienok – vietor, dážď, mráz (teplotný rozsah od -8°C až 5°C!). Toto však neplatí, ak nemáte po týmito rukavicami aj spodnú vrstvu. Výrobca odporúča Santini Alpha rukavice, ktoré sú vyrobené z tkaniny ALPHA® od POLARTEC®. Tieto rukavice momentálne nemáme skladom, možte ich však nahradiť rukavicami Six2 GLX, GLX MERINOS, alebo Biotex WOOL EFFECT.

Ďalšie výhody: materiál je veľmi tenký, pripomína neoprén. Vďaka tomu máte veľmi dobrú kontrolu nad riadítkami pri prehadzovaní či brzdení. Santini logo na vrchnej časti je reflexné. Rukavice nemajú žiadnu silikónovú potlač na dlani, čo na prvý dojem môže pôsobiť, že sa budú na riaditkach šmýkať. Avšak materiál veľmi dobre prilieha, takže silikón nie je v tomto prípade potrebný.

Nevýhody: rukavice nemajú froté palec, takže pri utieraní potu či iných „tekutín“ by ste mali smolu. Môžu byť veľmi otravné pri navliekaní, hlavne pre cyklistov s hrubím zápästím, keďže nemajú suchý zips ani žiadny iný patent. Čo je dosť nešťastné, ak chcete narábať s telefónom (samozrejme nie počas jazdy – to sa nerobí). Ak nechcete váš smart telefón ovládať nosom, musia ísť rukavice dole.

Cena: 59€

BIOTEX EXTRAWINTER

Tieto rukavice sú asi z dnešnej ponuky najlepšie, čo sa týka pomeru cena / výkon. Veľmi slušne spĺňnajú všetky požiadavky, ktoré sa vyžadujú od zimných rukavíc. Sú vyrobené z 90% polyesteru a 10% nylónu. Žiadne špeciálne technológie nie sú uvedené, avšak podľa talianskeho výrobcu Biotex sú vhodné až do -10°C. Majú reflexné potlače na ukazováku a prostreníku, logo Biotex na vonkajšej bočnej strane a ešte aj na suchom zipse na zápästí. Na vnútornej strane oboch ukazovákov je našitý (asi koženkový) kúsok materiálu, ktorý umožňuje ovládanie smart telefónu. Zapínanie je na suchý zips a rukavice sa obliekajú a vyzliekajú naozaj ľahko. Dlaň má úlikovú silikónovú potlač pre zlepšený grip. Palec je flísový a dobre saje pot. Môžete si vybrať z troch farebných kombinácii: čierna so sivou, čierna s modrou, čierna s fluo-žltou.

Jediná vec, ktorú by som týmto rukaviciam vytkla, je veľkosť. Ale na to sme už pri talianskych výrobkoch zvyknutí. Stačí si objednať o číslo väčšiu veľkosť a bude to ok. Ja normálne nosím veľkosť S alebo M a pri týchto som potrebovala L.

Cena: 45€

 

CASTELLI MORTIROLO

Rukavice sú vyrobené z GORE-TEX INFINITUM™ WINDSTOPPER® tkaniny, ktorá je mimoriadne vetruodolná, zatiaľ čo udržiava vašu pokožku v teple a zaručuje priedušnosť. Čo sa výstelky týka, sú použité dva druhy flísu – jemnejší na spodnej časti a o niečo „huňatejší“ na vrchnej časti. Tieto rukavice sú aj podľa výrobcu vhodné do mienejších podmienok (od 7°C do 15°C), ale majú množstvo iných výhod. Sú veľmi dobre prepracované so šikovnými detailmi. Najväčšou výhodou týchto rukavíc je podľa mňa nepremokavý YKK® zips, ktorý, ako vidíte na obrázku, ide krížom od palca až po zápästie. Vďaka tomuto sa rukavice obliekajú a vyzliekajú naozaj veľmi ľahko. Reflexné Castelli logo na ukazováku a GORE-TEX INFINITUM™ logo na zápästí sú dostatočné. Rukavice majú na dlani dlhé silikónové pásiky, ktoré zaručujú dobrý grip. Taktiež na vnútornej strane ukazováka a prostredníka sú dlhé silikónové pásy – na toto som sa tešila, lebo som si myslela, že budem vedieť ovládať touch screen na mojom telefóne, ale bohužiaľ, opak je pravdou. Tieto pásiky sú tam kvôli gripu a nie na ovládanie telefónu. Rukavice sú mimoriadne ľahké (79g) a môžete si vybrať z troch farebných kombinácii: light black, saville blue a dark grey so zeleným zipsom.

Cena: 75€

ALÉ WINTER

Univerzálne zimné rukavice vhodné do teplôt od -2°C do 8°C. Vrchná časť rukavice je vyrobená zo 100% polyesteru, dlaň je zo 100% polyamidu, ktorý pripomína semiš. Výstelka je taktiež zo 100% polyesteru podobnému flísu. Rukavice majá krikľavo žlté detaily avšak vôbec žiadne reflexné prvky. Na konci oboch ukazovákov je príšivka z akéhosi materiálu, vďaka ktorému je možné ovládať touch screen na smart telefóne. Zapínanie je na suchý zips a rukavice sa obliekajú a vyzliekajú relatívne ľahko. Na dlani je silikónová potlač a dokonca aj gélová výstelka. Rukavice nemajú froté palec. Za mňa pomer cena / výkon nie úplne najlepší.

Cena: 69€