GPS hodinky na výjazd>

Žijeme v dobe dátovej. Takmer všetko vieme nejakým spôsobom odmerať a aplikácie, ktoré tieto dáta vedia spracovať sú skutočne fascinujúce. Patrím k tej skupine, ktorá jednoducho chce vedieť koľko kilometrov prešla v teréne, aký bol priemerný, ale aj najvyšší pulz. Častokrát mi spadne sánka keď zistím akou maximálnou rýchlosťou sa môj bike so mnou rozbehol atď. atď. A k tomuto všetkému postačia GPS hodinky. Moje už síce patria medzi dôchodcov v tejto kategórii, ale keďže stále slúžia a to na čo ich potrebujem spĺňajú, tak nemám dôvod ich meniť za novšie (keďže som tento článok pripravoval dlhšie toto už nie je úplne pravda, ale keďže nové hodinky mám ešte len 3. deň svoje skúsenosti s týmito hodinkami opíšem v inom príspevku). Čiže čo konkrétne na svojich hodinkách využívam resp. považujem za dôležité?

  1. Hrudný pás, ktorý mi počas celého výjazdu meria pulz. Hlavne pri dlhých a strmých výšľapoch môj zrak sem-tam spočinie na hodinkách, aby som si skontroloval svoj pulz, ktorý niekedy dokáže vyskočiť do ozaj vysokých čísel. Najmodernejšie modely hodiniek už vôbec nepotrebujú na meranie pulzu hrudný pás - merajú ho priamo zo zápästia, avšak skúsenosti mnohých ukazujú, že táto technológia ešte vyžaduje nejaké tie vylepšenia, keďže sú momenty, kedy pulz nedokážu merať buď presne alebo v niektorých momentoch vôbec.
  2. Aktuálna rýchlosť, prejdená vzdialenosť a celkový čas od začiatku jazdy sú ďalšie tri parametre, ktoré mi hodinky konštantne na displaji ukazujú. Hlavne informácia o prejdenej vzdialenosti je pre mňa veľmi dôležitá špeciálne v prípadoch, keď sa po celý čas vzdiaľujem od domova, aby som jednak vedel zhodnotiť svoje sily na návrat a spolu s celkovým časom, aby som vedel zhodnotiť, kedy už nastáva moment, kedy je potrebné “bajk” otočiť a smerovať domov, či už kvôli stmievaniu alebo inej časovej povinnosti.
  3. V neposlednom rade všetky zaznamenané informácie o jazde si doma viem stiahnuť do počítača, aplikácia mi vykreslí celú prejdenú trasu a umožní analyzovať maximálny tep, maximálnu rýchlosť, prejdenú vzdialenosť a mnoho ďalších užitočných informácií.

A tu prichádza skutočné čaro GPS hodiniek. Dáta, ktoré zobrazujú priamo hodinky sú síce vyčerpávajúce, avšak omnoho viac informácií je možné vyčítať po stiahnutí dát v na to určenej aplikácii. Keďže používam hodinky Garmin, tak v mojom prípade je to aplikácia Garmin Connect.

Ako vidieť na obrázku vyššie, aplikácia vykreslí grafy profilu trate (zelená), rýchlosti (modrá) a v prípade, že hodinky merajú aj pulz tak tretí graf (červená). Všetky tieto informácie vie aplikácia zobraziť či už podľa času na osy x alebo podľa prejdenej vzdialenosti. Taktiež celý výjazd vykreslí aplikácia do google mapy, ktorú je možné priblížiť, vzdialiť podľa potreby a v prípade, že chcete zistiť v ktorom úseku ste mali napríklad najvyšší tep alebo najvyššiu rýchlosť, jednoducho kurzorom myši prejdete na tú časť grafu a na mape rovno vidíme miesto, kde presne sme v danom čase boli.

Veľmi užitočnou informáciou sú nastúpané metre, najvyšší a najnižší bod výjazdu, priemerný a najvyšší tep počas výjazdu, celkový čas výjazdu vrátane celkového času v pohybe, priemerná rýchlosť, maximálna rýchlosť.

Samozrejmosťou sú základné informácie, ktoré zobrazujú aj hodinky ako prejdená vzdialenosť, maximálny tep, priemerný tep. Aplikácia taktiež doplní informáciu o vonkajšej teplote v daný čas výjazdu, čiže v prípade, že jazdíte tú istú trasu opakovane a časy sa výraznejšie odlišujú, tak jedným z faktorov može byť práve počasie. V takomto prípade, kedy potrebujeme porovnať 2 rovnaké výjazdy nám aplikácia umožňuje urobiť porovnanie vybraných výjazdov.

Podobne ako veľmi populárna aplikácia Strava obsahuje aj Garmin známe segmenty, čo sú vlastne často jazdené úseky mnohými cyklistami. Takto na diaľku viete porovnať ako je na tom vaša výkonnosť. Pre lepšiu predstavivosť, segmentom môže byť kopec. V prípade, že viete, že sa jedná o segment, tak niektorí tomu skutočne “vytnú”, aby sa v rebríčku posunuli čo najvyššie.

Garmin Connect taktiež umožňuje automatické nahratie výjazdu do iných aplikácií, čiže momentom kedy sa najnovší výjazd nahrá do Garmin Connect, ten ho odošle na vami určené miesta (iné aplikácie). V mojom prípade si takto posielam dáta do Stravy, ktorú používam iba na to, aby mi poslala môj posledný výjazd do ďalšej užitočnej aplikácie - Relive, ktorá vykreslí celú prejdenú trasu do mapy a urobí z toho zaujímavé video (https://www.relive.cc).

V neposlednom rade Garmin Connect poskytuje sumárne dáta za vami vybraté obdobie, čiže viete si spätne pozrieť kolko kilometrov ste najazdili v jednotlivých rokoch, mesiacoch a podobne. Určite užitočné informácie v prípade, že hútate, či predchádzajúci rok bol lepší alebo horší a taktiež za mňa v prípade niektorých komponentov, ktoré vyžadujú servisovanie po určitých prejdených kilometroch si viem veľmi rýchlo a hlavne presne vyhľadať koľko kilometrov som najazdil od posledného servisu a úplne tým vylučujem náhodné hádanie (koľko som tak asi mohol najazdiť od posledného servisu vidlice a pod.?).

Na záver, GPS hodinky nie sú určite najdôležitejšou výbavou, bez ktorej by nebolo možné sadnúť na bicykel. Ak patríte k tým, ktorí nikdy nemali potrebu svoje dáta nejakým spôsobom analyzovať a vyhodnocovať, je to absolútne v poriadku. Najdôležitejšie je vysadnúť do sedla a nesedieť doma. Ak ale naopak patríte k tej skupine, ktorá miluje cyklistiku a to nielen v sedle, ale aj po večeroch doma za počítačom alebo v mobilných zariadeniach, pre tých z vás GPS hodinky určite odporúčam.