5 odporúčaní pre cyklistov v „dobe koronavírusu“

Tagy:
5 odporúčaní pre cyklistov v „dobe koronavírusu“>

Ochorenie Covid-19 spôsobilo to, čo sme doteraz sledovali v katastrofických filmoch. V mnohých krajinách sa zrušili spoločenské, kultúrne aj športové  podujatia. Centrá miest sú vyľudnené. Ľudia sedia doma a čakajú, čo bude ďalej. Prísne obmedzenia majú svoj význam a netreba ich podceňovať. Sú však aktivity, ktoré nám stále umožňujú zhlboka sa nadýchnuť, a to dokonca aj bez rúška. Jednou z možnosti je práve bicyklovanie. Svet sa spomalil, ale nesmie sa zastaviť.

Hýbme sa, bicyklujme, ak je to možné. Cyklistika je super s partiou a tímom, ale nestráca čaro ani ako individuálny šport. 

5 ODPORÚČANÍ NA BIKE

1. Osamelý jazdec

Jazdite samostatne alebo s členom domácnosti. Ideálne v lese, alebo na mieste, kde sa nachádza minimum ľudí. Teraz nie je vhodný čas na jazdenie v skupinách a na vytváranie pelotónu.

2. Jazdite opatrne a nespoliehajte sa na pomoc

Jazdite opatrne. Aktuálne je zdravotnícky personál maximálne vyťažený. Navyše, nemocnice sú pri súčasnom obmedzení pohybu a združovania ľudí najrizikovejším miestom pre šírenie Covid-19. Takže na „machrovanie“ teraz naozaj nie je vhodná chvíľa.

Navyše, majte pri sebe náhradnú dušu, prípadne lepiacu sadu a základné náradie, pumpu. Ak by ste predsa len potrebovali pomoc iných ľudí, zoberte si so sebou aj rúško alebo šatku. Užitočný môže byť aj  cyklistický nákrčník.

3. Na zdravie!

Nezabudnite na pitný režim. Napríklad cyklistická termofľaša udrží teplotu nápoja aj niekoľko hodín. Doprajte si vitamíny, ale  pozor na zbytočne vysoké dávkovanie.  Zinok v organickej forme okolo 10 mg zníži riziko vírusových ochorení, ideálne užívať ráno nalačno. Samozrejme, dobre známy vitamín C (250 až 500 mg) a selén (0,05 mg)  patria medzi účinné doplnky.

Zdroje vitamínov a minerálov hľadajte hlavne v strave. Telo vie najlepšie využiť prirodzené zdroje – teda hlavne z ovocia, zeleniny. Nezabúdajte, že napriek obmedzeniam stále treba tráviť čas na čerstvom vzduchu a potrebujeme slnečné lúče na tvorbu vitamínu D.

4. Dobre sa oblečte

Funkčné tričko, ktoré odvádza pot a udrží vás v suchu. Cyklistická pláštenka, ktorá vás ochráni proti vetru a dažďu. Čiapka a rukavice. Hlavne teraz je dôležité dobre sa obliecť a neprechladnúť, aby nezodpovední jednotlivci ešte viac nezaťažovali zdravotnícky systém.

5. Počúvajte svoje telo!

Myslite na to, že sa chcete nabiť, nie vybiť. Teraz naozaj netreba siliť intenzívnejšie tréningy. Minimálne ich zvážte, pretože aj pretrénovanie spôsobuje stres, čím sa zvyšuje aj pravdepodobnosť ochorenia. Pri vysokej intenzite tréningu je imunita na niekoľko hodín  oslabená a zvýši sa tak riziko napríklad aj vírusových ochorení horných dýchacích ciest.