10 dôvodov, prečo by malo viac žien začať bicyklovať

Tagy:
10 dôvodov, prečo by malo viac žien začať bicyklovať>

Milé dámy, tento článok je určený hlavne pre vás a ak práve rozmýšľate nad kúpou prvého bicykla, možno práve tieto dôvody vám dopomôžu k tomu, aby ste sa na to odhodlali.

„Chcem každého motivovať a inšpirovať. Mojim veľkým cieľom je prilákať viac žien na bicykel.“ Nech vám ako motivácia slúži holandská cyklistka Marianne Vosová, ktorá vo svojej doterajšej kariére získala osem titulov majsterky sveta, dve olympijské víťazstvá a dva tituly majsterky Európy v kategórii žien a jeden titul majsterky sveta v kategórii junioriek.

Podľa štatistík muži bicyklujú trikrát viac ako ženy a takmer štyrikrát dlhšie trasy. Ale dôvodov, prečo by ženy mali začať bicyklovať, je fakt veľa, a preto aj my v Holokolo, ale aj veľa iných cyklistických nadšencov dúfa, že sa do klubu pridá čo najviac dám. Ponúkame vám 10 užitočných rád, ktoré by vás o tom mohli presvedčiť.

Je to dobré pre vaše telo

Pravidelné bicyklovanie je jednoduchá a pritom zábavná forma ako vniesť fyzickú aktivitu do vášho života. Odporúča sa 150 minút miernej až ťažkej fyzickej záťaže týždenne – na bicykli je toto hračka.

Ženy sú od prírpdy náchylnejšie k určitým zdravotným problémom a aj preto je dôležité, aby sme sa starali o svoje telá ako sa najlepšie dá. Jedna z najlepších vecí na bicyklovaní je, že to dokáže naozaj každý. Či ste úplná začiatočníčka alebo nie, môžete si záťaž prispôsobiť svojej kondičke a cieľom.

Ďalšia skvelá vec na cyklistike je, že je prakticky beznárazová, čiže oveľa menej zaťažuje vaše telo, a to hlavne kolená a kĺby. Čo v preklade znamená znížené riziko úrazu. Už pri miernej záťaži viditeľne zlepšuje vašu kondičku a silu.

Je to dobré pre vašu myseľ

Fyzické benefity cyklistiky sú dobre známe, ale čo veľakrát zostáva nepovšimnuté, sú benefity spojené s cyklistikou, ktoré majú priaznivý vplyv na vašu myseľ a dušu. Ženy často (podobne ako aj muži) musia znášať každodenný stres z práce ako aj domáceho prostredia, s čím často súvisia aj úzkosť a depresia. Motivácia na cvičenie a fyzické aktivity sa niekedy hľadá ťažko, avšak byciklovanie je skvelý spôsob ako si prečistiť  hlavu. Len tak vybehnúť na pol hoďku po práci vám zaručene pomôže znížiť hladinu stresu po náročnom dni, a tým zlepšuje vaše mentálne zdravie pedál za pedálom. Radosť z jazdy vie zaručene pozdvihnúť náladu, keď máte pociť, že je toho na vás priveľa.

Pomáha zmierňovať príznaky ženských ťažkostí

Pri menštruácii, kŕčoch, menopauze alebo predmenštruačných syndrómoch sa väčšina žien cíti, že cvičenie je to posledné, po čom túžia. Avšak ľahké cvičenie môže práveže uľahčiť tieto symptómy. Bicyklovanie je vynikajúca voľba, keďže je to beznárazové cvičenie, ktoré prílliš nezaťaží vaše telo.

Posilňuje priateľstvá

Cyklistika je komunita a to veľmi priateľská. Môže to byť veľmi sociálna aktivita a určite vás povzbudí k tomu, aby ste nasadli na váš bicykel a pridali sa k priateľom. Ak sa vám podarí získať skupinku, s ktorou budete bicyklovať pravidelne, plnú kamarátov, ktorí vás budú inšpirovať a povzbudzovať, tak máte vyhraté!

Pomáha vám tráviť viac času s rodinou

Podobne ako s priateľmi môžete tráviť čas na bicykli aj s rodinou. Pretože to dokáže naozaj každý, môžete zapojiť vaše deti aj partnera. Toto vám otvorí dvere k novým príležitostiam ako udržiavať vašu rodinu zdravú a fit, zatiaľ čo spolu trávite kvalitný rodinný čas. Cyklo dovolenky a zážitky sú taktiež zábavné a môžete pri nich zažiť kopu nových dobrodružstiev.

Cyklistické oblečenie je teraz nielen praktické, ale aj veľmi pekné

Dlho bolo problematické zohnať cyklistické oblečenie, ktoré by bolo nielen kvalitné, ale aj spĺňalo estetickú stránku. A to hlavne pre nás, dámy. V 18. storočí museli ženy jazdiť na bicykloch vo velikánskych sukniach, ktoré sa im zasekávali do pedálov a prekážali vo výhľade. Ale odvtedy sme, našťastie, prešli poriadnou evolúciou.

Teraz máme k dispozícii naozaj široký výber praktického a estetického oblečenia. Vďaka nemu sa môžeme cítiť na biku nielen komfortne, ale aj sebavedome. Prezrite si našu dámsku kolekciu na Holokolo – zaručene si niečo vyberiete.

Je to dobré pre planétu

Čím viac ľudí jazdí do práce autom, tým viac sa zvyšujú emisie a škodlivé látky v ovzduší. Ale čím viac nás začne jazdiť do práce na bicykli, tým viac sa zaslúžime o čistejší vzduch a priamou úmerou ovplyvníme naše zdravie a zdravie našich blízkych. Je nám jasné, že to nie je možné každý deň, ale zakaždým, keď si vyberieme ako dopravný porstriedok bicykel, či už do práce alebo len tak do obchodu, prispejeme tým k zdravšej planéte.

Pomáha k lepšiemu pracovnému výkonu

Vo všeobecnosti platí, že zamenstnanci, ktorí bicyklujú do práce, podávajú lepší výkon. Je to hlavne kvôli tomu, že ranné vysedávanie v špičke alebo stresujúca cesta v prepchatej MHD často spôsobuje, že ľudia prídu do práce v zlej nálade hneď zrána. Na druhej strane, cyklisti prídu do práce vysmiati a plní energie, majú zadosťučinenie z ranného trénningu. Toto je veľmi dôležité hlavne ak máte sedavú prácu.

Takže bicyklovanie do práce pomáha ženám k lepšiemu pracovnému výkonu, produktivite a aktivite počas celého dňa, čím potencionálne zvyšuje možnosť kariérneho rastu.

Veľký výber bicyklov na trhu

Trh dnes ponúka množstvo druhov bicyklov na rôzne účely. Ak si neviete vybrať, stačí sa obrátiť na odborníkov, ktorí vám s radosťou poradia. My vám v skratke zhrnieme, aké sú možnosti:

  • Horské bicykle (MTB) – pre nadšencov jazdy v teréne
  • Krosové a trekové bicykle – vhodné na výlety a do ľahšieho terénu
  • Mestské bicykle – na jazdu v meste a každodennú prepravu do práce
  • Elektro bicykle – uľahčite si jazdu a vychutnajte si cyklistiku ako nikdy predtým!
  • Cestné bicykle - pre športovú a pretekársku jazdu na ceste

Zvyšuje sebavedomie a sebaistotu

Asi najdôležitejším dôvodom, prečo by sa ženy mali viac bicyklovať, je, že cyklistika napomáha k zvýšeniu sebavedomia a to v práci, doma a vo všetkom, čo robíte.

Každý kúsok času, ktorý si dokážete ukradnúť len pre seba, milé dámy, sa môže pozitívne pripísať k vašej sebaistote. S cyklistikou sa dostanete do formy, budete sa cítiť dobre a stretnete nových priateľov, čo vám určite zdvihne sebavedomie v každej oblasti vášho života. Je to niečo, na čo môžete byť hrdá. Hlavne keď budete cítiť ako sa zdokonaľujete, zrýchľujete a dokážete prejsť viac a viac kilometrov.

Tak do toho, dámy! Vo svete je toľko žien, ktoré sú úspešné vďaka cyklistike a naozaj neexistuje nič, čo by mohlo zabrániť v úspechu aj vám.