POSTAVIŤ SA JARNÉMU POČASIU ČELOM

Tagy:
POSTAVIŤ SA JARNÉMU POČASIU ČELOM>

Prednedávnom ma pobavil jeden citát, s ktorým sa s vami rád podelím: „každý hovorí o počasí, ale nikto pre to nič neurobí“ – Mark Twain. Úplne sa s týmto výrokom stotožňujem a viackrát sa zamyslím, čo môžem urobiť ja, aby som sa dokonale prispôsobil počasiu, ktoré ma na mojej trase čaká. 

Príchod prvých slnečných a relatívne teplých dní po zimnom období vytiahne na cesty a cyklotrasy milovníkov cyklistiky užiť si prvé kilometre. Pripomína mi to každoročnú informáciu zo strany lesníkov, že medvede sa budia zo zimného spánku. Istotne poznáte eufóriu a pocity, ktoré cyklista prežíva pri prvej jazde v novej cyklo sezóne. Avšak tieto prvé výjazdy nemávajú vždy ideálne, resp. úplne komfortné podmienky. Okrem kondičky, ktorá je
po zimných mesiacoch ešte stále na bode mrazu, veľkú úlohu zohráva aj nestabilné počasie. Práve preto netreba zabúdať na zlaté pravidlo: „neexistuje zlé počasie, iba zle oblečený cyklista“. 

Samozrejme, sú medzi nami cyklisti, ktorí sa venujú cyklistike celoročne, aj v zime. Týmto im chcem vzdať hold a uznať, že ich obdivujem. Každý nadšenec športov v zime potrebuje mať vybavený šatník predovšetkým dobrým funkčným oblečením, základnou a vrchnou  vrstvou. Zateplené dlhé nohavice, zateplená a vetru odolná bunda musí byť taktiež povinnou výbavou. Ja osobne preferujem tradičné zimné športy na snehu a ľade, napríklad bežkovanie, lyžovanie, zimnú turistiku či hokej. Na cyklistiku samozrejme nezabúdam. Kontakt s bicyklom treba udržiavať, preto valce v interiéri sú využívané počas dlhých zimných večerov. 

 

PO ZIME PRICHÁDZA JAR

Keď sila slnečných lúčov začne naberať na obrátkach a zmiznú aj posledné zasnežené miesta, cesty sa začnú hmýriť kolegami cyklistami. Pre mňa je to znamením vyvetrať bicykel konečne aj v exteriéri. Cyklistom spod Vysokých Tatier svitá nádej na prvé jarné jazdy niekedy začiatkom marca, záleží však od sily a dĺžky zimného obdobia. V tomto jarnom období
je počasie dosť „vrtkavé“. Poznáte to, jeden deň príjemné teplé počasie, kedy slnko láka vyhrnúť si rukávy a druhý deň výrazne ochladenie s ostrým vetrom či miernymi prehánkami, ktoré sa ešte občas zmiešajú so snehom. Samozrejme aj príchodom prenosov z prvých pretekov či jarných klasík na televízne obrazovky je cyklista motivovaný vysadnúť na svoj bicykel a začať „naplno“ jazdiť. 

Predtým, ako vysadnem na bicykel, určím si, ako asi bude vyzerať moja trasa. Pri chladnejšom jarnom počasí jazda netrvá dlhšie ako 1,5 hodiny. Zvažujem, či to budú kopce, ktoré nadmorskou výškou znižujú teplotu, či trasa povedie cez les, ktorý aspoň čiastočne zabráni nástrahám vetru. Sledujem taktiež aj predpoveď počasia z viacerých hydrometeorologických stránok. Občas mám pocit, že pri toľkých informáciách by som mohol konkurovať vzdelanému meteorológovi. Zaujímam sa okrem teploty, pocitovej teploty aj o smer i nárazy vetra či percentuálnu pravdepodobnosť zrážok. Dobre, počasie si nevyberiem, ale oblečenie áno a práve tento dôležitý výber nasleduje. 

Práve kvôli počasiu pripomínam, že dobré a kvalitné oblečenie je v tomto období mimoriadne dôležité. Oblečenie, ktoré cyklistovi svojimi vlastnosťami zabezpečí ideálny komfort pri jazde v každom ročnom období. Ja osobne som svoj cyklo-šatník nemal ideálne vybavený hneď. Postupne som zisťoval informácie o materiáloch a novinkách na trhu cyklistického, resp. športového oblečenia. Tak som si postupom času vyskladal šatník
z viacerých kúskov do rôznych podmienok počasia.  

Do chladnejšieho počasia osobne preferujem dlhé zateplené nohavice alebo funkčné nohavice, funkčné tričko určené do potrebnej teploty, klasický dres a na vrch zateplenú bundu alebo dres s dlhým rukávom. Ak ma moja trasa zavedie na kopec, po ktorom nasleduje zjazd, vtedy vyberám z vrecka bundy vestu. Ak však zjazd bude dlhší a cítim na tele pot, vtedy je výborná tenká pláštenka, ktorá čiastočne eliminuje chladný pocit z odporu vzduchu. 

 

KAŽDÁ MALIČKOSŤ SA POČÍTA

Okrem dobrého oblečenia ponúka trh s cyklistickými potrebami rôzne doplnky, ktoré sú výborným pomocníkom pri vrtochoch počasia. Ja osobne považujem za najdôležitejšie doplnky môjho jarného outfitu návleky na tretry, čiapku alebo šatku a rukavice.  Základom je mať nohy v teple. Preto okrem dobrých ponožiek ochránia pred chladom aj návleky
na tretry, či už celé alebo na špičky tretier. Trocha potu na hlave a vietor je veľmi nepríjemná kombinácia a to už nehovorím o následkoch, preto čiapka alebo šatka sú výbornou voľbou. Rukavice zas zabránia zájsť chladu až za nechty. 

Niekedy je príjemné vyjsť si na malý cyklovýlet, kedy sa môžete zastaviť v nejakej kaviarni a občerstviť sa. Niektoré trasy však takúto možnosť neposkytujú. Aby sme sa vyhli dehydratácii aj v chladnejšom počasí, je potrebné patrične prispôsobiť svoju výbavu a pripraviť si dostatok tekutín. Nemyslím, že by bolo vhodné brať so sebou 1,5 l termosku s hrnčekom, len aby som mal pocit príjemnej občerstvovačky. Výborným riešením je termo fľaša, ktorá dokáže udržať teplotu nápoja približne dve hodiny, čo je úplne postačujúce
pri kratších jarných cyklistických etapách. 

Dovoľte mi dať vám ešte poslednú radu pri „vyzbrojovaní“ sa na jarnú etapu na bicykli. Netreba zabúdať na kratšie dni v porovnaní s letnými mesiacmi. Preto nielen vy,
ale aj ostatní ocenia vaše reflexné prvky, vďaka ktorým neujdete ani jednému oku. Samozrejme, v prípade mokrej vozovky alebo hroziaceho dažďa siahnite aj po jednoduchom a odoberateľnom blatníku pod sedlo. 

 

ZÁVER

Príjemný teplý vánok, slnko, ktoré hreje na chrbát, na tele iba jedna vrstva cyklo-oblečenia. Toto sú ideálne podmienky, ale ten, kto chce zažiť čaro cyklistiky pozná, že aj menej ideálne podmienky sú zárukou športového zážitku. Som skutočne toho názoru, že neexistuje zlé počasie, iba nevhodne oblečený športovec, preto sa osobne teším z tohto jarného obdobia, kedy môžem začať plniť všetky výzvy, ktoré na mňa túto sezónu čakajú.