Návleky na tretry na zimnú bikovačku.

Tagy:
Návleky na tretry na zimnú bikovačku.>

Ak bikujete aj v zimných mesiacoch, tak patríte bez pochyby medzi vášnivých cycklistov s poriadnou zimnou výbavou. A určite vám vo výbave nechýbajú ani návleky na tretry – avšak, nech skúšate akékoľvek (ne)overené triky (sáčky, alobal, potravinárska fólia), prsty na nohách vám stále omŕzajú, čo v konečnom dôsledku kazí radosť z jazdy.

V Holokolo máme v ponuke rôzne druhy návlekov na tretry, avšak v tomto blogu sa budeme sústrediť hlavne na tie do najnižších teplôt, aby ste si mohli ešte užiť jazdy aj počas zimy.

SANTINI VEGA EXTREME

Vonkajšia vrstva týchto návlekov je vyrobená z PU materiálu (polyuretán), ktorý je úplne vode a vetruodolný. Vnútorná vrstva je zo Super-Roubaix flísu a špička návleku je navyše zateplená Alpha POLARTEC® izolačným materiálom. Tieto návleky sú zatiaľ najlepšie a najteplešie, ktoré som vyskúšala osobne. Vrelo odporúčam! Jedinou nevýhodou týchto návlekov by mohol byť pomerne úzky rozmer na vrchnej časti – pre cyklistov so širokými lýtkami by to mohlo znamenať, že ich nedopnú, resp. dopnú s ťažkosťami.

Reflexné prvky: Santini logo na prednej časti. Chýba mi tam niečo viditeľné aj na zadnej časti.

Zapínanie a obúvanie: vodeodolný zips, ktorý je situovaný na vonkajšej strane. Zips je dostatočne pevný a odolný. Návleky sa obúvajú pomerne ľahko vďaka širokému suchému zipsu, ktorý vedie kolmo cez chodidlo. Pri obúvaní odporúčam navliecť na nohu návlek ako prvý ešte pred obutím tretry a následne ho potom pretiahnuť cez zvršok tretry. Nie sú úplne vhodné na MTB tretry, keďže hroty na špicy tretry pri kráčaní návlek ľahko rozderavia.

Teplotný rozsah: výrobca udáva teploty od -8°C do +5°C. Ja som ich testovala v cca -2/3°C pri pomerne dlhej jazde a jedinýkrát, key som cítila chlad na prstoch na nohách, bolo pri zjazde z kopca. Pri jazde na rovine som mala nohy úplne v teplúčku, aj keď napríklad na prsty na rukách mi bola fakt zima. Poznámka – pod tretrami som mala obuté ponožky z vlny.

Vodeodolnosť: 5/5 – úplne vodeodolné

Cena: 79€

 

CASTELLI RoS 2

Názov týchto návlekov RoS (Rain or Shine) znamená, že sú vhodné (takmer) do každého počasia. Či už na suché a slnečné jazdy, tak aj na upršané a mokré dni. Mne osobne sa veľmi páči tento dizajn, kombinácia materiálov a výška návleku sú nielen funkčné ale tiež oku lahodiace. Celý predný panel návleku má podšívku z Polartec® PowerStretch® flísu a bočné panely sú vodeodolné, podšité 3-vrstvovým flísom.

Reflexné prvky: výrazné na päte, avšak pri tomto modeli mi chýba reflexný prvok na prednej časti.

Zapínanie a obúvanie: vodeodolný YKK® zips po celej bočnej strane. Zips je pomerne pevný. Skúšala som ich obúvať na tretru – nie je to úplne ľahké, aj keď materiál je pomerne strečový a zadné pútko tiež pomôže. Na spodnej časti sú návleky vykrojené na kufre a pätu, nerozopínajú sa.

Teplotný rozsah: výrobca udáva 0°C až 14°C, takže skôr do miernejšej zimy.

Vodeodolnosť: 5/5 – úplne vodeodolné

Cena: 90€

CASTELLI INTENSO UL

Tieto návleky by som odporučila do chladných avšak suchých podmienok. Predná časť je vyrobená z GORE-TEX INFINITUM™ WINDSTOPPER® materiálu, ktorý je priedušný, zároveň však chráni vaše chodidlá pred vetrom a udržuje ich teplé. Návleky sú zateplené veľmi príjemným flísom, ktorý takmer pripomína plyš. Zadná časť návleku je z neoprénu, ktorý chráni vaše nohy pred šliechajúcou vodou a vďaka strečovým vlastnostiam neoprénu umožňuje aj ľahšie navliekanie. Tieto návleky používajú aj profesionalni jazdci z tímu Ineos. Navyše si môžete vybrať zo štyroch farebných prevedení.

Reflexné prvky: dva pásy na zadnej strane a reflexné logo na vonkajšom boku.

Zapínanie a obúvanie: YKK® zips po celej dĺžke zadnej strany návleku, ktorý je z vnútornej časti prekrytý neoprénom po celej dĺžke. Podobne ako pri Santini Vega Extreme, aj tieto návleky majú suchý zips na spodnej časti, čo umožňuje veľmi ľahké obúvanie a vyzúvanie. Vhodné ako na cestné tak aj na MTB tretry.

Teplotný rozsah: výrobca udáva 0°C až 14°C, takže skôr do miernejšej a suchej zimy.

Vodeodolnosť: ako som už spomínala, návleky vás ochránia pred špliechajúcou vodou z cesty, ale na poriadne upršanú jazdu by som ich neodporúčala.

Cena: 70€

 

ALÉ WINTER

Návleky sú vyrobené z 3 mm neoprénu, majú zosilnenú špičku a výšku 22 cm, čo môže vyhovovať jazdcom so širšími lýtkami. Dostatočne vás ochránia pred vodou, avšak nie sú zateplené flísom ani ničím podobným, takže určite si obujte teplé ponožky (najlepšie Merino).

Reflexné prvky: reflexná päta a pútko. Určite by som privítala ešte niečo aj v predu alebo na bočnej strane návleku.

Zapínanie a obúvanie: vodotesný zips po celej dĺžke zadnej strany návleku, ktorý je na vrchu prekrytý. Už spomínané pútko na päte určite uľahčí obúvanie, ktoré je vďaka strečovým vlastnostiam neoprénu menej náročné. Na spodnej časti má návlek výstrihy na kufre a pätu, ale nerozopína sa. Neodporúčala by som ich na MTB tretry.

Teplotný rozsah: dodávateľ udáva 0°C až 8°C.

Vodeodolnosť: vďaka 3 mm neoprénu sú návleky vysoko vodeodolné.

Cena: 44€

CASTELLI DILUVIO UL

Tohtoročná novinka od Castelli, ktorá kombinuje bestsellery Diluvio C a Diluvio Allroad. Prémiový 3mm neoprén chráni vaše chodidlá pred vodou a do určitej miery aj pred chladom. Návleky majú utesnené švy, takže voda sa nedostane dovnútra ani tadiaľ.

Reflexné prvky: veľké Castelli logo na boku plus reflexný obdĺžnik na päte. V týchto návlkekoch vás už snáď šoféri v tme neprehliadnu.

Zapínanie a obúvanie: zadný YKK® zips po celej dĺžke návleku a suchý zips na spodnej čast zaručia nielen veľmi ľahké obúvanie a vyzúvanie, ale sú vhodné na akýkoľvek typ tretry.

Teplotný rozsah: dodávateľ udáva 2°C až 14°C.

Vodeodolnosť: vďaka 3 mm neoprénu sú návleky vysoko vodeodolné.

Cena: €50