Odborník odporúča: Čo si obliecť na skorú jarnú cyklistiku?

Tagy:
Odborník odporúča: Čo si obliecť na skorú jarnú cyklistiku?>

Jarná cyklistika je pre mnohých cyklistov tou najkrajšou v roku. Lenže dokáže byť zradná premenlivým počasím. Prečítajte si rady od nášho odborníka Dominika, ako sa „nahodiť“ na jarné bicyklovanie.

Na obed svieti slnko a teplomer ukazuje dvadsať stupňov, no večer vás v lese prekvapí dážď a teplota menej ako desať stupňov Celzia. Zahriatie a spotenie sa v dlhom stúpaní na vrchol, a hneď potom rýchle vychladnutie v zjazde. Pri bicyklovaní v marci či v apríli je často potrebné striedanie počtu vrstiev oblečenia.

Odporúčame riadiť sa základným pravidlom: Vždy si radšej zoberte so sebou viac vrstiev oblečenia, ktoré si jednoducho viete zložiť do vreciek, ak ich práve nechcete mať oblečené. Aj preto je dobré mať na bicykli kapsičku, aby ste mali vrecká na drese voľné na uloženie rezervného oblečenia.     

Ako prvú vrstvu odporúčame tričko Six2 TS2 s dlhým rukávom. Je vyrobené z najľahšieho a najviac priedušného polypropylénového materiálu na trhu v kombinácii s pravými uhlíkovými vláknami. Tkanina zaisťuje prenos tepla a má antistatické vlastnosti, ktoré chránia telo od elektrického náboja spôsobeného trením viacerých syntetických tkanín navzájom.

Ako druhá vrstva sa hodí dres Santini Svolta Winter. Je zateplený, a zároveň priedušný. Vzadu má vrecká, do ktorých si môžete zobrať ďalšie vrstvy do zálohy. Napríklad ultraľahkú a aerodynamickú vestu Alé Light Pack, ktorá sa dá ľahko zložiť. Podobne praktická je na rýchlu ochranu pred zhoršenými poveternostnými podmienkami bunda Agu Essential Rain. Je priedušná a nepremokavá. A tiež sa zmestí do zadného vrecka dresu. Tieto tri spomínané vrstvy tak môžete jednoducho kombinovať podľa vývoja teploty a zrážok.

Na nohy sa k nim hodia nohavice s trakmi a spodným zipsom Biemme Item Winter. Sú vyrobené z materiálu Super Roubaix s NanoTech technológiou. To znamená, že sa vám nepremočia a oceníte ich odolnosť proti vode. Doplniť ich môžete druhou vrstvou, a to elastickými termo návlekmi na nohy Biotex Thermal. Zaručujú tepelnú ochranu svalov nôh, efektívne odvádzajú pot a udržujú pokožku suchú.

Užitočným jarným doplnkom je aj cyklistická čiapka Castelli Ros prispôsobená premenlivému počasiu. Trik je v tom, že predný panel odolný voči vetru a vode sa dá sklopiť pre úplnú priedušnosť alebo aj opačne pre dokonalú ochranu. Navyše, tkanina Pertex je mimoriadne tenká, aby sa čiapka zmestila pod prilbu.