Ako si udržať chodidlá v teple a suchu počas zimnej jazdy?

Tagy:
Ako si udržať chodidlá v teple a suchu počas zimnej jazdy?>

V dnešnom článku sa budem venovať na prvý pohľad celkom obyčajnej téme. Čo môže byť ťažké na tom, ako sa mám obliecť, ak je vonku zima? Problematika správneho obliekania hlavne v zimných mesiacoch je pre veľa ľudí veľká neznáma a často sa riadia pravidlom: ,,čím viac vrstiev, tým lepšie“. Túto chybu som robil aj ja, keď som s cyklistikou začínal. Dnes sa hlavne zameriam na chodidlá a na to, ako zabezpečiť, aby zostali počas celej jazdy v teple a suchu za každých podmienok.  

Kvalitné oblečenie

Počas teplých letných dní je viac menej jedno, aký dres máme oblečený. Samozrejme, že kvalita materiálov dokáže urobiť veľký rozdiel aj na letnom oblečení. Väčší rozdiel v kvalite oblečenia je badateľný hlavne pri tom zimnom. Preto by oblečenie nemalo predstavovať položku, na ktorej sa budete snažiť ušetriť nejaké to euro. Investícia do kvalitného zimného setu sa vám vráti v podobe pohodlia a ochrany pred chladom a vetrom. 

Pri výbere kvalitného oblečenia zohráva hlavnú úlohu materiál. Ten v konečnom dôsledku udáva aj cenu. Oblečenie do chladnejších podmienok by malo byť v prvom rade odolné voči vetru, ale zároveň aj funkčné čo sa týka odvádzania tepla. Nesmiem zabudnúť aj na vode odolnosť, ktorá je dôležitá hlavne na spodnej časti oblečenia. Hromadenie tepla, ktoré pri tak náročnej fyzickej aktivite, ako je bicyklovanie predstavuje riziko hlavne v tom, že sa naše telo rýchlo spotí. A to je hlavne počas zimy veľký problém. Mokré telo a chlad väčšinou nepredstavujú nič dobré, a prinajmenšom to vždy skončí aspoň nádchou. Na našej stránke nájdete kúsky top svetových značiek cyklistiky, ako aj kvalitné zimné sety z edície HOLOKOLO. Je už na vás aký kúsok si vyberiete. Každý z nich zabezpečí, že bicyklovanie v zime budete milovať.

Ochrana chodidiel

Ochrana chodidiel počas zimy zvykne byť achillovou pätou každého začínajúceho cyklistu. Základná ochrana je jednoznačne vo forme termo ponožiek určených na bicykel. Správne zvolené ponožky ochránia chodidlá, no len do určitej teploty. Chybu, ktorú robí určite veľa ľudí, a ktorú som robil aj ja je, že som si dával dva alebo viac párov ponožiek, čo malo presne opačný efekt, ako som očakával. Nakoľko je noha v tretrách stlačená, tak sa obmedzí aj prúdenie krvi do chodidla (najmä do prstov) a tak vám začne byť zima už po pár minútach. Takže do tretry patrí vždy len jeden pár kvalitných zateplených ponožiek. Ponožky a tretry v zime určite stačiť nebudú, a tak je potrebné zvoliť lepší druh ochrany. Na trhu je mnoho spôsobov, ako zabezpečiť, aby nohy boli v pohodlí a teple počas celej jazdy. Najzákladnejšie delenie predstavujú návleky na tretryzimné tretry, špeciálne určené do chladnejších podmienok. Existujú aj návleky určené do dažďa, ale dnes sa hlavne zameriame na tie, ktoré sú určené do chladných podmienok. 

Návleky predstavujú akúsi ,,ponožku” ktorá sa natiahne na tretry a tak zabráni prenikaniu chladného vzduchu na chodidlo. Materiál, z ktorého sú návleky vyrobené je elastický a môže mať rôzne zloženie, od lycry až po neoprén. Každý materiál má svoje výhody a nevýhody. Tak, ako pri oblečení, aj návleky by mali disponovať odolnosťou voči vode a vetru. Spôsob udržiavania tepla je tiež veľmi dôležitý, nakoľko chodidlá sú najbližšie k zemi a studený vzduch najviac preniká od spodku tretier. To je ďalšie kritérium, na ktoré treba brať ohľad. Kvalita návlekov sa odvíja od ceny a z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že lacnejšie návleky sa skôr začnú trhať. Hlavne v náročnejšom teréne, kedy je potreba aj prejsť pár krokov. Okrem kvalitného oblečenia nájdete na stránke Holokolo aj široký výber návlekov.  Niektoré z nich spomenula Katka vo svojom blogu, kde porovnávala návleky od rôznych výrobcov. 

Zimné tretry vyzerajú oproti klasickým na prvý pohľad viac robustne, ale majú oproti návlekom hneď niekoľko výhod. Tou prvou je dlhšia výdrž ako pri návlekoch, u ktorých je väčšia šanca, že sa pretrhnú alebo inak poškodia. Ďalej sú zimné tretry presne určené na jazdenie v zime. A tak aj ochrana, ktorú ponúkajú je na úplne inej úrovni. Z vnútra sú o niečo hrubšie a z vonkajšej strany majú vetru a vodeodolnú úpravu. Výhodou je aj to, že si nezničíte tretry, v ktorých jazdíte počas sezóny. Nevýhoda môže byť vyššia cena a vzhľad, ktorý je ale na úkor pohodlia a ochrany. Osobne by som tieto zimné tretry odporučil tým, ktorí trávia aj v zime dlhé hodiny na bicykli. 

Okrem návlekov a tretier existujú aj iné spôsoby ako sa chrániť pred zimou. Domáce vychytávky nedokážu plnohodnotne nahradiť funkciu návlekov alebo tretier, no svoj účel si vedia splniť celkom dobre. Keď som začínal s cyklistikou a moju výbavu na bicykel tvorila prilba a dres zo second handu, tak mi tieto vychytávky častokrát pomohli. Alobal na konci chodidla je asi najviac známy spôsob, ako si udržať chodidlá v teple, keďže hlavne od prstov nám začína byť najviac zima. Tento trik som vylepšil ešte tým, že na alobal som natiahol igelitový sáčok ktorý predstavoval ,,vetruvzdornú membránu”. Na počudovanie to fungovalo celkom dobre. S inou vychytávkou prišiel raz môj kamoš, kedy si na tretru vyrobil návlek zo starej termo ponožky. Poprípade si môžete prelepiť vetracie dierky na tretrách lepiacou páskou na koberce, čo zabráni, aby studený vzduch prenikal k vášmu chodidlu. 

V konečnom dôsledku je jedno, ako dobre budete chránení proti zime, tá si aj tak vždy nájde cestu a po istom čase vám začne byť zima. Bicyklovanie v zime, ako som už spomínal v minulom článku, by malo byť hlavne o zábave a nie o naháňaní wattov a pretekaní sa.