Ktoré doplnky by vám nemali chýbať na bicykli v zime?

Tagy:
Ktoré doplnky by vám nemali chýbať na bicykli v zime?>

S prichádzajúcou zimou a mrazivým počasím sa treba tiež viac obliekať na bicykel. Okrem teplejšieho nepremokavého oblečenia a funkčnej spodnej vrstvy je vhodné si v zime pribaliť ďalšie doplnky, bez ktorých ste sa napríklad počas jesene dokázali zaobísť.

Návleky

Návleky na ruky, na nohy, na tretry. Čo s tým robiť a ako ich využiť v zime? Návleky na nohy sa dajú využiť v zime ako spodná vrstva pod cyklistické nohavice. Nie každému môže vyhovovať pridanie spodnej vrstvy v podobe spodkov pod cyklistickou vložkou, a tak sú návleky vhodnou alternatívou, ako predísť odreninám, ale aj zmrznutým svalom na nohách.

Zimné návleky na tretry sú vhodným variantom, pokiaľ sa vám nechce kvôli pár vychádzkam nakupovať zimné cyklistické tretry. Návleky vám doprajú komfort teplých nôh, a zároveň pohodlie obľúbených topánok.

Zimné rukavice

Ak máte drahé oblečenie na bicykel a stále je vám zima, najskôr bude chyba v rukaviciach. Z rúk a nôh sa telesné teplo najrýchlejšie vytráca, pokiaľ je vám teda zima na ruke, pociťujete zimu na celom tele. Pri výbere zimných rukavíc nie je vhodné šetriť a oplatí sa do nich zainvestovať viac. O tom, ako postupovať pri výbere zimných rukavíc, sme si povedali v tomto článku.

Rozhodne si nevystačíte iba s letnými dlhoprstými rukavicami. Lyžiarske rukavice sú jednou z použiteľných možností, s ich použitím je ale tiež spojená menšia ovládateľnosť bicykla.

Čelenka, čiapka

Samotná cyklistická prilba býva navrhnutá tak, aby okolitý vzduch prúdil okolo hlavy, čím sa hlava chladí v letných dňoch. Tento jav ale nie je úplne žiaduci v zime, kedy je potrebné zahriať aj uši a hlavu. Ženy majú výhodu prirodzeného zateplenia hlavy vďaka dlhým vlasom, vystačia si preto iba s čelenkou chrániacou uši, u mužov je vhodnejšie použitie tenkej čiapky chrániacej pred prechladnutím celú hlavu.

Nákrčník

Hoci zimné bundy majú vysoký golier, odporúčam použiť aj nákrčník. Nákrčníky sú väčšinou z tenkého materiálu, ktorý ľahko pretiahnete pod zapínaním prilby a zaistíte si tak, že vám do bundy nepôjde okolo krku studený vzduch. Pokiaľ sú vonkajšie teploty výrazne pod bodom mrazu, môžete si nákrčník pretiahnuť aj cez ústa, vďaka čomu nebudete dýchať ľadový vzduch.

A čo ďalej?

Ak jazdíte na mokrej ceste, zabudnite na estetiku bicykla a prirobte si aspoň zadný blatník. Vďaka blatníku vám nebude striekať voda od zadného kolesa priamo na chrbát, vďaka čomu si pocit tepla na bicykli užijete o niečo dlhšie. Napriek tomu, že je väčšina zimných búnd vodeodolná, po dlhšej dobe a niekoľkých praniach všetky premoknú. Pokiaľ sa vám nechce po každom vypraní bundu impregnovať, dajte si na bundu ešte pláštenkovú vestu, vďaka čomu zostanete v suchu aj po zhoršení vlastností zimnej bundy.

Záver

Pokiaľ v zime vyrážate na bicykel, vždy myslite na to, že skôr alebo neskôr navlhnete či prechladnete. Dajte si preto záležať na tom, aby vrchné vrstvy vášho oblečenia boli vodeodolné a vetruodolné. Ak si chcete užiť dlhšiu prechádzku, pribaľte si so sebou náhradné rukavice a čiapku, aby ste boli pripravení pre prípad navlhnutia. Pokúste sa pri zimných vychádzkach vynechať zastávky na kávu, pri ktorých sa síce v kaviarni zahrejete, následne ale po vyjdení budete pociťovať väčší pocit zimy ako pred zastavením.