Ako si vybrať zimné rukavice? Tieto tipy musíte poznať!

Tagy:
Ako si vybrať zimné rukavice? Tieto tipy musíte poznať!>

Výber cyklistických rukavíc je často podceňovaný. Hoci sa jedná na prvý pohľad o zanedbateľný kúsok oblečenia v porovnaní so zvyškom výbavy, je vhodné si dať pri ich výbere záležať. Prečo vôbec rukavice na bicykel nosiť? A ako si vybrať tie správne?

Cyklistické rukavice slúžia ako základný bezpečnostný prvok ochraňujúci vás pred nechceným pádom spôsobeným potiacimi sa dlaňami, ktoré sa pri držaní riadidiel kĺžu. Keď už k pádu dôjde, patrí medzi ľudské inštinkty dať pred seba ruky. Nezáleží na tom, či idete po ceste alebo v teréne, v oboch prípadoch spôsobí odreté dlane veľa nepríjemnej bolesti.

Ďalším dôvodom, prečo mať cyklistické rukavice oblečené, sú otlaky a pľuzgiere, ktoré vznikajú po dlhšej dobe držania riadidiel. Najdôležitejším, a zároveň aj najaktuálnejším dôvodom, prečo mať cyklistické rukavice, je ochrana pred prechladnutím rúk. Pokiaľ je vám totiž zima na ruke, spôsobí to pocit chladu na celom tele, kvôli čomu sa vaša prechádzka veľmi znepríjemní.

Správna veľkosť rukavíc

Veľkosť rukavíc na bicykel je zásadná pre citlivosť a ovládateľnosť bicykla. Rukavice musia presne padnúť na ruku. Pokiaľ vám budú rukavice voľnejšie, najskôr v nich bude ruka kĺzať a zaistíte si tak iba to, že jazda bude viac nepríjemná, než bez nich. Je tiež vhodné počítať s tým, že sa rukavice po krátkom čase trochu vytiahnu, preto je lepšie vyberať tak, aby boli o niečo tesnejšie. Pokiaľ si rukavice objednávate cez internet, je potrebné dôkladne si preštudovať veľkostnú tabuľku daného výrobcu, pretože sa veľkosti často líšia.

Základné rozlíšenie rukavíc

V prvom rade je potrebné rozlíšiť, či jazdíte na horskom alebo cestnom bicykli. Nejedná sa iba o veľkosť výstelky kvôli lepšiemu tlmeniu nárazov, rozdiel je primárne v odlišnom spôsobe držania riadidiel. Pre horskú cyklistiku sú tiež často odporúčané tenké dlhoprsté rukavice, ktoré zaistia aj ochranu kĺbov pri páde. Dlhoprsté MTB rukavice sú väčšinou z priedušných materiálov, vďaka ktorým vám nebude horúco. Záleží teda hlavne na vašom vkuse, či uprednostníte dlhoprsté alebo krátkoprsté rukavice.

Gélová a penová výstelka

Na prvý pohľad sa môže zdať, že gélová výstelka musí byť zaručene lepšia. Ak ste iba rekreačný cyklista, ktorý na bicykel vyjde raz za čas, potom vám gélová výstelka jazdu určite spríjemní. Pokiaľ však jazdíte na bicykli častejšie, penová výstelka bude pre vás určite lepšou voľbou. Hrúbka výstelky tiež zohráva svoju úlohu. Čím vyššiu výstelku rukavice majú, tým bude vaša jazda príjemnejšia, na druhú stranu sa tým ale zhorší cit pre ovládanie bicykla. Istota úchopu sa naopak zlepší u tých rukavíc, ktoré majú na dlaniach silikónové prúžky či bodky proti kĺzaniu.

Pánske - dámske - detské

Áno, aj tento faktor hrá pri rukaviciach svoju rolu. Muži majú väčšinou väčšiu a silnejšiu dlaň, rovnako ako širšie zápästie. Ženy oproti tomu majú ruku drobnejšie, a tak by im mužské rukavice boli voľné. Nejde teda iba o vzhľad, ale hlavne o funkčnosť, preto nie je vhodné tento faktor podceňovať. Deti na bicykli častejšie padajú, preto sú detské rukavice, okrem menších veľkostí, vybavené špeciálnym usporiadaním výstelky chrániacim detskú ruku pri páde.

Zimné rukavice

Pri výbere zimných rukavíc si treba ujasniť niekoľko otázok. V akých teplotách budem jazdiť? Potrebujem nepremokavé? Pokiaľ plánujete jazdiť iba na jar a na jeseň, vystačia vám rukavice so slabou hrejivosťou. Pokiaľ patríte medzi nadšencov, ktorí jazdia na bicykli aj pri mínusových teplotách, určite zvoľte zateplené rukavice, prípadne palčiaky, v ktorých sa prsty zahrejú navzájom.

Pokiaľ plánujete jazdiť na bicykli aj v daždi či snehu, je ideálne zvoliť nepremokavé rukavice. Rozlišujeme niekoľko základných materiálov určujúcich vlastnosti rukavíc:

• Gore-Tex: tenká nepremokavá membrána, priedušná, odolná proti oderu.

• Lycra: veľmi elastická, nie je nepremokavá, nie príliš odolná proti oderu.

• Windstopper: veľmi priedušná, ochrana proti vetru.

Zateplené rukavice sú väčšinou vybavené technológiou Gore-Tex či Windstopper, najvyššiu priedušnosť zaručí Lycra. Pri výbere rukavíc sa určite neoplatí šetriť. Drahšie rukavice vám určite cyklistiku veľmi spríjemnia. Pri zimných rukaviciach budú drahšie rukavice teplejšie a odolnejšie, letné rukavice zase budú mať plochu určenú na utieranie potu či zapínanie, ktoré vás nebude škrabať na koži. Drahšie rukavice tiež veľmi často disponujú reflexnými prvkami, ktorých nie je nikdy dosť.