Hormóny šťastia a cyklistika. Aké pocity v nás vyvolávajú?

Tagy:
Hormóny šťastia a cyklistika. Aké pocity v nás vyvolávajú?>

Poznáte to, keď prídete domov nahnevaní z práce, cítite sa vyčerpaní, ale aj tak vyjdete na bicykel a vrátite sa plní energie? Už ste tiež zažili situáciu, že ste nemohli ísť na bicykel, a boli ste kvôli tomu nervózni? Niekomu poslúži ako uvoľňovač a zlepšovač nálady pohár vína, niekomu inému počítačová hra, rovnako tak funguje ale aj cyklistika. Nezáleží na tom, ako ďaleko dôjdete, alebo akou idete rýchlosťou, robíte to jednoducho len „for this feeling.“ V tomto článku si povieme, aké chemikálie sa pri cyklistike vyplavujú a čo spôsobujú s našimi pocitmi.


Endorfín

Prvým hormónom spojeným s jazdou na bicykli je endorfín, tiež nazývaný ako hormón šťastia. Okrem toho, že endorfín spôsobuje dobrú náladu, pôsobí aj proti bolesti, únave a dodáva telu energiu. Endorfín je uvoľňovaný do mozgu pri zvýšenej záťaži alebo strese.

Všeobecne platí, že čím viac endorfínu sa vyplaví, tým väčší je zážitok. U rekreačných športovcov jazdiacich na bicykli skôr len nárazovo môže vyplavený endorfín pôsobiť rovnako ako droga a navodiť silný pocit eufórie. Cyklisti, ktorí trénujú pravidelne, sú na prísun endorfínu navyknutí, a tak sa jeho účinok prejavuje odlišne. Zážitok síce nie je taký intenzívny, ale jeho efekt je o to výraznejší. U tejto skupiny športovcov sa endorfín prejavuje v momente, keď prichádza únava, ťažký dych a bolesť nôh. Keď už máte pocit, že budete musieť spomaliť, endorfín sa prejaví a dodá vám tzv. „druhý dych,“ cítite sa, že môžete v rovnakom tempe pokračovať celý deň a máte zo svojho pohybu opäť radosť. Zároveň sa u tejto skupiny vďaka vyplaveným endorfínom prejavuje pocit pokoja po výkone.

Takzvaná „závislosť na športe“ je práve závislosťou na tomto pocite pokoja a pohody po fyzickej záťaži. Endorfín je zaradený medzi opioidy a jeho účinky sa teda dajú prirovnať napríklad k morfiu. Dostatok endorfínu výrazne znižuje riziko depresie.

Zažite pocit eufórie s cyklistickým dresom EUPHORIC ELITE LADY od Holokolo.

Dopamín

Ďalším hormónom, ktorý sa pri športe vyplavuje, je dopamín. Práve dopamín je spájaný s aktivitami potrebnými na prežitie, ako je napríklad jedenie či rozmnožovanie, ale aj pohyb.

Dopamín je zodpovedný za prenos impulzov medzi nervovými bunkami v metabolických dráhach, ktoré majú na starosti pocit potešenia a odmeny. V prípade, že sa blížime svojmu cieľu, začne sa dopamín vylučovať predčasne, a tak dokážeme zrýchliť aj v momente, keď už sme na pokraji síl. Pohyb stimuluje tvorbu tohto hormónu a zároveň má dopamín vplyv na plánovanie a riadenie pohybu - vďaka cyklistike sa teda celkovo zlepšia motorické schopnosti človeka.

Hladinu dopamínu je možné navýšiť aj umelo, a to napríklad kokaínom alebo použitím amfetamínov, ktoré navodia pocit eufórie a navýšia výkon aj za cenu totálneho vyčerpania organizmu. Pokorovanie vlastných rekordov a víťazstvo na pretekoch vyvoláva vyplavovanie dopamínu, čo môže spôsobiť rovnakú závislosť, ako napríklad vyššie spomínaný kokaín. Porušenie dopamínových dráh spôsobuje napríklad Parkinsonovu chorobu alebo schizofréniu.

Prebuďte v sebe radosť z jazdy s dresom ALIVE ELITE LADY!

Serotonín

Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch hormónov, ktoré sa vyplavujú samovoľne vykonávaním športu, na tvorbu serotonínu potrebujeme niekoho ďalšieho. Keďže je človek tvor spoločenský, disponuje aj túžbou po uznaní. Stačí si spomenúť na pocit, keď ste šli naposledy na bicykel v daždi alebo chladnom počasí a počuli ste vďaka tomu obdiv od svojho okolia. Vďaka serotonínu sa cítime dobre a posilňuje tak naše sebavedomie.

Serotonín má na starosti zlepšenie nálady, zníženie pocitu depresie a úzkosti. V prípade, že sa človek stretáva v bežnom živote napríklad s agresiou a nervozitou, môže vďaka cyklistike tieto stavy zmierniť. Zníženie pocitu depresie vychádzajúcej z vyplavovania serotonínu je možné prirovnať k prírodnému antidepresívu, pretože chemické antidepresíva majú za účel zabrániť telu odbúravanie práve tohto hormónu.

Staňte sa hviezdou na bicykli s dresom CONFIDENT ELITE a užite si pocit sebavedomia.

Oxytocín

Oxytocín, čiže hormón lásky a dôvery, sa vyplavuje primárne pri intímnych chvíľach s partnerom. Jeho tvorbu je možné ale podporiť aj telesným kontaktom pri športe. V prípade cyklistiky sa najväčší nával oxytocínu dostaví v cieli, keď vyhráte preteky a v cieľovej rovinke si „plácnete“ s okolitými fanúšikmi alebo objímete tímových kolegov, trénera alebo partnera v cieli. Vyplavený oxytocín spôsobí zkľudnenie a regeneráciu mysle i tela, zníži nervozitu a stres.

Zároveň tento hormón znižuje chuť do jedla. Z tohto dôvodu nemáte ani po dokončení akokoľvek dlhých pretekov pocit hladu. Zvýšená hladina oxytocínu môže spôsobiť aj negatívne pocity závisti a agresie voči niekomu, s kým vás oxytocínové puto nespája.

Hormóny vyplavujúce sa pri športe majú rovnaké funkcie ako mnoho drog a dopingových látok. Napríklad anabolické steroidy, špeciálne testosterón, bol predtým používaný profesionálnymi cyklistami. Tento hormón napomáha spaľovaniu tukov, zlepšuje výbušnosť a podporuje regeneráciu. Napriek tomu, že ide o mužský hormón, je možné jeho produkciu vyvolať vysokou záťažou aj u žien. 

Dresy PASSIONATE ELITE potešia všetkých vášnivých cyklistov.

Vďaka cyklistike sa teda budete cítiť šťastní, predídete depresiám a iným psychickým ochoreniam. Vybudovať si závislosť na cyklistike nie je vďaka vyplavovaným hormónom nič náročné, ale pozitívne účinky športu určite prebijú týchto pár negatív.