MOBIL VŽDY SO SEBOU

Tagy:
MOBIL  VŽDY SO SEBOU>

O základnej výbave na bicykel sa popísalo veľa. Všetky tieto články sú veľmi užitočné, keďže ich cieľom je, aby ste sa domov dostali aj keď vás prekvapí defekt alebo iná technická vada na vašom bicykli. Ak nemáte v tejto oblasti úplne jasno čo si určite zobrať stačí “pogoogliť” a nájdete veľa užitočných rád.

Ja by som chcel dnes túto problematiku poňať z trošku iného uhla. Denno-denne sme obklopení modernými technológiami, výkonnými mobilnými telefónmi, smart hodinkami a pod., preto chcem poukázať na tie, bez ktorých na “bajk” nesadám, aby som sa cítil v bezpečí aj v odľahlých lesoch.

V dnešnom príspevku sa bližšie pozrieme na to “prečo” nosím so sebou mobilný telefón.

Ak vás hneď ako prvá vec napadne otázka, kde umiestniť mobilný telefón pri bikovaní, napadajú mi hneď 3 možnosti:

  1. zadné vrecko cyklo-dresu. To je aj môj prípad a okrem iných zrejmých výhod, ktoré nosenie cyklo-dresu prináša, pre mňa je práve existencia zadných vreciek na drese tým hlavným benefitom keďže viem, že telefón odtiaľ tak ľahko nevytratím a mám ho prakticky v prípade potreby hneď “po ruke”
  2. nosič na telefón, ktorý sa pripevní na bike - užitočná vec hlavne pre tých, ktorí idú do neznámeho terénu a používajú nejaké mapy
  3. alebo cyklo-batoh u tých, ktorí ho na výjazdy používajú

Už vopred by som sa chcel ospravedlniť používateľom Android alebo Windows smart telefónov. Keďže vlastním iPhone a v ostatných platformách “sa necítim doma”, tak skúste na internete vyhľadať alternatívne riešenia pre váš telefón v prípade, že sa vám bude niektorá Apple funkcionalita pozdávať. V každom prípade, skúste si článok prečítať bez ohľadu na typ telefónu, ktorý vlastníte, pretože možno vďaka niektorým informáciám zachránite niekomu život, keď sa dozviete o niektorých “emergency” funkciách iPhonu alebo rovnaké či podobne appky existujú pre váš telefón.

V tomto bode by som chcel podotknúť, že nie som žiadny iPhone maniak a k funkciám, ktoré používam som sa dostal väčšinou náhodou, či už prečítaním nejakého článku alebo len tak experimentovaním.

Prečo nesmie smart phone chýbať v mojej výbave?

  1. Prvý dôvod je úplne prozaický a určite každý z vás ho ovláda. Samozrejme, ak by sa mi čokoľvek stalo, aby som si mohol privolať pomoc.
  2. Aby som so sebou nosil čo najmenej vecí. Niekedy som si musel na výjazd pribaliť preukaz poistenca, platobnú kartu. Dnes to už nie je potrebné, keďže mam aplikáciu zdravotnej poisťovne, kde mám aj svoj preukaz poistenca a služba “Apple Pay” mi nahrádza potrebu nosiť so sebou platobnú kartu, čiže o 2 kartičky menej. A v tomto prípade sa vôbec nejedná o úsporu váhy, ale skôr o to, že kartičky môžem ľahko vytratiť resp. pri návrate domov si ich zabudnem prehodiť k ostatným dokladom a v dôležitých momentoch by mi mohli chýbať.
  3. Keďže jazdím väčšinu času po lesoch sám a často krát vôbec netuším kam si pôjdem zajazdiť, funkcia “Find My iPhone” umožňuje mojej manželke “sledovať” kde sa nachádzam. Nie že by to robila a ak by aj chcela, dostanem o tom notifikáciu aj ja, ale je to vždy dobrý pocit vedieť, že ak by sa mi niečo stalo a domov by som sa nevracal, tak ma vie lokalizovať.

    4. A teraz ku spomínanej “Emergency” funkcii. Operačný systém iOS od verzie 13 (ak sa nemýlim) poskytuje zaujímavú funkciu a to Emergency. V telefóne si viete vyplniť o sebe dôležité informácie ako je meno, vek, výška, váha, alergie na lieky a potraviny a v neposlednom rade svoje Emergency kontakty.

Všetci používatelia iPhonov, ak tieto informácie nemáte vyplnené a o tejto funkcii ste netušili, odporúčam si ich vyplniť. A pre všetkých, či už používateľov telefónov iPhone, ale aj používateľov iných telefónov, v prípade, že niekedy nájdete človeka, ktorý potrebuje pomoc a buď nejaví známky života, alebo je zmätený a pod. a vlastní iPhone, podržte naraz stlačené tlačidlo na zapnutie telefónu - vpravo hore zároveň s tlačidlom na ovládanie hlasitosti, je jedno či na pridanie alebo ubratie hlasitosti. Po chvíli nabehne na displaji telefónu obrazovka s viacerými možnosťami, kde hneď druhou zhora je ponuka “Medical ID”. Tu sa dozviete všetky informácie o majiteľovi telefónu za predpokladu, že si ich vyplnil a rovnako budete vedieť zavolať bez odblokovania telefónu jeho emergency kontaktom.

  1. Niekedy so sebou nosím aj slúchadlá (špunty do uší), ktoré nemám v ušiach po väčšinu času, ale visia mi cez remienky-oká pod ušami. V prípade, že čakám dôležitý telefonát ich viem aj za jazdy použiť a telefonovať. Toto je príklad, keď očakávam hovor a nechcem kvôli prichádzajúcemu hovoru zastavovať bicykel, vyťahovať telefón z vrecka dresu a pod. Avšak niekedy je to presne naopak, potrebujem si zavolať ja (napríklad domov, že už sa vraciam a potešil by ma teplý čaj :-) ) a pre takýto prípad je ako stvorená appka Shortcuts.

V mojom prípade mám vytvorené “shortcuts” na najčastejšie volané čísla a pridržaním ovládača hlasitosti na slúchadlách v strede viem vyvolať hlasový príkaz, kde si mnou nahratý príkaz vyvolám napr. “zavolať manželke” a bez toho, aby som sa telefónu dotkol už iba počujem vyzváňací tón a pokračujem v šľapaní do pedálov.

   6. Absolútne nepostrádateľnou sa pre mňa stala appka mapy.cz.

Keďže jazdím hlavne v lesoch a úplne najradšej mám spoznávanie nových ciest, stáva sa mi pomerne často, že v lese sa naraz otvorí niekoľko ciest a jednoducho v neznámom teréne netuším, ktorou sa dostanem tam, kam by som chcel ísť alebo len chcem vedieť, kam tá-ktorá cesta vedie. Vtedy vyťahujem z vrecka dresu mobil a zapínam appku mapy.cz. Jej obrovskou výhodou je, že funguje aj v režime offline, čiže ak sa aj človek ocitne mimo signálu vôbec nič sa nedeje. Vďaka tejto appke som našiel veľké množstvo úžasných lesných cestičiek a veľakrát som sa vyhol cestám, ktoré buď nikam neviedli (po dlhých kilometroch končili v hustom lese) resp. cestám, ktoré viedli iným smerom ako som mal naplánované ísť.

  1. V neposlednom rade je mobilný telefón aj foťákom do vrecka a krásne výhľady alebo náhle stretnutie s lesnou zverou si častokrát pýtajú foto, tak prečo si neuchovať pamiatku.

Určite existujú desiatky ďalších možností využitia mobilu pri bikovaní. Tieto sú pre inšpiráciu moje hlavné dôvody, prečo mobil nosím so sebou na každý výjazd.