Prečo nosiť termoprádlo a ako sa oň starať?

Tagy:
Prečo nosiť termoprádlo a ako sa oň starať?>

Termoprádlo alebo funkčná spodná bielizeň sa odporúča nosiť ako spodná vrstva pod vaše športové oblečenie, či už je to cyklistický dres alebo lyžiarske oblečenie, ale je taktiež skvelé na nespočetné množstvo iných športov. Napríklad na behanie, turistiku, bežkovanie, ale aj na bežné nosenie či rekreáciu.

Úlohou číslo jedna pre termoprádlo je odvádzanie potu od tela, či už formou predávania ďalšej vrstve oblečenia alebo odparovania vlhkosti do vzduchu. Polypropylénové vlákna sú antialergické, odolné voči plesniam a baktériám a ľudská pokožka ich dobre znáša. Polypropylén veľmi málo absorbuje tekutinu, má nízku hmotnosť a tepelnú vodivosť. Vlákna sú pevné a udržujú si priaznivý mierne záporný elektrický náboj. Sú chemicky odolné, preto ich nie je možné ani povrchovo farbiť. Navyše, ak termoprádlo obsahuje karbónové vlákna, tak primerane udržuje teplotu vášho tela. Môžeme ho rozdeliť na tri kategórie podľa ročného obdobia:

  • LETO – takéto termoprádlo je navrhnuté do najväčších horúčav, keď teplota a vlhkosť vzduchu zabraňujú dýchaniu vašej pokožky. Materiál je väčšinou sieťkovaný a extrémne ľahký a slúži ako medzivrstva oblečenia, čím tiež zabraňuje nepríjemnému škrabaniu a otláčaniu spoteného a mokrého odevu. Prádlo odvádza pot navonok, a tým vytvára pocit sucha. Pozrite si napríklad tielka BIOTEX POWER alebo SIX2 SMR2.
  • 4 SEASONS – tieto produkty sú určené na nosenie po celý rok a spravidla ako spodná vrstva, ktorá je priamo v kontakte s pokožkou. Majú vynikajúce izolačné a priedušné vlastnosti, udržiavajú pokožku v suchu, eliminujú vlhkosť a s tým spojený pocit mokrého oblečenia. Týmto tiež zabraňujú náhlemu ochladeniu a pocitu zimy, keď skončíte s aktivitou a spotené prádlo rýchlo vychladne. Vyberte si zo širokej ponuky strihov a farieb na našom webe, či už s krátkym rukávom, ako napríklad tričko BIOTEX HIGHTECH WARM alebo s dlhým rukávom – tričko SIX2 TS2.
  • ZIMA – toto prádlo je navrhnuté na nosenie v nízkych teplotách (pod 5°C), aby ste nemuseli míňať vašu vzácnu energiu na ohrievanie tela. V takýchto podmienkach je potrebná spodná vrstva oblečenia, ktorá nielenže udržuje teplotu tela, ale taktiež odvádza pot bez toho, aby ho vsiakla do seba. Takéto termoprádlo má spravidla husté a pevné tkanie, čím zaručuje termoreguláciu a ak sa do materiálu pridá aj Merino vlna, tak by určite nemalo chýbať vo vašej základnej výbave. Odporúčame BIOTEX CUBIC LONG tričko alebo SIX2 SERAFINO MERINO.

ČISTENIE A ÚDRŽBA

Pri bežnom nosení stačí termoprádlo preprať ručne vo vlažnej vode bez použitia akýchkoľvek prostriedkov, vyžmýkať a nechať vyschnúť. Pretože vlákno takmer vôbec neabsorbuje tekutinu, rýchlo vyschne.

Ak máte predsa len pocit, že je funkčné oblečenie špinavé a chcete ho oprať v práčke, vždy si v prvom rade preštudujte etiketu so symbolmi údržby vytlačenú alebo našitú na bielizni. Termobielizeň perte na maximálnej teplote 40°C. Používajte špeciálne prostiedky určené na pranie termobielizne a nepoužívajte aviváž – v opačnom prípade spôsobíte opotrebovanie a zníženie výkonu vlákna. Termoprádlo sa odporúča prať na rubovej strane, najlepšie v špeciálnych vreckách na pranie, ktoré ochránia vašu bielizeň pred prípadným zatrhnutím zipsami alebo inými kovovými alebo plastovými nášivkami. Termobielizeň môžete žmýkať v práčke.