Gore-Tex® vs. DWR vs. Polartec®

Tagy:
Gore-Tex® vs. DWR vs. Polartec®>

Určite to poznáte – chcete si kúpiť zimnú bundu alebo nohavice a pri každom produkte, ktorý si pozeráte natrafíte na nejaký „terminus technicus“, o ktorom ste možno počuli, avšak si nie ste celkom istý, čo znamená. Každou sezónou pribúdajú nové technológie (a s nimi prirodzene aj nové technické termíny), a tak sa nie je čo čudovať, ak sa v tom už nevyznáme. Rozhodla som sa, že si to naštudujem a rada sa podelím s novými vedomosťami. Tu je niekoľko najviac používaných technológií na Holokolo webe:

DWR – Durable Water Repellent

DWR je vrstva pridávaná k tkaninám pri výrobe v továrni, aby boli odolné voči vode (hydrofóbne). Táto technológia sa často využíva v kombinácii s vodeodolnými a priedušnými materiálmi, napríklad GORE-TEX® (viď nižšie), aby za zabránilo nasýteniu vonkajšej vrstvy textílie vodou. [1]

Túto technológiu môžete nájsť napríklad na bundách Alé Summit DWR alebo zimných nohaviciach Castelli Tutto Nano.

GORE-TEX®

Membrána GORE-TEX® bola objavená na začiatku 70-tych rokov a prvý textilný materiál s touto štruktúrou bol na trh uvedený v roku 1980. V súčasnosti sa vyrába niekoľko druhov Gore-Texových materiálov s rozličnými parametrami. [2] Je to vlastne membránový materiál, tvorený zlaminovaním dvoch alebo troch vrstiev:

  • Povrchová vrstva – zvyčajne polyester
  • Stredná vrstva – membrána vyrobená z mikroporézneho expandovaného polytetrafluoretylénu (teflon)
  • Vnútorná vrstva – dotykový materiál [2]

Je to v podstate veľmi ľahká a tenká teflónová membrána s jedinečnými vlastnosťami ako nepremokavosť a vetruodolnosť bez výrazného obmedzenia priedušnosti. Póry membrány Gore-Tex® sú až 20 000-krát menšie ako kvapka vody, avšak až o 700-krát väčšie ako molekuly vodnej pary. [2] [3] Štruktúra labyrintu spoľahlivo zastaví vietor a vás ochráni pred chladom. Tak, aby značka Gore vyhovela čo najširšiemu spektru športov, ponúka niekoľko verzií membrány. Dvojvrstvový laminát znamená, že membrána je spojená len vonkajšou tkaninou a na vnútornej strane býva vo väčšine prípadov chránená voľnou podšívkou. Trojvrstvový laminát znamená, že membrána je laminovaná medzi vonkajšiu tkaninu a podšívku. Výrobky z dvojvrstvového Gore-Texu sú univerzálnejšie, nakoľko sú ľahšie a priedušnejšie. Klasika vo forme trojvrstvového GORE-TEXu sa vyznačuje hlavne odolnosťou. [3]

Vlastnosti membrány GORE-TEX®: 

  • vysoká priedušnosť
  • trvalá nepremokavosť
  • odolnosť pri ohybe
  • extrémna odolnosť voči mrazu
  • dlhá životnosť [3]

Väčšina zimných búnd Castelli, ktoré nájdete na stránke Holokolo je vyrobených z Gore-Tex® materiálu. A taktiež všetky zimné tretry, ktoré ponúkame.

 

POLARTEC®, LLC

Polartec® je výrobca Polartec® fabrics. Podľa vlastného vyhlásenia sú tvorcami najpokročilejších funkčných textílií, aké sú dnes k dispozícii. Začínali ako výrobcovia originálneho syntetického flísu a dnes ponúkajú kolekciu viac ako 300 rôznych tkanín a materiálov navrhnutých tak, aby vás udržali v teple, suchu a hlavne v pohode pri rôznych outdoorových aktivitách. [4]

Škála tkanín Polartec® sa začína od extrémne ľahkých tkanín základnej vrstvy, resp. funkčného prádla, cez vodoodpudivé a mäkké soft-shellové bundy až po nehorľavé tkaniny pre armádu. Tkaniny od Polartec® vás zahrejú, keď je zima, udržia vás v suchu, keď sa potíte, dokonca odpudzujú vietor, dážď a sneh, aby vás ochránili pred živlami. [4]

Spomeniem aspoň niekoľko konkrétnych tkanín, ktoré sú použité na produktoch, ktoré si môžete zakúpiť na Holokolo:

1. Polartec® Windbloc®

Je vyrobená tak, aby vás na 100% ochránila pred vetrom a nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Vložením priedušného mikroporózneho laminátu medzi odolnú vrchnú vrstvu a vzdušné vnútorné vlákna má táto tkanina vynikajúci balans medzi izolovaním tepla a výkonnosťou. Vďaka tejto flexibilnej versatilite sú produkty vyrobené z tohto materiálu odolné voči zlému počasiu bez toho, aby bol obmedzený váš komfort. [5] Otestujte ho na zimnej bunde Santini Vega Extreme alebo dámskych bundách Santini Coral Raggio.

2. Polartec® Neoshell®

Predstavuje technický prielom pre vodeodolné, ale priedušné materiály. Dynamická výmena vzduchu na povrchu tkaniny vytvára bezkonkurenčnú schopnosť zastaviť prenikanie vody a vetra bez toho, aby obmedzovala odvádzanie telesného tepla a potu. [5] Túto tkaninu nájdete napríklad na rukávoch zimných búnd Castelli Beta RoS.

3. Polartec® Alpha®

Bola pôvodne vyvinutá pre americkú armádu (U. S. Special Forces), keď potrebovali tkaninu z pokročilejšieho izolačného materiálu pre ich bojové uniformy. Toto je nová technológia s aktívnou izoláciou, ktorá reguluje telesnú teplotu pri dynamických aj statických aktivitách. Najnovší pokrok v prispôsobivej priedušnosti pomáha eliminovať potrebu pridávať ďalšie vrstvy pri pohybe. [5] Nájdete ju aj na funkčných tričkách Santini Alpha.

WINDTEX®

Toto je technológia vyvinutá firmou VAGOTEX, ktorá pôsobí vyše 20 rokov. Sú experti na membrány a laminovanie odevov so sídlom v Taliansku. Svoje služby a expertízu ponúkajú mnohým značkám a výrobcom odevov.

Windtex® je ľahká a strečová membrána, ktorá reguluje teplotu a blokuje vietor a vodu, zatiaľ čo zachováva mikroklímu medzi látkou a pokožkou neporušenú. Vagotex sú mimoriadne hrdí na túto technológiu, a hlavne na jej elasticitu a ľahkú váhu. Tvrdia, že podobné membrány od iných výrobcov nie sú ani zďaleka také ľahké a elastické. [6]

Táto technológia bola použitá napríklad na zimných bundách Alé Fondo.

Na záver

Ťažko povedať, ktorá z týchto technológií je tá naj. Dúfam však, že tento článok vám aspoň trocha pomohol sa zorientovať v niektorých technológiách a úpravách a pomôže vám vybrať si zimnú výbavu.

Zdroje:

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Durable_water_repellent

[2] https://sk.wikipedia.org/wiki/Gore-Tex

[3] https://www.bezeckepotreby.sk/blog/membrany-gore-tex-a-gore-windstopper-poznate-rozdiel

[4] https://www.polartec.com/faq

[5] https://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/technology-page-polartec-fabrics-i1552

[6] https://www.parentini.com/en/266/195/windtex