Ako si vybrať cyklistické nohavice a prečo je cyklo vložka dôležitá?

Tagy:
Ako si vybrať cyklistické nohavice a prečo je cyklo vložka dôležitá?>

Jedna z najlepších rád, akú môže cyklista začiatočník dostať, je, aby si kúpil nohavice s cyklovložkou. Toto naozaj nie je žiadny mýtus, ktorým sa vám snažíme nanútiť nosiť „plienku pre dospelých“. Skúsení cyklisti určite potvrdia, že cyklovložka vám jazdu buď spríjemní alebo naopak, pri nesprávnom výbere úplne pokazí.

Je to preto, lebo vaša zadná časť pokrýva najväčšiu plochu pri kontakte s bicyklom. Ak máte dobrú cyklovložku, môžete jazdiť hodiny bez bolesti a odrenín. Ak sa však rozhodnete ísť na dlhú jazdu bez nej, pravdepodobne si domov donesiete suveníry vo forme bolestivých opuchov a odrenín.

Niečo z histórie cyklovložky

Prvé cyklovložky mali toho viac spoločného s baseballovou rukavicou ako dnešnými modernými materiálmi. Boli predstavené skoro pred storočím ako riešenie pre vytrvalostných cyklistov a boli vyrobené z kože. V tej dobe cyklisti jazdili vo vlnených nohaviciach, ktoré bez tejto koženej cyklovložky spôsobovali bolestné odreniny. Koža im aspoň ako tak pomáhala zabrániť treniu, avšak pri hrboľatej ceste nemala účinok žiadny.

Prvá syntetická cyklovložka bola vyvinutá Mauriziom Castellim (zakladateľom talianskej značky Castelli) okolo roku 1980. Takmer každý výrobca dnes používa syntetické materiály, ktoré zmierňujú odieranie a tlmia nárazy.

Pomôžeme vám s výberom

V tomto článku vám predstavíme cyklovložky od troch najpredávanejších výrobcov na Holokolo: Castelli, Santini a Monton.

cyklovložky

Castelli Progetto X² AIR – je určená pre skúsených jazdcov a profesionálov – túto cyklovložku používajú aj profesionáli z tímu Ineos. Jej špeciálna konštrukcia oddeľuje mäkkú, pružnú vrstvu, ktorá je v kontakte s pokožkou a pohybuje sa s vaším telom, od veľkorysej výstelky, ktorá kopíruje tvar vášho sedla. Osemhodinové jazdy nie sú žiadny problém. Ak hľadáte prvotriednu kvalitu, tak si pozrite CASTELLI PREMIO nohavice, ktoré sú vybavené touto cyklovložkou.

Kiss Air 2 – vysoko výkonná cyklovložka do každých podmienok. Je vyrobená z jedného kusa látky, ale s rozdielnou hrúbkou, ktorá zaručuje komfort. Táto cyklovložka bola aktualizovaná v roku 2019 s podpornejšou výplňou a mäkšou, pružnejšou vrchnou vrstvou, ktorá sa dotýka pokožky. Môžete ju otestovať na nohaviciach CASTELLI COMPETIZIONE.

Santini C3 – vytrvalostná, vysoko výkonná cyklovložka, ideálna pre dlhé hodiny v sedle. Je skonštruovaná pomocou inovatívneho procesu s názvom Carving. Táto špeciálna technika umožňuje maximálnu ochranu pred nárazmi, neuveriteľnú ľahkosť, priedušnosť a dokonalý strih, pretože lepšie prilieha k telu a umožňuje tak voľný pohyb. Vrstva gélu v oblasti sedacích kostí umožňuje neutralizáciu vibrácií, keď je cyklovložka v záťaži. Mimochodom, túto cyklovložku používajú aj profesionáli z tímu Trek Segafredo a vy si ju môžte vyskúšať na nohaviciach SANTINI TREK SEGAFREDO 2021 ORIGINAL.

Santini GITevo – najuniverzálnejšia cyklovložka od značky Santini. Má gélové jadro a je všestranná na všetky typy jazdenia. GITevo je technologický vývoj pôvodnej cyklovložky GIT so silikónovým jadrom Twist Gel, ktorý neustále a postupne absorbuje nárazy. GITevo ponúka vyšší výkon vďaka novému výrobnému procesu, ktorý je schopný vytvárať hrúbky bez švov a prešívania, čím sa znižuje hmotnosť a zvyšuje mäkkosť. Veľká väčšina nohavíc ponúkaných na Holokolo majú túto cyklovložku, ale pozrite si napríklad SANTINI KARMA DELTA nohavice. 

Monton Dolomiti PRO – cyklovložka vyrobená z peny s otvorenými bunkami sa skladá z dvoch vrstiev: prvá vrstva má hustotu 65 kg/m² a druhá 120 kg/m². Aj napriek tomu je však len 16 mm hrubá, čo vám zaručí vynikajúcu ochranu pri jazde. Prvá vrstva je elastická a príjemná na dotyk s pokožkou. Druhá, hrubšia vrstva vás ochráni pred nárazmi a odreninami pri dlhej jazde. Cyklovložka má 3 mm perforácie, ktoré zaručujú priedušnosť a rýchle schnutie. Prvotriedna kvalita, ktorá poteší vašu peňaženku. Vyskúšajte si ju na nohaviciach MONTON PRO BLAZE.

Monton Urban+ Green – perforácia zaručuje vynikajúcu priedušnosť tejto cyklovložky. Pena s vysokou hustotou 90 kg/m² je vhodná na každodennú cyklistiku do 4 hodín jazdy. Anatomicky tvarované ventilačné kanály podporujú krvný obeh a najviac namáhané časti sedacích svalov.  Populárne medzi cyklistami začiatočníkmi, ktorí si obľúbili najmä MONTON SUUPAA nohavice.

 

Niekoľko užitočných rád na záver:

  1. Hrúbka cyklovložky

Veľa cyklistov sa nazdáva, že čím hrubšia a mäkšia cyklovložka, tým pohodlnejšia. Alebo dokonca, že ak si dajú dve cyklovložky (napríklad spodné prádlo s cyklovložkou + nohavice), zvýšia tým komfort. Je to však omyl. Počas pedálovania sa vaše sedacie kosti ponoria do sedadla na tom najtvrdšom mieste, čo vám umožňuje dať do pedálovania čo najviac sily. Čím hrubšia je cyklovložka, tým viac budete musieť pritlačiť, aby ste mohli vynaložiť primeranú silu – čo v konečnom dôsledku vedie k nepohodliu až bolesti.

Je pravda, že vaše sedacie partie potrebujú zopár týždňov, aby si zvykli a adaptovali sa. Avšak, ak vás aj po 2-3 týždňoch pravidelného bicyklovania stále bolí zadok, asi bude čas na nové sedlo alebo nové nohavice s inou cyklovložkou.

  1. Spodné prádlo – áno či nie?

Toto je častý omyl a nielen módne faux pas. Nosenie spodnej bielizne s cyklovložkou spôsobuje veľa problémov. Cyklovložky sú dizajnované špeciálne pre kontakt s pokožkou. Zachytávajú baktérie a bojujú proti treniu. Ak vám tam zavadzia spotená bielizeň, ktorá je nielen rajom pre baktérie, ale taktiež sa hýbe a posúva na miesta, kde nemá čo hľadať, máte o problémy vystarané. Tak čo, presvedčili sme vás, aby ste išli komando?

  1. Potrebujem ochranný krém na rozkrok?

Nuž, potrebovať ho nepotrebujete. Ale na dlhšie jazdy vám krém na rozkrok určite spríjemní zážitok. Vyskúšajte CASTELLI CHAMOIS DRY ochranný krém na rozkrok. Stačí naniesť malé množstvo na miesta, kde sedlo tlačí. Ak nanesiete príliš veľa krému, vznikne tým ešte väčšie trenie, čiže toto by bola chyba.

  1. Ako prať cyklistické nohavice?

Pravidlo číslo jedna je nenosiť cyklo nohavice viac ako jedenkrát, hlavne ak jazdíte komando. Môžete ich prať v práčke, ale je lepšie ich prevrátiť naruby. Uistite sa, že používate prací prostriedok, ktorý nedráždi vašu pokožku. A aby sa praním nohavice opotrebovávali čo najmenej, doporučujeme ich prať v taške na pranie jemnej bielizne. Zaručíte tým, že sa traky niekde v práčke nezachytia.