Cyklistické tabu: 4 otázky, na ktoré ste sa báli opýtať

Tagy:
Cyklistické tabu: 4 otázky, na ktoré ste sa báli opýtať>

Každá komunita má svoje zaužívané pravidlá a inak to nie je ani v cyklistickom pelotóne, ktorý sa riadi mnohými nepísanými zásadami. Ak práve začínate a hanbíte sa na niektoré veci opýtať svojich „služobne“ starších kolegov, poďte si prečítať nasledujúci článok v ktorom som vybral 4 otázky, ktoré najčastejšie trápia cyklistických nováčikov. 

V roku 2003 som začínal s týmto krásnym športom. Ako mladý bažant som nasadol do rozbehnutého vlaku v podobe mládežníckeho tímu. Zo začiatku som s úžasom sledoval ako sa grupa riadi mnohými pravidlami, ktorým som vôbec nerozumel. V úvode som chalanov dobre nepoznal a často ma oslovovali medveď, koberec a podobne, až som sa na jednom tréningu rozhodol prelomiť tabu a začal som sa pýtať. 

1. Holíš si nohy ?  

Na úvodnom tréningu som spozoroval, že všetci chalani majú podozrivo hladké nohy. Keďže sme boli rovesníci a všetci sme mali v tom čase okolo 14 rokov, tak som si povedal: „Chudáci asi ešte nezarastajú“. Po začiatku tréningu pri pravidelnom prechode cez špicu začínam tušiť, že tie lesklé a nablýskané nohy nebudú náhoda. Vždy keď som sa mal pretočiť cez špicu, tak mi niektorý z chalanov uštipačne povedal: „Ideš maco“. „Striedaj koberec“. Svoje podozrenie sa mi potvrdilo a po krátkej diskusii s kapitánom tímu zisťujem zásadnú vec, že cyklisti si holia nohy. Vravím si čože? A čo som ja, žena? Pravdaže hneď po tréningu beriem žiletku a ide sa nato. Od tých čias sa holenie nôh stalo u mňa akýmsi rituálom a pravidelne si ich holím už 16 rokov. 

Okrem estetickej úlohy má holenie aj praktický význam:    

  • masáže už nebolia
  • v prípade pádu sa rany lepšie čistia a aj hoja
  • celková hygiena je lepšia
  • hladké nohy sa lepšie natierajú opaľovacím krémom
  • pravdaže aerodynamika, ak pôjdete 50 km dlhú časovku v priemere 50 km/h „zhodením koberca“ získate cca 3 sekundy. Tak čo idete do toho?

2. Nosíš pod cyklo gate slipy? 

Táto otázka má intímny charakter, preto nie je podľa mňa príjemné sa na ňu, len tak hocikoho opýtať, preto vám sem napíšem ako som „objavil Ameriku“ ja. Na prvom sústredení po náročnom tréningu zhadzujem cyklistické gate pod ktorými mám v tom čase oblečené „slipy“. Na izbe akoby vybuchol granát so smiechom a na svete bolo ďalšie faux pais. Znovu dostávam od kapitána tímu „kefu“ a zisťujem, že vložka na gatiach je antibakteriálna a spodná bielizeň sa pod ňu naozaj nenosí. V tom okamihu som veľa pochopil a zistil dôvod po tréningových pomliaždenín a odrením v citlivých častiach mužského tela. 

Nenosenie slipov pod gatelen jednu nevýhodu a to v prípade pádu. Ak roztrhnete gate tak svetu odhalíte doslova všetko. 

3. Koľko máš najazdené a aké máš FTP?

Hodnota týchto dvoch parametrov môže veľa prezradiť o skutočnej výkonnosti cyklistu a nie každý vám na ňu odpovie. Sú cyklisti ktorý sa týmito údajmi doslova chvália a naopak poznám aj takých, čo si dáta týkajúce sa výkonnosti citlivo strážia. Preto ak vás zaujíma niekoho výkon či objem kilometrov skúste otázku vždy formulovať spôsobom: Koľko asi najazdíš km ročne? Koľko wattov máš asi FTP?

4. Prečo hobby pretekári nenosia profi tímové oblečenie, reprezentačné, či majstrovské dresy?

Osobne by som si profi oblečenie alebo majstrovský dres obliekol len v prípade, že by som ním bol alebo ak by som šiel fandiť na tour svojmu obľúbenému tímu, poprípade by som si ho chcel dať podpísať nejakému majstrovi sveta. V komunite cyklistov je to znovu určitý druh faux pais, pretože takéto dresy si treba naozaj zaslúžiť. Ak navyše k tomu nemáte vyšvihanú postavu, pôsobí to komicky.  Preto vám odporúčam voliť niečo decentnejšie.

Pozrite napríklad kolekciu od UYN, CASTELLI, MONTON či od značky Holokolo.

Verím, že som vám týmto článkom pomohol a odpovedal som vám na otázky, ktoré ste sa možno báli spýtať „služobne“ starších parťákov na bajku.