Bicykel a chudnutie: Ako často a rýchlo jazdiť, aby išli kilá dole?

Tagy:
Bicykel a chudnutie: Ako často a rýchlo jazdiť, aby išli kilá dole?>

Je možné schudnúť jazdou na bicykli? Ako docieliť to, aby bolo chudnutie efektívne a je možné dosiahnuť rovnaký efekt, ako napríklad pri behu? Otázok spojených s chudnutím pri jazde na bicykli je veľa, a tak je čas sa na túto tému pozrieť.

Cyklistika je všeobecne považovaná za šport, pri ktorom sa prebytočné kilá nezhadzujú najlepšie. Väčšinou je to z dôvodu, že je jazda na bicykli veľmi pomalá, alebo naopak príliš rýchla. Človek, ktorý sa intenzitou jazdy na bicykli nezaoberá, do kopca ide, čo mu sily stačia, a z kopca sa zvezie bez jediného šliapnutia, zrejme príliš neschudne. Ako teda postupovať, aby aj cyklistika mala vplyv na vašu vysnívanú postavu, si povieme v tomto článku.

Ako často jazdiť?

Na túto otázku existuje jednoduchá odpoveď. Čím častejšie na bicykel vyjdete, tým lepšie pre svoje telo urobíte. Pokiaľ vyrazíte každý deň na bicykel aspoň na jednu hodinu, bude sa vám chudnúť lepšie, než keď vyjdete raz týždenne na päť hodín a budete sa dávať celý týždeň dohromady. Nie je vhodné jazdiť kratšiu dobu ako jednu hodinu, pretože k efektívnemu spaľovaniu tukov dochádza až po 20 minútach aktivity.

K efektivnímu spalování tuků dochází až po 20 minutách aktivity. 

Najlepším riešením, ako si vybudovať návyk k pravidelnému športu, je naučiť sa jazdiť na bicykli do práce. Zo začiatku vám môže byť skoré vstávanie nepríjemné. Pokiaľ nepatríte medzi ranné vtáčatá, môžete do práce vyraziť vlakom a popoludní sa domov dopraviť na bicykli. Avšak, akonáhle si na tento režim zvyknete, bude pre vás ranná aktivita príjemným prebudením.


Jednou z možností, ako chudnutie urýchliť, je prichystať si raňajky so sebou a do práce dôjsť na bicykli na lačno. V tomto prípade telo nedisponuje nahromadeným cukrom, a tak začne potrebnú energiu brať rovno z tukov.

Ako rýchlo jazdiť?

Pri cyklistike, rovnako ako pri žiadnej inej aktivite, neplatí, že čím rýchlejšie idete, tým viac tuku spálite. Ideálnou intenzitou na chudnutie tukov je jazda v takzvanom „aeróbnom režime“.

Najlepšou možnosťou, ako určiť potrebnú intenzitu, je stráženie tepovej frekvencie pomocou monitora srdcového tepu. Ideálnu intenzitu potrebnú na spaľovanie tukov určíte tak, že si zmeriate vašu maximálnu srdcovú frekvenciu a budete sa držať okolo 40-70% vášho maxima. Pokiaľ je teda váš maximálny tep 200 tepov za minútu, je vhodné udržiavať intenzitu v rozmedzí 80 až 140 tepov za minútu. Pokiaľ ale tento merač nemáte, nie je nutné ho hneď zháňať. Stačí sa riadiť pravidlom, že sa pri svojej aktivite musíte zadýchať, ale aj pri jazde do kopca je potrebné, aby ste dokázali hovoriť.

Ideálnu intenzitu potrebnú na spaľovanie tukov určíte tak, že si zmeriate vašu maximálnu srdcovú frekvenciu a budete sa držať okolo 40-70% vášho maxima.

Práve z dôvodu, že vaša intenzita nesmie byť taká vysoká, aby vás obmedzovala v rozprávaní, nie je vhodné jazdiť do prudkých kopcov. Ak idete rýchlejšie, nedôjde k chudnutiu tukov, iba sa bude spotrebovávať zásoba cukrov a dôjde k rýchlejšej únave.Teraz sa dostávame k dôvodu, prečo je cyklistika lepšia na chudnutie v prípade, že so športom ešte len začínate. Iba málokto, kto sa rozhodol schudnúť pomocou športu, dokáže bežať viac ako 20 minút a ešte sa pri tom rozprávať. Pokiaľ sa vám napríklad kvôli horšiemu počasiu nechce vyraziť na bicykel, je lepšie miesto behu zaradiť rýchlejšiu prechádzku, inline korčule alebo plávanie.

Ako chudnutie podporiť?

Pretože je cyklistika šport zameriavajúci sa iba na posilnenie nôh, je vhodné ju doplniť aj posilňovaním. Nie je potrebné posilňovať nohy, lepšie je sa zamerať na časti tela, ktoré sú na bicykli nevyužité. Vďaka tomu si vaše nohy odpočinú a ďalší deň môžete zase vyraziť na bicykel bez toho, aby došlo k vynechaniu aktivity.

Aby vaša snaha priniesla vytúžený výsledok, nezabúdajte ani na úpravu jedálnička. Ak prídete z bicykla a hneď zjete celú čokoládu, najskôr k žiadnej zmene vašej postavy nikdy nedôjde (iba v prípade, že ste celý deň jedli málo váš kalorický príjem by aj napriek zjedenej tabuľke čokolády zostal v deficite).

Aby vaša snaha priniesla vytúžený výsledok, nezabúdajte ani na úpravu jedálnička.

Existuje mnoho mobilných aplikácií, ktoré vám pomôžu s počítaním vydaných alebo prijatých kalórií a budete mať tak svoj progres pod kontrolou. Pokiaľ si neviete rady, ako sa stravovať, odporúčam prečítať si tento článok, ktorý sa práve stravou pri športe zaoberá. 

Pokiaľ teda chcete začať športovať za účelom chudnutia, je pre vás cyklistika ideálnym športom (najlepšie v kombinácii s posilňovaním). Všetko ale závisí na vašom životnom štýle a hodina denne strávená na bicykli vás rozhodne nezachráni. Skúste teda namiesto výťahu či eskalátora použiť schody, večer namiesto sedenia pri televízii si roztiahnuť podložku a pretiahnuť sa a ak ste najedení a napriek tomu vás naháňa maškrtná, namiesto chipsov k filmu vyskúšajte nakrájanú zeleninu. Časom si na tieto malé zmeny zvyknete a budete sa cítiť zdravšie a plní energie.