Ako si užiť prvú 100 kilometrovú jazdu

Tagy:
Ako si užiť prvú 100 kilometrovú jazdu>

100 kilometrov, alebo Gran Fondo je jeden z prvých miľníkov každého začínajúceho cyklistu. Stráviť na bicykli viac ako 4 hodiny vyžaduje nielen kondíciu, ale aj teoretickú prípravu a správnu výbavu. Aj keď sa hovorí, že človek sa najlepšie učí na vlastných chybách, prečítajte si naše rady, aby ste si prvých 100 kilometrov naozaj užili.

Plánovanie

Nie je sto kilometrov ako sto kilometrov - stovka na rovine je úplne iných ako stovka v náročnom horskom teréne. Naplánujte si jazdu tak, aby vás neprekvapili žiadne strmé alebo dlhé stúpania, ktoré vás príliš vyčerpajú. Vyhnite sa aj cestám s vysokou koncentráciou dopravy (najhoršie sú tzv. štátne cesty) a veľkým mestám. Na začiatok je teda vhodné zvoliť rovinu alebo zvlnenú krajinu na vidieku. Výborným pomocníkom pri plánovaní je aplikácia Komoot, ktorá vám ukáže zaujímavé miesta, vyťaženosť ciest ale aj prevýšenie a približný čas jazdy. Naplánovanú trasu si uložte do telefónu a do gps zariadenia. Problematické križovatky si pozrite na Google streetview, vyhnete sa tak nečakaným zastaveniam a zmenám smeru, ktoré môžu predĺžiť čas jazdy - čo môže byť nepríjemné počas krátkych dní alebo v lete, počas popoludňajších búrok. Sledujte predpoveď počasia - nielen možnosti zrážok, ale aj smer a silu vetra - ak má fúkať silný západný vietor, odvezte sa vlakom na západ a budete mať celý čas vietor v chrbte. V prípade silných nárazov sa vyhnite otvoreným rovinám a ak sa dá, ostaňte v lese. Najlepší čas na dlhé jazdy sú nedeľné rána - za skoré vstávanie budete odmenení prázdnymi cestami a krásnymi scenériami pri východe slnka.

Choďte v skupine

Nie je nič horšie ako protivietor na záver jazdy, keď už je telo unavené. V skupine primeranej výkonnosti sa môžete skryť a oddýchnuť si v závetrí za ostatnými jazdcami. Dôležité je naučiť sa základy jazdy v skupine, sledovať signály jazdcov vpredu a nerobiť chaotické a nepredvídateľné pohyby. V spoločnosti ostatných jazdcov ľahšie prekonáte prípadnú krízu a dozviete sa veľa zaujímavých informácií. Nájdite si klub na Strave vo vašom okolí, ktorý organizuje skupinové jazdy - prispôsobia tempo aj pomalším jazdcom. 

 

Výbava

Základné pravidlo je - neexperimentovať. Všetko, čo na sebe budete mať počas jazdy, by malo byť vyskúšané a overené počas kratších jázd. Základom sú pohodlné a overené cyklistické nohavice s kvalitnou vložkou ako napríklad Castelli Competezione. Zadok sa vám určite odvďačí a na druhý deň si budete môcť dať ľahkú regeneračnú jazdu bez bolesti. To isté platí aj o obuvi - tretry by mali byť širšie a pohodlné s mäkšou podrážkou ako napríklad Gaerne Tornado. Úzke a tvrdé pretekárske tretry s karbónovou podrážkou sú určené pre skúsených jazdcov a profesionálov. Toto všetko platí aj o ostatných častiach výbavy - čím viac času strávite na bicykli, tým dlhšie budete trpieť.

Samozrejmosťou je prisbôsobenie oblečenia počasiu a teplotám. Aj v najteplejšom lete treba mať so sebou skladnú neprefúkavú bundu ako napríklad Mant W od Six2. Ak vyrazíte za skorého chladnejšieho rána, vezmite si návleky na ruky, ktoré po oteplení ľahko zložíte do zadného vrecka.

Okrem vhodného oblečenia je nutné mať so sebou mobilný telefón, sadu na opravu defektov, multikľúč, peniaze a doklady.

Strava

Z pretekov určite poznáte zábery na profesionálov, ako niekoľko krát za hodinu jedia gély alebo tyčinky. Dopĺňanie energie je základom každého vytrvalostného športu, ale každý z nás má iné chute a tiež nereaguje rovnako na rôzne druhy stravy. Aj tie najkvalitnejšie a overené gély od špičkových výrobcov ako napríklad PowerBar nemusia sadnúť každému, prípadne ich po istom čase telo horšie prijíma. Preto je dobré vziať si so sebou nielen gély, ale aj tyčinky, prípadne veľmi chutné smoothies PowerBar. Ak sa počas jazdy zastavíte na kávu, môžete energiu doplniť aj niečím ľahkým, ako napríklad sendvičom alebo toastom. Dve fľaše s jontovým nápojom PowerBar Isoactive alebo elektrolytmi sú samozrejmosťou a počítajte s tým, že počas horúcich dní budete musieť zastaviť na pumpe alebo v obchode doplniť tekutiny. Aby ste urýchlili regeneráciu, je dobré mať na konci jazdy po ruke proteínovú tyčinku ako napríklad PowerBar Protein Plus.

Prajeme vám pri vašej prvej stovke dobré počasie, veľa pozitívnych zážitkov a nezabúdajte, že cyklistika je najmä o objavovaní zaujímavých miest a svojich limitov.