Ako sa starať o cyklo oblečenie a ako ho prať?

Tagy:
Ako sa starať o cyklo oblečenie a ako ho prať?>

Viete, ako sa správne starať o cyklo oblečenie a ako ho prať? Prečítajte si niekoľko tipov, ako sa starať o cyklistické oblečenie a základné doplnky, bez ktorých sa na jeseň nezaobídete.

V predchádzajúcom článku sme si povedali, ako svoje šatníky vybaviť pred začiatkom jesene. Keďže sa nejedná o kúsky za pár korún, je vhodné si tiež dať pozor na to, ako sa o oblečenie starať, aby vám vydržalo čo najdlhšie.

Funkčné oblečenie disponuje, na rozdiel od bavlny, vlastnosťou odvádzať vlhkosť od tela. Vďaka tomu tiež rýchlo schne, ale to neznamená, že starostlivosť o tieto kúsky je o to jednoduchšia. Na športové oblečenie sa často používajú prírodné materiály, ako napríklad bambusové vlákno či merino vlna, ktoré sa majú tendenciu zrážať pri vyšších teplotách. Čo teda s tým?


Ako prať, kedy prať, s čím prať?

Vždy je najlepšie použiť na športové oblečenie program šport ponúkaný práčkou. Nie vždy je ale možné naplniť práčku iba športovým oblečením a pranie poloprázdnej práčky nie je z ekonomických dôvodov vhodné. Čo teda k športovému oblečeniu prihodiť a na akú teplotu práčku zapnúť?

V prvom rade je vždy vhodné preštudovať si informácie na ceduľke uvádzanej výrobcom. Pokiaľ sa budete riadiť týmito pokynmi, vášmu oblečeniu sa nič nestane. Výrobcovia väčšinou odporúčajú iba ručné pranie, prípadne pranie do 30 stupňov. Pokiaľ máte pocit, že pri 30 stupňoch sa nezbavíte zápachu a máte so svojou práčkou dobré skúsenosti, nemusíte sa báť športové oblečenie vyprať na 40 stupňov. Môže sa ale stať, že vám oblečenie vydrží o niečo kratšiu dobu.

Vrstvu oblečenia, ktorú máte priamo na tele, je vhodné vyprať ihneď po športe, prípadne nechať bielizeň uschnúť a nenechávať ju v taške. Vďaka tomu zamedzíte množeniu baktérií a vyhnete sa zápachu, ktorého sa ťažko zbavuje.

Aký prípravok použiť na pranie športovej bielizne? Odpoveď je jednoduchá, používajte vždy iba pracie gély. Pracie prášky, aviváže, bielidlá a podobné prípravky narúšajú štruktúru vlákien, čo spôsobí poškodenie vášho oblečenia. Ak ste sa na vašej prechádzke stretli s blatom, ihneď po príchode dajte bielizeň odmočiť do vlažnej vody a nenechajte špinu zaschnúť.

Kúsky, ktoré sa priamo dotýkajú tela, ako napríklad spodná bielizeň, kraťasy, tričká a ponožky perte po každom použití, bundy a vesty nie je potrebné prať tak často. Ak máte napríklad nepremokavú cyklistickú bundu a bojíte sa, že po vypraní stratí svoje vlastnosti, nebojte sa použiť impregnáciu.

Tip: Sprej na vodeodolnosť - RAIN SHIELD RE-PROOF (Muc-Off)

Športové oblečenie vždy perte so svetlými kúskami, pretože materiály vo väčšine prípadov nepúšťajú farbu. Pokiaľ by ste teda napríklad čiernobiely cyklistický dres vyprali s tmavým oblečením, mohlo by dôjsť k zašednutiu bielej farby.

Ako bielizeň žmýkať a sušiť?

Pri vkladaní športovej bielizne do práčky nezabudnite skontrolovať ani to, na koľko otáčok je nastavené žmýkanie. Rovnako ako pri praní je aj pri žmýkaní vhodné si prečítať informácie uvedené na ceduľke. Pokiaľ ale zvolíte športový program prania, nemala by vám práčka dovoliť nastavenie viac ako 800 otáčok, čo je hranica pre nepoškodenie membrán funkčného oblečenia.

Športová bielizeň by sa nemala nikdy sušiť v sušičke. Membrány športového oblečenia by sa mohli pri vysokej teplote poškodiť, a navyše, ako už bolo spomenuté vyššie, prírodné materiály sa pri vysokých teplotách môžu zraziť. Vďaka vlastnosti funkčného oblečenia odvádzať vlhkosť sú tieto kúsky suché výrazne rýchlejšie ako ostatné oblečenie, vďaka čomu použitie sušičky nie je ani potrebné. Športové oblečenie sušte pri izbovej teplote na vešiaku. Z rovnakého dôvodu, ako nie je vhodné použitie sušičky, nie je ideálne ani sušenie oblečenia na radiátore, pretože aj tu je teplota výrazne vyššia.

Avšak, niektoré sušičky počítajú so športovým oblečením a disponujú studeným programom, väčšinou nazvaným ako „športové oblečenie“ či „outdoor“, ktoré sú navrhnuté priamo tak, aby vášmu športovému oblečeniu neuškodili. Pokiaľ si však nie ste istí, že vaša sušička športové oblečenie nepoškodí, rozhodne neriskujte jeho poškodenie.


Odporúčanie na záver

Športovému oblečeniu je potrebné venovať zvláštnu pozornosť, preto nie je vhodné odstrihávať ceduľky. Aj keď máte pocit, že vášmu oblečeniu neškodí napríklad ani pranie na vyššiu teplotu, riskujete tým skrátenie životnosti.

Avšak, ak sa vám stane, že sa vám nejaký kúsok nechtiac dostane medzi bežné oblečenie a vyperiete ho na vyššiu teplotu, na práčke bude žmýkanie nastavené na vyššie otáčky alebo ho jednoducho len hodíte do sušičky a nevšimnete si to, netreba panikáriť, pretože sa tomuto kúsku po jednom takom vypraní zrejme nič nestane. To však neznamená, že nie je potrebné brať špecifiká športového oblečenia na ľahkú váhu a prať ho ako bežné oblečenie.

A na koniec môj osobný tip na čistenie vnútrajšku prilby. Keďže sa na bicykli potí aj hlava, je vhodné občas vyčistiť aj vašu prilbu. Vďaka dostupným prípravkom stačí do prilby jednoducho nastriekať penu, ktorá sa o vyčistenie postará sama.

Tip: Čistiaci prostriedok na vnútro prilby - FOAM FRESH CLEANER (Muc-Off)