5 tipov, ako si užiť cyklistiku aj na jeseň

Tagy:
5 tipov, ako si užiť cyklistiku aj na jeseň>

Leto sa pomaly blíži ku koncu, deti sa vrátili do škôl a obdobie letných dovoleniek je preč. Teplé letné počasie už je skôr výnimkou, slnko začne čoskoro vychádzať v čase, keď už ste v práci a ani popoludní už to nebude s viditeľnosťou ideálne. S príchodom jesene sa u mnohých ľudí začína objavovať zhoršená nálada, s ktorou je najlepšie bojovať pohybom. Ale ako zamedziť tomu, aby vás zhoršená viditeľnosť a chladnejšie daždivé počasie obmedzovali v športovom vyžití? Presne na to sa v tomto článku pozrieme.

1. Oblečenie

Ako na jeseň pripraviť váš cyklistický šatník? Pri obliekaní zvoľte radšej viac tenkých vrstiev ako jednu hrubú vrstvu, vďaka čomu udržíte telo lepšie v teple. Vždy začnite teplou vrstvou funkčného oblečenia, v prípade chladnejšieho počasia ideálne z merino vlny.

BIOTEX Cyklistické tričko s dlhým rukávom - MERINO - šedá

Biotex: Cyklistické tričko s dlhým rukávom - MERINO

V prvom rade obmedzte, alebo najlepšie úplne zabudnite na čiernu farbu. Toto pravidlo platí aj mimo bicykla, pretože tmavé oblečenie je mimo mesta pri zhoršenej viditeľnosti takmer neviditeľné. Myslite teda na to, že čím výraznejšiu farbu vaše oblečenie má, tým lepšie budete na ceste vidieť a zamedzíte tak nepríjemným kolíziám.

Vždy treba počítať s tým, že pri vašej vychádzke zmoknete. Je preto vhodné zvoliť poslednú vrstvu vášho oblečenia nepremokavú, v prípade teplejšieho počasia si pribaliť cyklistickú pláštenku.

Ak chcete vyjsť na bicykel a už vonku prší, je tiež možné zaobstarať si nepremokavé cyklistické nohavice, ktoré vaše telo udrží v suchu aj v tej najväčšej búrke. Myslite aj na svoje topánky a použite nepremokavé návleky na tretry.

SANTINI Cyklistické kalhoty dlouhé s laclem - UCI RAINBOW 2020 - černá

Santini: Cyklistické nohavice dlhé s trakmi - UCI RAINBOW 2020

SANTINI Cyklistická zateplená bunda - CORAL BENGAL LADY - růžová

Santini: Cyklistická zateplená bunda - CORAL BENGAL LADY

ALÉ Cyklistické návleky na tretry - RAIN - černá/žlutá

Alé: Cyklistické návleky na tretry - RAIN 

Ak máte v pláne jazdiť do práce na bicykli a neviete, ako sa vysporiadať so situáciou, že ráno vyrážate za chladného počasia a popoludní je často ešte teplo, kúpte si teplé návleky na ruky a nohy, ktoré si potom jednoducho zložíte a uložíte do vrecka alebo tašky na bicykli.

2. Okuliare

Keďže bude čím ďalej tým viac vonku skôr tma, nie je celkom vhodné nosiť na bicykel okuliare s tmavými sklami. Namiesto toho siahnite po okuliaroch, ktoré majú sklá fotochromatické so skôr menej zafarbenou šošovkou.

Niektoré značky ponúkajú aj sklá, ktoré sa stmavujú podľa okolitej viditeľnosti, vďaka čomu vás neprekvapí ani neočakávané slnko. Skôr, než si pôjdete kupovať nové okuliare na zimu, sa ale uistite, či na vašich obľúbených cyklistických okuliaroch nie je možné vymeniť iba sklo. Pokiaľ vaša značka túto možnosť ponúka, môžete kúpou náhradných skiel výrazne ušetriť.

SCICON Cyklistické okuliare - AEROSHADE KUNKEN - biela

Scicon: Cyklistické okuliare - AEROSHADE KUNKEN

3. Svetlá

Pretože pri zhoršenom počasí sa tiež znižuje viditeľnosť, používajte vždy zadnú červenú blikačku nezávisle na počasí a dennej dobe. Ak sa vydáte za svojim cyklistickým dobrodružstvom ráno, kedy je ešte tma, alebo očakávate, že sa vaša popoludňajšia prechádzka môže pretiahnuť, nezabudnite ani na predné biele svetlo s čo najväčšou svietivosťou.

Pokiaľ predpokladáte, že budete v zlej viditeľnosti jazdiť často, je vhodné výber svetla nepodceniť a investovať do nákupu vyššiu čiastku, aby sa svietivosť svetla pohybovala v rozmedzí aspoň 500-1000 lúmenov.

LEZYNE svetlo - MICRO PRO 800XL - čierna

Lezyne: Svetlo - MICRO PRO 800X

4. Pitie

V chladnejšom počasí budete menej pociťovať potrebu piť. Nezabúdajte na to, že je stále potrebné udržiavať svoje telo hydratované a dodávať mu potrebné tekutiny. Pokiaľ vyjdete a teplota spadne pod bod mrazu, je potreba hydratácie ešte vyššia. Pre tento prípad je možné použiť cyklistickú termofľašu, do ktorej si môžete naliať napríklad teplý čaj. Pitie vám najskôr nezamrzne ani v normálnej cykloflaške, ale môže sa stať, že bude nepríjemne studené, čo vás odradí od priebežného doplňovania tekutín.

ELITE Cyklistická fľaša na vodu - ICE FLY MTB 500 ml - modrá

Elite: Cyklistická fľaša na vodu - ICE FLY MTB 500 ml

5. Blatníky, plášte, mazanie reťaze

Na jeseň je potrebné venovať špeciálnu starostlivosť aj vášmu bicyklu. Pokiaľ jazdíte na cestnom bicykli, je vhodné vymeniť hladké plášte za plášte s väčším vzorom. Na väčšinu cestných bicyklov je možné dať napríklad cyklokrosové plášte, ktoré vám zaručia väčšie bezpečie na vlhkých cestách a neohrozí vás ani štrk na ceste.

Ako sme si už povedali vyššie, je dôležité zostať v suchu, preto je vhodné dočasne si na bicykel prirobiť aj blatníky.

Posledným krokom, ako vášmu dvojkolesovému maznáčikovi pomôžete prežiť jeseň a zimu v zdraví, je kúpa kvalitného oleja na reťaz do mokrého počasia a častejšie čistenie bicykla.

Verím tomu, že ak budete nasledovať všetkých päť vyššie spomínaných bodov, tak si cyklistické prechádzky užijete aj na jeseň. A nezabudnite, nie je zlé počasie, iba zle oblečený cyklista. :-)

Tip: Doplnky pre starostlivosť o bicykel nájdete na našom e-shope.