5 dôvodov prečo neodkladať ani bajk v zime

Tagy:
5 dôvodov prečo neodkladať ani bajk v zime>

S mesiacom november sa „temné obdobie“ cyklistiky presúva do ďalšej fázy. Teploty sa začínajú blížiť k bodu mrazu, tma je nám v „háku“ a okolo 16.00 h nás nadobro prešprintuje. Stav terénu a vozovky tiež nie je bohvie aký. Takéto podmienky na prvý pohľad nie sú veľmi lákavé. No keď sa premôžete a vyrazíte váš tréning môže nabrať epické rozmery a priniesť vám mnoho benefitov:  

  1. Tréning v reálnom prostredí nenahradí ani naj trenažér  

Aj keď doba pokročila a smart trenažér s virtuálnou realitou je super vec, tak podľa môjho názoru a skúseností to proste nie je ako sa hovorí „pravé orechové“. Umelo riadený odpor má ešte svoje chybičky krásy a tak rozdiel pri ťahaní oproti reálnemu prostrediu je z môjho pohľadu markantný. Ďalej si myslím, že jazda v zapotenej miestnosti s umelou ventiláciou nemá s psychickým, či fyzickým zdravým nič spoločné, no a neviem ako vy, no ja trenažér beriem ako alternatívu alebo nutné zlo, ktoré volím len v prípade, že vonku vládne extrémne zle počasie. 

  1. Psychická pohoda 

Ako som už spomenul cyklistiku robím preto, lebo som nadšený outdoorista a rád sa pohybujem v prírode a verím, že aj vy to tak máte. Preto po práci alebo aj v bežnom dni proste potrebujem ísť von bez ohľadu nato aké počasie vládne. Jazda na bicykli v zime je určitým spôsobom zážitok, ktorý vás doslova naleje endorfínmi a vy tak budete v pohode a ľahko sa vyhnete zimnému blues.  

  1. Otužovanie organizmu 

Pod pojmom otužovanie si určite mnohý z vás predstavia naháčov plávajúcich v zamrznutom rybníku. No vedeli ste, že otužovanie môže mať rôzne formy? Jednou z nich je napríklad aj takzvané „otužovanie chladným vzduchom“, ktoré nastáva pri zimnom jazdení. Pravdaže ak nie ste Wimhoff, tak jazdiť len v trenkách vám neodporúčam a určite si pozrite nejaké kvalitné oblečenie zo zimnej kolekcie holokolo, ktoré bude základom kvalitného a bezpečného tréningu v zime.

Jazda na bajku je aerobná činnosť pri ktorej dochádza k výraznému poteniu sa k čomu sa pridáva pohyb vysokou rýchlosťou. V rámci zachovania zdravia a zásad správneho otužovania je naozaj potrebné kvalitné oblečenie. Oblečko kombinujte tak aby dokonale odvádzalo pot od tela, bolo v prednej časti  neprefukavé a nepremokavé. No a v zadnej časti a v okolí pazúch musí byť pravdaže priedušné. Keď ste správne oblečení, tak vplyvom fyzickej aktivity v chladnom prostredí sa vaša imunita doslova naboostuje a sezónne prechladnutia, či chrípky sa stanú pre vás minulosťou.   

  1. Jazda na rôznych povrchoch = lepší skill 

V úvode článku som spomenul, že počas zimy to na vozovke, či v teréne nevyzerá bohvie ako lákavo a človeka to na „máglanie sa“ v štrku, bahne, snehu až tak neťahá. No to čo na pohľad veľa ľudí odradí má paradoxne najlepší efekt na techniku jazdy. Vplyvom bicyklovania na rôznych povrchoch získate množstvo technických zručností a s bajkom sa doslova vžijete.

Sneh ,blato a nestabilné povrchy vás naučia krásnej plynulej otáčke, ďalej získate neuveriteľnú kontrolu nad svojim strojom pri prejazde zákrut, či brzdení. Pestrosť povrchov vás prinúti zamyslieť sa nad správnym obutím a hustením plášťov. Nadobudnuté zručnosti potom v sezóne zužitkujete pričom vám 100% garantujem, že v technických pasážiach budete oveľa rýchlejší ako pred tým.  Inak keď sme už pri tejto téme viete, že holokolo na e-shope predáva top plášte od firmy maxxis. Osobne vám určite odporúčam do týchto podmienok forrecastera.

  1. Lepšie a efektívnejšie spaľovanie tukov

Vplyvom pohybu v chladnom prostredí nastáva neochvejná termogenéza, čo v jednoduchosti znamená to, že organizmus musí vynaložiť kalórie navyše aby zabezpečil jeho zahrievanie. Teda telo potrebné kalórie získava aj s tukových zásob. Benefitom je, že za kratší tréning spálite viacej kalórii a ak sa ustrážite tak dokonca môžete v tomto období aj chudnúť. Ak sa chudnúť nechystáte tak po takomto výkone si môžete dopriať o jeden koláčik naviac a nič sa pritom nestane. 

Na záver nezabudnite na bezpečnosť a pokiaľ sa v rámci výjazdu budete pohybovať aj po cestnej komunikácii tak si pribaľte na výjazd aj reflexné prvky a blikačky. Pokiaľ disponujete správnym vybavením, tak je zimné jazdenie super zábava, ktorá z vás spraví tvrdšieho cyklistu, či človeka. Verím, že sa vám článok páčil a vyskúšate aj takúto aktivitu.