4 dôvody prečo je skupinová jazda IN

Tagy:
4 dôvody prečo je skupinová jazda IN>

Skupinová jazda na bicykli je skvelým cyklistických zážitkom. Okrem toho, že je to sociálne príjemná aktivita má aj mnoho benefitov z pohľadu tréningu. V tomto článku vám uvediem 4 dôvody prečo by ste mali určite vyskúšať takúto formu bicyklovania.

1. Motivácia

Sú dni, počas ktorých nemusí ísť všetko ideálne. Človek môže byť psychicky unavený, a tak sa mu jednoducho nechce vyraziť na tréning a ani spraviť nič iné pre svoje zdravie. No ak ste s niekým dohodnutý alebo ste súčasťou partie jednoducho sa premôžete a na tréning vyrazíte. Najzásadnejším pilierom skupinových jázd je teda spoločný cieľ, s ktorým prichádza aj vysoká dávka motivácie, pretože väčšina skupiny je vždy pozitívne naladená a pripravená na tréning. 

Vysoká dávka motivácie môže byť benefitom aj pri trénovaní pretekových intenzít. Ak ste cyklista s pretekovými ambíciami, tak môžete jazdu v skupine s podobne ladenými kamarátmi využiť ako modelovaný tréning a pekne si tak dať do tela. Formou „hecovania“ sa medzi sebou sa vám do žíl vyplaví  adrenalín a váš výkon bude o čosi vyšší, ako keď sa budete o takúto simuláciu pretekovej intenzity snažiť sami.

2.  Rýchlejšia priemerka za menej námahy 

Ďalšou výhodou tréningu v skupine je vyššia priemerná rýchlosť, pretože pelotón cyklistov sa pohybuje naozaj vysokou rýchlosťou. Z pohľadu tréningu sa jedná o veľký benefit, pretože takto ľahko rozviniete svoje tempo, adaptujete sa na vyššiu rýchlosť a pritom sa tak fyzicky neunavíte

Je zaužívaným pravidlom, že špica skupiny sa točí v pravidelných intervaloch. Pri jazde na čele pelotónu musíte teda zvýšiť svoj výkon a rozraziť vzduch svojim cyklistickým kamarátom. Následne za odmenu, keď si odtiahnete svoje a vystriedate, pokračujete vysokou rýchlosťou pri jazde v háku, kde šetríte svoje sily a pripravujete sa na ďalšie striedanie. 

Výhoda takéhoto tréningu je jasná za menej času viac kilometrov vo vyššom tempe a za podstatne menej námahy.

3. Zdokonaľovanie techniky jazdy

Pri jazde v pelotóne sa neustále zdokonaľujete aj z hľadiska techniky vašej jazdy. Počas celého tréningu musíte sledovať rôzne premenné vplyvy prostredia a okamžite reagovať. Situácia v cestnej premávke je častokrát komplikovaná, a tak zdokonaľujete svoju pozornosť a reflexy. 

Pri jazde v háku sa cyklisti pohybujú v tesnom závese, a tak znovu cibríte svoju pozornosť a schopnosť držať malú vzdialenosť za cyklistom, ktorý ide pred vami. Ďalej nadobudnete cit pri ďalších úkonoch ako jazda zo sedla, odbočovanie, prejazd zákrut, pretože vždy máte zodpovednosť a akýmsi spôsobom pilotujete aj cyklistov nachádzajúcich sa za vami. 

Dalo by sa teda povedať, že komunitná jazda je aj akousi previerkou vašich komplexných schopností v sedle bicykla a výborná príprava na preteky.

4. Pri probléme nikdy nie si sám

Z mojich skúseností viem, že nikdy nie je nič na 100%. V tomto bode má skupinový tréning neskutočnú výhodu. 

Cyklisti máme rôzne povahy v tom zmysle, že niekto na tréning vyráža na ľahko a zoberie si so sebou len dušu a bombičku, niekto si dokonca nezoberie nič a sú borci, ktorí so sebou majú v zadných vreckách a kapsičkách narvanú celú dielňu. Tak isto to platí aj pri schopnostiach odstrániť nejaký konkrétny technický problém. Preto keď sa vám v skupine niečo prihodí je vysoká pravdepodobnosť, že to spolu zvládnete, a svoj tréning v pohode dokončíte. Aby ste neboli čierna ovca v balíku bez základného servisu, tak skúste pozrieť na webe holokolo.sk, kde nájdete širokú ponuku šikovného náradia.  

Pravdaže problémy nemusia byť vždy len technického charakteru a v prípade pádu alebo nejakého iného zdravotného problému je taktiež jazda v partii super, pretože vám má vždy kto pomôcť poprípade pomoc privolať.      

 

Verím, že vás článok namotivoval a čoskoro sa pridáte na nejaký komunitný tréning. V súčasnosti, v rámci celého Slovenska, začali budovať super komunitu ľudia okolo LEtape Slovensko, kde sa v rôznych lokalitách krajiny môžete na takúto skupinovú jazdu pridať aj vy.