Recenzia: „Uvoľni svoju prirodzenosť“ v letnom sete cyklo oblečenia od UYN

Tagy:
Recenzia: „Uvoľni svoju prirodzenosť“ v letnom sete cyklo oblečenia od UYN>

Cyklistické oblečenie od  UYN  sa od ostatných značiek líši už na prvý pohľad. Okrem extravagantného vzhľadu si tu na svoje prídu „fajnšmekri“, pretože materiál z ktorého oblečko šijú je nabitý špeciálnymi technológiami. Posledných 6 týždňov testujem najvyšší model cyklistického dresu a nohavíc určených do extrémne teplého počasia. Ako sa v takom komplete jazdí a ako fungujú špeciálne technológie?

Problematika cyklistického oblečenia

Ako som už viac krát vo svojich testoch spomenul, cyklistika je veľmi špecifická športová disciplína. To sa týka aj samotného oblečenia, preto je ho veľmi náročné navrhnúť a vyrobiť tak, aby spĺňalo všetky potrebné kritériá. Pri výrobe treba rátať s netradičnou polohou tela na bicykli, pričom je nutné dbať na jeho priľnavosť. Okrem toho čakáme samé zázraky ako napríklad, aby bolo moderné, pohodlné, elastické, aerodynamické a pri tom všetkom pravdaže funkčné. Poďme sa pozrieť ako to zvládli majstri v UYN, ktorých cieľom je stanoviť nové štandardy v oblasti funkčného oblečenia.

O značke

Táto exkluzívna Talianska značka sa zaoberá výrobou špičkových funkčných odevov a je na trhu pomerne nová, pričom ju v roku 2018 na trh uviedla  Trere innovation, kde majú viac ako 60 ročné skúsenosti s touto problematikou. Samotná vízia firmy a ekologický výrobný proces je veľmi zaujímavý a koho by zaujímali detaily, tak si určite prečítajte tento ČLÁNOK.

Oblečenie nabité technológiami

S cieľom vytvorenia nového trendu vo funkčnom oblečení prichádzajú na trh aj nové moderné technológie. Ak by niekto chcel vedieť všetky názvy a funkcie odporúčam pozrieť web. Funkciu a význam materiálov, ktoré sa pri výrobe používajú, by som zhrnul do nasledovných bodov:

  • bezšvová technológia pre maximálny rozsah pohybu a komfortu
  • maximálna priedušnosť a ľahkosť vďaka špeciálnemu oragnickému vláknu NATEX.
  • aerodynamika
  • pohodlnosť
  • ochrana pred UV žiarením
  • regulácia tepla, podľa potreby veci hrejú, izolujú, alebo naopak odvádzajú teplo
  • regulácia potu, vlákna sú schopné odvádzať nadbytočný pot a vlhkosť, ak treba, využívajú ho na vytváranie optimálnej teploty



Výber dresu

Na test som dostal najvyšší model s označením BIKING AERWING, ktorý je určený pre výkonnostných cyklistov a je predovšetkým vhodný do extrémne teplého počasia. Volil som veľkosť L pri výške 184 cm a 84 kg. Aj napriek dlhému zvažovaniu, že ho budem jazdiť v extrémnom teple sa „batman“ vo mne nezaprel a ja som si tak zvolil svoju obľúbenú čiernu farbu. Niekto si pomyslí: Čiernu do tepla? No raz som čítal, že ľudia žijúci na púšti nosia čierne burky kvôli tomu, aby stále pociťovali konštantnú teplotu, teda keď sa to osvedčilo na púšti, tak hádam aj v našom podnebí to bude fajn.

Unboxing

Za roky, ktoré „bajkujem“ mám s firmami, ktoré sa venujú predajom cyklistického sortimentu rôzne skúsenosti. Dnes viem, že veľa o samotnej firme a kvalite produktu môže napovedať aj spôsob jeho balenia. Niektoré firmy vám veci „bachnú“ do mikroténového sáčku a vybavené. Pri lepších kúskoch cyklo oblečenia som zvyknutý na zaujímavé formy balenia. Myslel som si, že ma už nič neprekvapí, no keď dorazili veci od UYN, tak si vravím: „Naozaj precítené“. Dres sa nachádzal zabalený v krabici na ktorej bolo mnoho informácií a po jej otvorení na mňa vyskočilo ďalšie „lepolero“ na ktorého stranách boli do detailu rozobraté informácie o firme, jej vízia, a pravdaže aj technológie ktorými komplet disponuje. Konečne sa dostávam k dresu a vravím si: „Nádhera“.

Test dresu BIKING AIRWING

Dizajn:

Je už na prvý pohľad jasné, že je určený pre cyklistov, ktorí majú radi niečo úplne iné ako je syntetický štandard.

Rukávy a trapézová časť:

Pri dresoch ktoré majú v názve aero si túto oblasť všímam detailne, pretože na niektorých drahých aero kúskoch mám skúsenosti so škrtiacim efektom, kvôli prehnanej kompresii a to nemám rád. Je mi nepríjemné, keď mi počas celej jazdy rukáv škrtí prietok krvi na bicepsoch. V UYN si pri výrobe dali záležať. Rukávy sú bez kompresie, na pocit úplne jemné a pekne kopírujú tvar ruky. Nikde ma netlačia a neškrtia. Majú silikónové ukončenie a tak sa nevyťahujú smerom hore ani pri vyšších rýchlostiach, pričom ich nepodfukuje , nerolujú sa, neplápolajú. Po celej dĺžke rukávov a dokonca aj v trapézovej časti sa nachádzajú aero výstupky, ktoré zlepšujú obtekanie vetra okolo jazdca.

Golier:

Tento dres mi skvele sedí aj na krku. Vďaka anatomickému strihu ma pri pozícii na bajku konečne netlačí zips na ohryzok s čím som veľmi spokojný.

Predná a zadná dĺžka dresu:

Ďalšia veľmi podstatná vec je správny pomer pri prednej a zadnej  dĺžke dresu. Tu sa dostávame k netradičnej polohe tela na „bajku“. Nemám rád, keď sa posadím na bicykel a dres mi v pozícii na spondej časti brucha pretŕča až po vložku nohavíc, poprípade sa mi roluje, zavadzia. Pri výrobe dbali na tento detail, predná časť je kratšia ako tá zadná a taktiež má anatomický strih preto k takémuto rolovaniu nedochádza.         

Zadné vrecká:

Špecifickou časťou pri cyklistickom oblečení sú zadné vrecká. Veľa krát sa mi stalo, že mi prišiel krásny kúsok oblečenia, no keď som si do vreciek „narval“ viac vecí na dlhší tréning, tak som ich mal až na zadných stehnách, a tak sa jazdiť naozaj nedá. Na testovanom modeli sú vrecká 3. Páči sa mi, že sú lemované modrým reflexným prvkom a tak zviditeľnia na cestných komunikáciach aj takých ortodoxných vyznávačov tmavých farieb ako som ja. Vrecká sú dostatočnej veľkosti pre uloženie mobilu pláštenky, či „traťoviek“. Aj keď sa „nafulujú“, tak sa vôbec nepohnú na zadnú časť tela, pretože na spodnej časti dresu je silikónový lem, ktorý tomu zabraňuje. Čo sa týka prevedenia vreciek som nad mieru spokojný. Veľa jazdím aj v teréne a nič mi počas jazdy z vreciek nevypadlo, no napriek tomu vlastním aj nejaké dresy, kde je aj prídavné vrecko so zipsom, alebo bočné vrecko na odpad, a to mi tu trošku chýba.

Zips:

Ďalšou z dôležitých vecí na drese je zips. Na modeli BIKING AERWING je osadený po celej dĺžke. Zips ide ľahko a koncovka na bežcovi je dostatočne veľká,  preto viete sním jednoducho manipulovať aj jednou rukou. No vďaka anatomickému krku a výbornej funkčnosti ho nepotrebujem počas jazdy vôbec rozopínať.

Funkčnosť:

Tieto vlastnosti dresu sú naozaj super. Dizajnéri sa sním vyhrali do detailov, pretože každá časť dresu sa skladá z iného materiálu, ktorý plní rôzne dôležité funkcie. Musím povedať, že ešte viac ako na ceste sa mi toto oblečenie osvedčilo v teréne. S príchodom mesiaca jún k nám dorazili vlny extrémnych horúčav. Pravdaže na pretekoch si čas štartu nevyberáme a spravidla sa konajú od 11 až do 14 hodiny. Teda v najväčšom tepelnom masakri, kde mi garmin pri výjazde trailu, či lúky neraz ukazuje aj 40 stupňov. Osobne mám problém s prehrievaním organizmu a v bežnom syntetickom drese sa necítim v takomto safari komfortne, pretože je potrebné mať  na sebe dve vrstvy a všetko sa to tak nejako lepí dokopy a to mi proste vadí.

BIKING AERWING má veľký benefit oproti bežným dresom v tom, že je 2 v 1 a technológie najlepšie fungujú na nahom tele, teda nátelník tu nie je potrebný. To sa mi v takomto počasí hodí oveľa viac. Dres zabezpečuje pocit pohody najmä kvôli svojej ľahkosti a príjemnosti na tele. Hlavnou zložkou je špeciálne oragnické vlákno NATEX. Vyrobili ho z ricínového oleja, je mimoriadne ľahké, rýchlo schne a je prirodzene antibakteriálne. Pri prvom tréningu v tomto oblečení som si hovoril: „A mám ja vôbec niečo na sebe?“  Je jasné, že pri fyzickom výkone v 33 a viac stupňoch je mi teplo, no napriek tomu sa cítim dobre k čomu prispievajú aj ďalšie použité technológie.

COOLTUNE je 3D, pletená látka, ktorá vytvára priedušné oblasti na zvýšenie ventilačnej sily. Tým že dres perfektne odsáva pot od tela a rýchlo schne sa mi nadbytočným potom nezapchávajú póry a telo sa tak dokáže lepšie a rýchlejšie ochladzovať. V oblasti chrbta, kde sa človek najviac potí sa nachádza mikroperforovaný látkový panel pre rýchli odvod nadmerného tepla s technológiou AIRPUNCH. Tento panel je tak tenký, že vám cez neho presvitá chrbát, no spálenia sa báť nemusíte, pretože táto časť disponuje UV filtrom 30+.  Problémy mi nerobia ani prechody slnko/tieň, poprípade výjazd do nadmorskej výšky, kde je aj o 5 stupňov menej, pretože technológia HALOFLEX sa stará o to, že počas celého výkonu pociťujem konštantnú teplotu a navyše udržuje moju pokožku suchú.

Odolnosť: Po šiestich týždňoch intenzívneho zaťaženia v tréningu, či na pretekoch, netrčí ani jedna nitka. Dres sa nenatiahol, nescvrkol, som spokojný.

Test nohavíc BIKING RACEFAST

Nohavice sú špecifickou časťou cyklo oblečenia. Osobne som do nich ochotný investovať viac, pretože v sedle bajku trávim dlhé hodiny a na kvalite si dosť potrpím.

Dizajn:

Gate od UYN sa od bežných líšia na prvý pohľad. Vyzerajú ako štrikované. Pri čiernej farbe to tak z väčšej diaľky nebije do očí, no ľudia na pretekoch, či tréningu sa ma neraz pýtali, že čo to mám za parádne „spoďáre“. Osobne sa mi takéto veci páčia. Je pekné okolo svojej osoby vzbudiť pozornosť a byť niečím zaujímavý. Pravdaže najdôležitejšie sú funkčné vlastnosti, a tak si poďte prečítať ako sa mi v nich jazdí.

Veľkosť:  

Taktiež volím veľkosť L a nohavice aj s trakmi. Postavu mám špecifickú. Stehná mám dosť veľké, no pás mám pomerne tenký a tak som sa trocha bál, či mi budú sedieť. Našťastie všetko pasuje ako má a aj tu vnímam výhodu špeciálneho materiálu oproti bežnej lycre, pretože sa vie prispôsobiť. Na môj vkus sú šortky trošku dlhšie, no nie je problém si ich kúsok vyhrnúť.

Vložka:  

Je zásadnou časťou každých cyklo nohavíc. Od nej závisí, či váš výjazd bude fajn a vrátite sa domov s úsmevom na tvári alebo s bolestivou grimasou a pomliaždeninami v intímnych partiách. Na nohavice osadili hrubšiu vložku, čo je pri kvalitných modeloch určitý štandard. Má označenie HP110 PAD a k jej silným vlastnostiam patrí priedušnosť a anatomický tvar. Má dve úrovne hustoty. Osobne mi sedí. V pohode som zvládal aj dlhé, náročné tréningy. Z vonkajšej strany vložky použili drsnejší materiál. To oceníte pri výjazde strmých kopcov i silovom šliapaní, lebo sa na sedadle nebudete kĺžať. V extrémne teplom počasí sa pozitívne prejaví aj spomínaná priedušnosť. „On spolu s nimi“ boli v suchu, bez nejakého prehnaného zaparenia, či pocitu nadmerného potenia, lepenia, veď túto problematiku určite dôverne poznáte. Taktiež nedošlo k odreniu zadnej časti tela a ani zošúchaniu alebo zapareniu oblastí okolo bedrových kĺbov.

Traky + pás: 

Technológia ERGO TENSYON zabezpečuje, že popruhy vám presne sedia, nekĺžu sa a prispôsobujú sa ergonómii chrbta. Zaujímavo vyriešili pás, kde sú umiestnili elastické výstuhy s nulovou hrúbkou. Vďaka anatomickému tvaru nevytvárajú tlakové body a poskytujú šortkám stabilitu.

Funkčnosť: 

Málo kedy sa môžeme baviť o funkčnosti spodnej časti cyklo oblečenia. No tu vďaka použitým materiálom a technologiam nohavice fungujú podobne ako vrchná vrstva. Pri výrobe nepoužili kompresný materiál. O maximálnu efektivitu sa stará technológia DYNAMIC VENTCUFF, ktorá zabezpečuje, že materiál sa otvára a zmršťuje v priebehu otáčky, čím zabezpečuje priechod prúdu vzduchu k stehnám. Vďaka tomu sa stehná nepotia a neprehrievajú, čo má pozitívny vplyv aj na samotný výkon. Napriek absencii kompresie sú kraťase dostatočne priľnavé, neposúvajú sa smerom hore, nepodfukuje ich a vo vysokých rýchlostiach neplápolajú. Na zadnej strane nohavíc sa ako bezpečnostný prvok nachádza reflexné logo firmy.

S letným kompletom od firmy UYN som veľmi spokojný. Okrem skvelých funkčných vlastností je aj antibakteriálne a vôbec nezapácha. Musím povedať, že mi spríjemňuje letné obdobie v sedle bajku. Extrémom boli napr. MSR v MTB XCO v Košiciach, kde naozaj bolo 40 stupňov a v bežnom drese by som sa asi pekne uvaril. Myslím si, že do teplého počasia nie je lepšej voľby. Podľa môjho názoru sa firme určite podarilo nasadiť latku veľmi vysoko a myslím si, že takýmto trendom by sa mali vyvíjať moderné športové materiály.

PLUS: dizajn, funkčnosť, ľahkosť, extravagancia, moderné a progresívne technológie, odolnosť, antibakteriálne, nezapácha

MÍNUS: na môj vkus dlhšie nohavice, absencia zipsového mini vrecka, poprípade "eko vrecka"

CHOĎTE DO TOHO AK: zháňate cyklistické oblečenie v prémiovej kvalite, ste milovníkom moderných technológií, dokážete oceniť kvalitu spojenú s vyššou investíciou a chcete si užiť bajkovanie v maximálnom komforte.