Prečo jazdiť v cyklistických tretrách

Tagy:
Prečo jazdiť v cyklistických tretrách >

História cyklistiky priniesla viaceré spôsoby upnutia nohy a pedálu s cieľom zvýšiť efektivitu šliapania. Vývoj prešiel rôznymi štádiami. V minulosti sa využívali bežné pedále, rôzne ramienka a košíky, do ktorých sa upínala noha v obyčajnej botaske. V súčasnosti sa používa moderný systém kufrov, ktoré sa upínajú do špeciálnych pedálov. 

Inovácie sa teda dotkli aj cyklistickej obuvi, kde sa prešlo od botasiek k cyklistickým tretrám. Aj keď pri cyklistike nedochádza ku kontaktu nôh so zemou, výber správnej obuvi môže zásadným spôsobom ovplyvniť kvalitu vašej jazdy. V tomto článku sa dozviete ako celý systém funguje, a aké benefity získate jeho kúpou. 

Problematika cyklistickej lokomócie

Pri jazde na bicykli sa pohybujeme pomocou šliapania. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, 360 ⸰ otáčka, ktorú pri pedáľovaní opisujeme je pomerne zložitý pohyb. Správna otáčka by mala byť pekná a plynulá, pričom je potrebné rovnomerne zapojiť všetky svaly nachádzajúce sa na dolných končatinách. Pri šliapaní potrebujeme vždy dosiahnuť to aby jedna noha na pedál tlačila a druhá ho vzápätí ťahala. Pri použití bežných pedálov a obuvi to však nie je možné, nakoľko bez fixovaných nôh budete do pedálov stále len tlačiť a šliapať takzvane do kocky. Preto, ak si chcete osvojiť správnu techniku šliapania už v cyklistických začiatkoch zvážte výhody tretier a nášľapných pedálov. 

Z čoho sa skladá a ako funguje nášľapný systém 

Súčasťou sú špeciálne pedále, zarážky do pedálov (kufre) a samotná cyklistická obuv (tretra). Po namontovaní všetkých komponentov to  funguje tak, že zarážky nakopnete do pedálov a vytvoríte symbiózu so svojím bicyklom. Zo začiatku to môže byť trošku nepríjemné a stále budete myslieť na to, že ste nohami pripevnený k vášmu stroju, no nemusíte sa báť, rýchlo si  zvyknete. Systém je bezpečný a v prípade pádu sa tretry automaticky odpoja od pedálov, pretože systém funguje podobne ako lyžiarske viazanie. Samotné vykopávanie je taktiež bezproblémové, stačí ak nohou trhnete do boku.  

V čom sa líši cyklistická tretra od bežnej obuvi 

V súčasnosti je na trhu nespočetné množstvo modelov cyklistických tretier. Čo sa týka samotného dizajnu, tak si vyberie snáď každý. Na výber máte tretry, ktoré majú futuristické tvary až po modely, ktoré by ste na prvý pohľad nerozoznali od klasickej športovej obuvi. Dokonca pre „fajnšmekrov“ vymysleli aj sandále.

 Zásadný rozdiel oproti bežnej topánke je v tom, že podrážka je extrémne pevná a nachádza sa v nej priestor na osadenie kufrov, ktoré sa montujú pomocou imbusových skrutiek.

Benefity nášľapného systému

  • Spevnená noha 
  • Zamedzenie šmyknutiu nohy z pedálu
  • Možnosť správne vykonávať 360⸰ otáčku
  • Vyšší výkon 
  • Komfort 
  • Anatomicky správna poloha nohy na pedáli 

Ak s cyklistikou práve začínate a chystáte sa pravidelne trénovať, tak kúpa našliapaného systému  spolu so špeciálnou obuvou je pre vás tá najlepšia voľba. V nasledujúcej sérii článkov sa budeme venovať práve tejto problematike. Detailne vám vysvetlíme ako postupovať pri výbere správnych tretier, aké nášľapné systémy existujú a ako všetko správne nadstaviť.